Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Στο Νομάρχη 20 πολίτες από 11 Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Grundvig

Το Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο επισκέφθηκαν σήμερα είκοσι - νέοι κυρίως - πολίτες από 11 χώρες της Ευρώπης οι οποίοι βρίσκονται στην Κέρκυρα στα πλαίσια του προγράμματος Grundvig μέσω του οποίου παρέχεται το πλαίσιο και η οικονομική στήριξη για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Ο γενικός στόχος του προγράμματος αφορά στην ενίσχυση της ποιότητας, της σημασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της εκπαίδευσης ενηλίκων και των πρακτικών μάθησης μέσω της συνεργασίας και των ανταλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Περιλαμβάνει κύκλους μαθημάτων όχι μόνο στο πλαίσιο της επίσημης εκπαίδευσης αλλά και δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης ή «λαϊκής διδασκαλίας», ακόμη και σε άκρως άτυπους χώρους μάθησης, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η Νομαρχία της Κέρκυρας συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό μετά από τις εγκριθείσες αιτήσεις συμμετοχής τις οποίες είχε υποβάλλει από τον περασμένο Φεβρουάριο, προτείνοντας την υλοποίηση «εργαστηρίου δια βίου εκπαίδευσης Grundvig» σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Ινστιτούτο ΔΔΙΚΕΟΜΑ».
Το αίτημα της Νομαρχίας έχει εγκριθεί επίσης από το Ιδρύμα Κρατικών Υποτροφιών που είναι ο Εθνικός Φορέας για τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και η θεματολογία του εργαστηρίου που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα αφορά ενότητες όπως:
την βιώσιμη ανάπτυξη
την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
την ισότητα των φύλων
την καταπολέμηση των διακρίσεων
την διαπολιτισμική εκπαίδευση
την πολιτική προστασία
την καινοτομία
τη δημιουργικότητα κ.α..
Εκτός από αυτά, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τον τόπο μας, τα αξιοθέατα και τους ανθρώπους του με επισκέψεις σε διάφορες περιοχές και ιδρύματα του νησιού μας.

Ο Νομάρχης δεχόμενος σήμερα στο γραφείο του τους είκοσι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, τους καλωσόρισε στην Κέρκυρα και τους δώρισε από ένα dvd με τις ομορφιές του νησιού μας. Επίσης σημείωσε ότι για πρώτη φορά υλοποιείται στο νησί μας μια τέτοια διαπολιτισμική συνεργασία και είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους. Καί για τους συμμετέχοντες καί για τους διοργανωτές.
Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως η Σλοβενία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Ρουμανία, η Λεττονία, η Βουλγαρία, η Δανία και το Βέλγιο, ευχαρίστησαν το Νομάρχη για την θερμή υποδοχή την οποία τους επεφύλαξε και ανανέωσαν το ραντεβού μαζί του για μια ακόμη φορά στην οποία πρόκειται να συζητήσουν θέματα τα οποία αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.