Η είσοδος της Ελλάδας σε τροχιά ύφεσης, η μείωση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων, η δημοσιονομική εκτροπή και η αύξηση του δημοσίου χρέους, επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από τον ΟΟΣΑ» τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας Λ. Κατσελη, σχολιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και του ΟΟΣΑ.
Οι αρνητικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών επιλογών, καθώς η Ελληνική κυβέρνηση είπε η κα. Κατσέλη και πρόσθεσε ότι αυτό επισημαίνει και η Ε.Ε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο στήριξης της οικονομίας, ενώ η επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν σχετικά περιορισμένη.
Αναφερομένη στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, η Λ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι «η επιβάρυνση της οικονομίας από άστοχες ενέργειες και εσφαλμένες πολιτικές, αναδεικνύεται και από την εκδοτική πολιτική που ακολούθησε έως σήμερα η κυβέρνηση για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Παπανικολάου, ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των δανειακών αναγκών για το 2009 και ότι υπάρχει πιθανότητα να αντλήσει από τώρα κεφάλαια για το 2010, για να εκμεταλλευτεί τα χαμηλότερα περιθώρια κινδύνου (spreads) για την Ελληνική οικονομία, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες».
Και πρόσθεσε ότι «οι χρονικά συμπιεσμένες τεράστιες εκδόσεις ομολόγων οδηγούν την αγορά στο συμπέρασμα ότι:
Είτε οι αρμόδιοι ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας και επομένως προβλέπουν την διεύρυνση των περιθωρίων κινδύνου (spreads) και την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων και σπεύδουν να δανειστούν ακόμα και στο απόγειο της κρίσης, διότι πιστεύουν ότι στο μέλλον τα πράγματα θα χειροτερεύσουν,
Είτε ότι έχουν πολύ μεγαλύτερα ''κρυφά'' ελλείμματα να χρηματοδοτήσουν, από εκείνα που έχουν ανακοινώσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης.
«Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Τίθενται τα ακόλουθα αμείλικτα ερωτήματα:
1. Εφόσον τα ελλείμματα παραμένουν εκτός ελέγχου πως μπορεί να είναι σίγουρος ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ότι δεν θα χρειαστεί επιπλέον δανεισμός;
2. Εάν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επικρατήσουν χαμηλότερα περιθώρια κινδύνου (spreads) στο άμεσο μέλλον, τότε γιατί βιάστηκε να δανειστεί στο α' πεντάμηνο όλο το ποσό, επιβαρύνοντας μας με προσθετούς τόκους;
Τη σπουδή της κυβέρνησης να καλύψει το σύνολο των δανειακών της αναγκών ήδη από το α' 5μηνο του έτους, την πληρώνει ο ελληνικός λαός! Το ετήσιο κόστος μόνο από τη διαφορά των περιθωρίων κινδύνου spreads εκτιμάται σε 432 εκατ. ευρώ για το 2009, και θα ανέλθει σε 2,3 δις συνολικά με τη λήξη των εκδόσεων (επισυνάπτεται πίνακας). Ο ελληνικός λαός δυστυχώς πληρώνει για μία ακόμα φορά τους ανεύθυνους χειρισμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ.!» κατέληξε η κα. Κατσελη.