Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την Παλιά Πόλη

Ξεκινά αύριο στη Βουλή η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (Βόλος 2013) και άλλες διατάξεις» στο οποίο, μετά από εισήγηση του Κερκυραίου Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου Δένδια στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, περιλαμβάνεται η νομοθετική ρύθμιση που απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας από την υποχρέωση έγκρισης των ελάσσονος σημασίας εργασιών από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ).

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 44 του Σχεδίου Νόμου αναφέρεται:

«Για επεμβάσεις ελάσσονος σημασίας σε μνημεία που αποτελούν οικιστικά σύνολα, όπως εξωτερικοί χρωματισμοί κτηρίων, αντικαταστάσεις πεζοδρομίων, επιχρίσματα και σχετικές εργασίες που δεν θίγουν τη μορφή και το κέλυφος των υπαρχόντων κτηρίων, οι αρμοδιότητες της παραγράφου 5 του παρόντος ασκούνται από τις τοπικές Εφορείες».

Στην αιτιολογική έκθεση του ίδιου Νομοσχεδίου αναφέρεται επίσης για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ότι:

«Όταν πρόκειται για αρχιτεκτονικά σύνολα, όπου κατοικούν χιλιάδες άνθρωποι, στα οποία είναι αναγκαίες εργασίες ή επεμβάσεις μικρής σημασίας, η εφαρμοστέα διαδικασία θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και ταχεία.
Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα, σε ελάσσονες τουλάχιστον σημασίας ζητήματα, για άμεση λήψη αποφάσεων από τις τοπικές εφορείες, ούτως ώστε να αποφεύγεται η χρονοβόρα διαδικασία για μικρές επεμβάσεις και να μειώνεται ο αριθμός των ζητημάτων αρμοδιότητας των Κεντρικών Συμβουλίων.
Στην έννοια των επεμβάσεων ελάσσονος σημασίας περιλαμβάνονται εργασίες που δεν θίγουν τη μορφή και το κέλυφος των υπαρχόντων κτηρίων, αίρουν την επικινδυνότητα και προάγουν την υγιεινή και τη χρήση τους. Για τους ως άνω λόγους προτείνεται τροποποίηση του νόμου, ώστε να ορίζεται ότι, όταν πρόκειται για μνημεία που αποτελούν οικιστικά σύνολα και είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της επέμβασης, η αρμοδιότητα για την έγκριση της επέμβασης ασκείται από τις τοπικές εφορείες».