Σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων τουρισμού της Κέρκυρας, είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στην Κέρκυρα την Παρασκευή 10.7.2009, στην οποία συμμετείχαν η Πολιτική Εκπρόσωπος Θεμάτων Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής του νομού κ. Άντζελα Γκερέκου και ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Από πλευράς τους οι εκπρόσωποι των φορέων, ανέφεραν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Κέρκυρα, τα οποία εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα οξυμένα λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στις ελλιπείς βασικές υποδομές του νησιού κυρίως στο οδικό δίκτυο και στη διαχείριση των απορριμμάτων, στα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης, στην έλλειψη απευθείας αεροπορικών δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με βασικές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις, στην κυριαρχία του μοντέλου των «all inclusive» μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, στα προβλήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό και στη συνολική μείωση του εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η Πολιτική Εκπρόσωπος Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου και ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, τοποθετήθηκαν επί των συγκεκριμένων θεμάτων που τέθηκαν από τους φορείς, αναλύοντας παράλληλα τις βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το κάθε ένα από αυτά.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πέρα από τη διεθνή οικονομική συγκυρία ο ελληνικός τουρισμός περνάει μια μονιμότερη κρίση. Μια μονιμότερη κρίση, που έχει στο βάθος της την κυβερνητική πολιτική. Την έλλειψη επενδύσεων. Την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για την ταυτότητα του ελληνικού τουρισμού. Και βεβαίως, υποφέρει ο κλάδος, ένας βασικός και ζωτικός κλάδος για την ελληνική οικονομία.
Δεν μπορεί να αφεθεί ο σχεδιασμός, ούτε στους ανέμους της ελεύθερης αγοράς, ούτε στη λογική της κυβέρνησης, μιας πελατειακής διαχείρισης του πλούτου του Ελληνικού λαού. Διότι έχουμε έναν τεράστιο πλούτο. Έχουμε τον πλούτο του περιβάλλοντός μας, της παράδοσής μας, των προϊόντων μας, της μεσογειακής διατροφής, αλλά και των ανθρώπων μας. Η διαχείριση αυτού του πλούτου σήμερα γίνεται με τρόπο πελατειακό και σπάταλο.
Χρειάζεται σχεδιασμός με όραμα, με στόχο, όπως εμείς προτείνουμε, την πράσινη ανάπτυξη, για να δώσουμε ταυτότητα στον ελληνικό τουρισμό. Και βεβαίως, το νησί της Κέρκυρας είναι ένα νησί που μπορεί να πρωτοπορήσει. Να γίνει ένας πιλότος, ακριβώς γι' αυτή την πράσινη ανάπτυξη. Για μια διαφορετική ταυτότητα ποιοτικού τουρισμού.
Όπως δεν υπάρχει σχεδιασμός για τον τουρισμό μας, έτσι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και για την οικονομία μας ευρύτερα. Τρανή απόδειξη αυτής της έλλειψης σχεδιασμού, είναι και η σημερινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του κράτους. Τραγικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.
Είναι ακριβώς λόγω αυτής της πορείας, που απαιτείται η αλλαγή στη χώρα μας. Μια αλλαγή που θα ξαναδώσει ελπίδα. Θα δώσει σχέδιο. Θα δώσει ασφάλεια και σιγουριά για το αύριο και το μέλλον της Ελλάδας».
Σε δηλώσεις της τέλος μετά τη σύσκεψη, η Πολιτική Εκπρόσωπος Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου, ανέφερε τα εξής:
«Αυτό που έγινε σαφές , είναι ότι ο Τουρισμός της Κέρκυρας βρίσκεται σε ένα σημείο αδιεξόδου, αδυνατώντας να αναπτύξει νέες προοπτικές – και αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για την Κέρκυρα αλλά για όλες τις υπόλοιπες, κατ’ εξοχή «τουριστικές» περιοχές της Ελλάδας. Γι’ αυτό βέβαια, δεν «φταίνε» οι ίδιες οι περιοχές, δεν «φταίει» για παράδειγμα η Κέρκυρα για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η ευθύνη πρωτίστως βρίσκεται στο ότι ο Τουρισμός δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρό τρόπο. Παρά τις μεγαλοστομίες και τις Κυβερνητικές δηλώσεις της ΝΔ, όλα αυτά τα χρόνια ο Τουρισμός ποτέ δεν υπήρξε προτεραιότητα, ποτέ δεν υπήρξε θέμα κεντρικής πολιτικής στρατηγικής και ποτέ δεν του αποδόθηκε η σημασία που του αξίζει. Τώρα που ο Τουρισμός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, τώρα αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα και τη σημασία του για την οικονομία της χώρας.
Από τη δική μας πλευρά, δεν προτείνουμε να «αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν», δεν προτείνουμε την αδράνεια και τη στασιμότητα, δεν προτείνουμε να μείνουμε «θεατές» αυτής της συνεχιζόμενης φθοράς του Τουρισμού μας. Προτείνουμε να δουλέψουμε μαζί πάνω σε ένα διαφορετικό μοντέλο, να βάλουμε νέους στόχους, να αντιμετωπίσουμε τον Τουρισμό με άλλη λογική – αυτή της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Είμαστε και θα είμαστε πάντα κοντά στους ανθρώπους του Ελληνικού Τουρισμού, και δεσμευόμαστε ότι ο Τουρισμός θα έχει στη συνολική μας Κυβερνητική πολιτική, την αναβαθμισμένη θέση που του αξίζει».