Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Τι λέει η ΝΕ του ΚΚΕ για τις φωτιές

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Βορειοανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου. Υλοποιούνται σχεδιασμοί για την αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης, για την αλλαγή της χρήσης γης ή για τη διατήρηση της χρήσης που θα οργανωθεί με στόχο το κέρδος, όπως η κατάργηση των λαϊκών χαρακτηριστικών που διατηρούν σειρά παραλιακών χώρων και άλλων εκτάσεων. Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική και σε άλλα μέρη της χώρας και που τώρα είναι σε πορεία κορύφωσης. Έρχεται να διαδεχτεί τις μεγάλες καταστροφές του 2007 στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία και την Εύβοια, που επίσης έγιναν βάσει σχεδίου και που οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμα αποδοθεί. Την ύπαρξη σχεδίου μαρτυρούν, εκτός των άλλων, οι φανερές κινήσεις αντιπερισπασμού των εμπρηστών, με σκοπό να διασκορπίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Για τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν είναι όλοι οι κάτοικοι εξίσου υπεύθυνοι, όπως επίμονα επιχειρείται να καλλιεργηθεί, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και οι σχεδιασμοί τους. Όταν το κέρδος και ο ατομισμός αναγορεύονται σε υπέρτατες αξίες, είναι επόμενο να διαχέεται και στους «κάτω» αυτή η αντιδραστική ιδεολογία και επιδίωξη, που σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν ισομοιράζει την κρατική και κυβερνητική. Επιβεβαιώθηκε. άλλη μια φορά, η ανάγκη να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία, να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη ακόμα και σε δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης και στο πλαίσιο της οργανωμένης δόμησης, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει όλους τους απαραίτητους όρους για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ύπαρξη ελεύθερων χώρων και ζωνών ασφαλείας.
Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και η έλλειψη σχεδιασμού. Είναι η γενικότερη πολιτική που έχει οδηγήσει και στην ερήμωση των χωριών.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και είχε καταθέσει προτάσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη, επειδή το νέο οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών δε βρήκε αποτελεσματική και οργανωμένη κρατική απάντηση. Η ηρωική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων δεν ήταν δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας.
Η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες καταστροφές του 2007:
Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού.
Για τη μη χάραξη και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που προέκυψαν από τις αντιθέσεις των διαφόρων φορέων.
Για την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό.
Για τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.
Το ΚΚΕ προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Ακόμα και αν ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα αναδάσωσης και προστασίας των καμένων δασών, χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων. Ζωτική ανάγκη είναι σήμερα η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού και η ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά μπορούν να υπάρξουν μόνο βαθιές αλλαγές στην οικονομία, σε συνθήκες που ο λαός βρίσκεται στην εξουσία, σε συνθήκες που το κράτος λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι εχθρός τους.
Το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα:
· Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
· Αμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
· Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
· Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
· Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
· Δωρεάν στέγαση των πληγέντων, που έχουν ανάγκη, στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
· Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
· Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας