Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗ, Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ, Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Άντζελα Γκερέκου, και ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή του τελικού κειμένου του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό», έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Πάντες πλην Λακεδαιμονίων. Όλη η Ελλάδα, πλην του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αντιδρά στη θεσμοθέτηση του εκτρωματικού κειμένου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό». Προφανώς, τα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την προώθηση του συγκεκριμένου πλαισίου βαρύνουν περισσότερο από το σύνολο των φορέων της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής ζωής του τόπου, που διαφωνούν κάθετα με την προώθησή του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε σήμερα να αγνοήσει την ξεκάθαρη απόρριψη του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), αλλά και την συνολική αντίθεση από κόμματα, φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εγκρίνοντας ένα κείμενο που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. «Διαβούλευση» το ονόμασε αυτό στις δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική κατεύθυνση της απερχόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η, με κάθε τρόπο και μέχρι την τελευταία στιγμή, εμπορευματοποίηση της χώρας, η τσιμεντοποίηση των ομορφότερων και πιο ευαίσθητων κομματιών της, και εν τέλει η απαξίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Ο κατασκευαστικός βιασμός των ελληνικών ακτών και νησιών, κατά το πρότυπο της ασύδοτης αντιπαροχής των δεκαετιών του ’50 και του ’60, δεν πρόκειται να έχει διάρκεια πάνω από μερικούς μήνες, όσο και η ζωή της σημερινής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει δηλώσει ότι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα αποσύρει το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας και, μετά από διάλογο με την κοινωνία, θα προωθήσει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης του Ελληνικού Τουρισμού, στη βάση των αρχών της Πράσινης Ανάπτυξης, του σεβασμού του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάδειξης του τεράστιου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος της χώρας.