Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στην Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας

Ο Πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Στέφανος Γκίκας, την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009, επισκέφτηκε την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Μπράμο και μέλη του Δ.Σ. για τα θέματα που απασχολούν την Ένωση, ενώ έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για τον τουρισμό στην Κέρκυρα, όπου η Ένωση Ξενοδόχων παρουσίασε τις προτάσεις της για την Τουριστική Ανάπτυξη της Κέρκυρας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την διαφημιστική προβολή του Νησιού.

Ο κ. Γκίκας ολοκληρώνοντας την επίσκεψη έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Σε μια δύσκολη οικονομικά χρονιά για την χώρα μας και την Κέρκυρα, είναι πολύ χρήσιμο να ενημερώνεσαι από υπεύθυνα χείλη για την κατάσταση στον τομέα του Τουρισμού, που για μας εδώ στην Κέρκυρα αποτελεί την βασική πηγή πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέπτομαι όλους τους φορείς του τουρισμού για να ανταλλάξω απόψεις, να ενημερωθώ υπεύθυνα και κυρίως να μεταφέρω τις προτάσεις, τις θέσεις και την αγωνία των φορέων στους διαμορφωτές της τουριστικής μας πολιτικής.
Πράγματι είχα μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον κ. Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως για την πορεία του Τουρισμού στην Κέρκυρα. Συμφωνώ απολύτως με την Ένωση, ότι η βελτίωση των υποδομών στο νησί μας αυτονόητα θα βοηθήσει την Τουριστική Ανάπτυξη και βεβαίως η προσπάθεια όλων μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα για την ανανέωση των ξενοδοχειακών υποδομών ο κ. Μπράμος αναφέρθηκε στους περιορισμούς του Αναπτυξιακού Νόμου και ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα τροποποίησής του, ώστε να συμπεριληφθούν στις ευεργετικές διατάξεις και τα ξενοδοχεία Β’ και Γ’ Κατηγορίας. Θέση με την οποία συμφωνώ.
Επί του θέματος του ALL INCLUSIVE, η Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της δεδομένου, ότι από τα 450 περίπου ξενοδοχεία της Κέρκυρας τα 370 είναι κάτω των 100 κλινών. Πάντως ο περιορισμός των τουριστών «εντός των τειχών» των ξενοδοχείων δημιουργεί οικονομική ασφυξία σε σωρεία επιχειρήσεων και αποτελεί πλέον σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει η πολιτεία να το προσέξει. Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε ότι η άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού τις προηγούμενες δεκαετίες στην Κέρκυρα, η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, οι υψηλές τιμές κλπ, επέτειναν το φαινόμενο του ALL INCLUSIVE.
Συζητήσαμε επίσης και το θέμα της διαφημιστικής προβολής, όπου η Ένωση προτείνει την ίδρυση ενός και μόνο Φορέα σε επίπεδο Νομού, υπεύθυνου για την τουριστική προβολή και διαφήμιση, στελεχωμένου με ειδικούς του τουρισμού και με ανεξάρτητο προϋπολογισμό, ικανό να φέρει σε πέρας το έργο του.
Ο κ. Μπράμος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την μεγάλη μείωση των σχολικών εκδρομών στο νησί μας, ενώ επί του θέματος του εσωτερικού τουρισμού τόνισε την ανάγκη προσέλκυσης Ελλήνων τουριστών μέσω ελκυστικών πακέτων, ιδιαίτερα στην αρχή και στο τέλος της τουριστικής σεζόν. Πακέτα, τα οποία να συνδυάζονται και με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως επί παραδείγματι πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα κλπ. Θέση με την οποία επίσης συμφωνώ και επιδιώκω.
Συζητήσαμε επίσης και το ευρύτερο θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης και την αναγκαιότητα δημιουργίας τουριστικής συνείδησης σε όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Η εισαγωγή μαθήματος στην Μέση Εκπαίδευση για τον τουρισμό θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, ο κ. Μπράμος με ενημέρωσε για τις πληρότητες των ξενοδοχείων στην Κέρκυρα τον περασμένο μήνα που δυστυχώς παρουσίασαν μείωση σε σχέση με πέρσι από 6% έως 24% ανάλογα με την κατηγορία.
Κοινή μας πεποίθηση είναι, ότι ο τουρισμός στην Κέρκυρα μπορεί να αναπτυχθεί ισόρροπα, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και βεβαίως να βελτιωθούν οι υποδομές του Νομού μας.»

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης κ. Ζούπας Γιώργος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Μέριανος Κώστας.