Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

«Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας: Σε ερώτηση της Α. Γκερέκου απαντούν οι Α. Σαμαράς, Θ. Νάκος και Μ. Μπεκίρης»

Σε συνέχεια της από 30.4.2009 ερώτησης και της αίτησης κατάθεσης των σχετικών εγγράφων της βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, με θέμα: «Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας», τα συνερωτώμενα υπουργεία αναφέρουν στις απαντήσεις τους τα εξής:

Το Υπουργείο Πολιτισμού στο από 21.5.2009 ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ.Κ.Ε.Ε1206 έγγραφο του, το οποίο υπογράφεται από τον Υπουργό κ. Α. Σαμαρά, επιβεβαιώνει ότι το έτος 2007 η νεοσύστατη 21η ΕΒΑ, αρμόδια για τη νήσο Κέρκυρα, μετά από καταγγελία, πραγματοποίησε αυτοψία και ζήτησε την απομάκρυνση σταθμού – κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας PANAFON και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του Ι.Ν. Αναλήψεως Καρουσάδων, επειδή δεν είχε δοθεί έγκριση για την τοποθέτηση τους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο αρχαιολογικός νόμος.
Ο Υπουργός Πολιτισμού συνεχίζει αναφέροντας ότι ήδη εκκρεμεί η εξέταση του σχετικού φακέλου Περιβαλλοντικής Έκθεσης, τον οποίο υπέβαλε στην 21η ΕΒΑ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από το αρμόδιο Συμβούλιο του ΥΠ.ΠΟ.
Τέλος, επισημαίνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ερευνά την νομιμότητα τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, υπό το πρίσμα διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου για την προστασία των μνημείων.

Σε ότι αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με το από 19.5.2009 αρ. πρωτ. 30738 απαντητικό έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Α. Νάκος, γίνεται αναφορά στις διατάξεις του ν.3431/2006 (ΦΕΚ 133 Α’) περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και στους όρους χορήγησης αδειών εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως επίσης και στην κείμενη νομοθεσία (Π.Δ. 267/1998, ΦΕΚ 267 Α’) σύμφωνα με την οποία ενεργούν οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες που επιλαμβάνονται των περιπτώσεων που διαπιστώνεται μη αδειοδοτημένη εγκατάσταση.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις περιπτώσεις των κεραιών που αναφέρονται στην ερώτηση της κας Γκερέκου, το ΥΠΕΣΔΔΑ διαβιβάζει στην βουλευτή αντίγραφα των υπ’ αριθμ. 8769/30-4-2009 και 2427/8-5-2009 εγγράφων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Εσπερίων αντίστοιχα, στα οποία εκτίθενται αναλυτικά οι απόψεις τους και επί των δύο περιπτώσεων εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο τ.δ. Καρουσάδων του εν λόγω δήμου.
Σημειώνεται επίσης ότι και στις δύο αναφερόμενες στην ανωτέρω ερώτηση περιπτώσεις, για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χορήγηση της απαιτούμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, καθόσον εκκρεμούν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), η οποία είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει για θέματα ακτινοβολίας.

Το δε Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με το από 18/5/2009 αρ. πρωτ. Β-1145 απαντητικό έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μ. Μπεκίρης, σημειώνει πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 12 του ν. 3431/2006) αρμόδια για την έκδοση, τροποποίηση, ανάκληση των αδειών κεραιών στην ξηρά, καθώς και για τον έλεγχο ραδιοεκπομπών είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ο Υφυπουργός συνεχίζει αναφέροντας ότι για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά αρμόδια είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Κ.Υ.Α. αριθμ. 53571/3839/2000, όπως ισχύει, η οποία και υποχρεούνται να ελέγχει την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε αδειοδοτημένη κεραία αυτεπαγγέλτως (σε ποσοστό 20 % ετησίως) είτε κατόπιν καταγγελίας.
Με αφορμή το σχετικό ερώτημα της βουλευτού, ο Υφυπουργός σημειώνει ότι τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού από τις ακτινοβολίες των κεραιών καθορίζονται ως 30% αυστηρότερα σε σχέση με την υπ’ αριθμ. 1999/519ΕΚ Σύσταση του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ενώ μέχρι την απόσταση των 300 μέτρων από χώρους συγκέντρωσης ευπαθών ομάδων πληθυσμού (σχολεία, γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία κ.λ.π.) τα όρια ασφαλούς έκθεσης ορίζονται πιο αυστηρά από τη σχετική Σύσταση του Ευρωπαικού Συμβουλίου κατά 40 %.
Επιπλέον, ο Υφυπουργός ενημερώνει την κα. Γκερέκου ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προετοιμάζει σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων με κύρια αρμοδιότητα την καταγραφή του συνόλου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραίες κάθε είδους σε εθνικό επίπεδο και σε συνεχή βάση, και τον έλεγχο της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Το όφελος από τη λειτουργία του συστήματος αυτού θα είναι σημαντικότερο για τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν την απαιτούμενη υπεύθυνη πληροφόρηση τους, τονίζει ο Υφυπουργός, επιβεβαιώνοντας έτσι πως μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες, καθώς δεν διαθέτει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα.
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός κ. Μπεκίρης επαναλαμβάνει ότι για την κατεδάφιση παράνομων κατασκευών κεραιών, αρμόδιες είναι οι κατά τόπον Πολεοδομικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με το άρθρο 70/1 εδ. α’ περιπτ. Ε’ του νόμου 3431/2006, ενώ διαβιβάζει στην κα Γκερέκου σχετικό έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Τ., με συνημμένους πίνακες των νόμιμα αδειοδοτημένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο νομό Κέρκυρας, ύστερα από σχετικό αίτημα της βουλευτού.