Χαραλάμπους- Βόσδου για τα κοινοτικά κονδύλια
Θέματα του Γ! και του Δ! ΚΠΣ συζητήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ένα απόσπασμα από τα πρακτικά των συζητήσεων έδωσε το ΚΚΕ στη δημοσιότητα, που αφορούν το διάλογο, μεταξύ του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Σ. Βόσδου και του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ κ. Σ. Βόσδου. Αναλυτικά:
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Γενικέ, θέλω να σας καλωσορίσω στην Επιτροπή μας. Επίσης, θέλω να πω, ότι δεν περίμενα ποτέ, ότι τις συγκρούσεις μας και τις διαφωνίες μας θα τις συζητούσαμε και στη Βουλή. Η περιφέρεια των Ιονίων Νησιών είναι, πράγματι, μία δύσκολη περιφέρεια. Και παραμένει δύσκολη με ευθύνη των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν, αλλά και των τοπικών παραγόντων των δύο κομμάτων στα νησιά της περιφέρειας. Γι’ αυτό και θεωρούμε υποκριτικό, όταν κάθε φορά που έρχονται φήμες που λένε ότι θα καταργηθεί η περιφέρεια των Ιόνιων Νησιών να ξεσηκώνονται όλοι αυτοί που έχουν την ευθύνη, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας τρόπος τακτικής συγκοινωνίας, καμία επικοινωνία ούτε για τα πιο απλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν. Να υπάρχει, δηλαδή, μία τοπική ανάπτυξη εμπορίου μεταξύ των νησιών, ένα αθλητικό πρωτάθλημα, ή επαφές μεταξύ των σχολείων, όπως θέατρο, πρωταθλήματα, διαγωνισμοί κ.λπ.. Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ξεσηκώνονται και λένε ότι η περιφέρεια θα πρέπει να παραμείνει. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να παραμείνει, αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που υπάρχει ουσιαστικά είναι οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν αυτά τα νησιά μεταξύ τους.
Κύριοι συνάδελφοι, έχει περάσει και το Α΄ και το Β΄ και το Γ΄ Κ.Π.Σ., τώρα είμαστε στο Δ΄ Κ.Π.Σ. και το ερώτημα είναι ότι μετά από τη χρησιμοποίηση των χρημάτων από τα παραπάνω Κ.Π.Σ. αν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αυτών των νησιών βελτιώθηκε ή όχι. Επίσης, μπαίνει και το ερώτημα, γιατί ακούστηκε πολλές φορές η λέξη ανάπτυξη, αν η ανάπτυξη αυτή είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων ή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Συγκεκριμένα για την περιοχή τη δική μας επειδή, κυρίαρχη μορφή ενασχόλησης είναι ο τουρισμός, πρόκειται για τα συμφέροντα των μεγάλων tour operators, των μεγάλων ξενοδόχων κ.λπ..
Εμείς θεωρούμε ότι υποβαθμίζεται συνεχώς η ζωή των κατοίκων των Ιόνιων νησιών, την ίδια στιγμή που οι τσέπες των μεγαλοξενοδόχων, των μεγάλων tour operators και των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων φουσκώνουν ακόμη περισσότερο.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Μπορεί να τα ωραιοποιείτε, κύριε συνάδελφε, αλλά δεν είστε τις γαλέρες των ξενοδοχείων της Κέρκυρας. Με λαθροχειρίες, κύριε Περιφερειάρχη, δεν λύνονται. Είπατε ότι στα πλεονεκτήματα της περιφέρειας των Ιονίων νησιών είναι και η χαμηλή ανεργία. Αυτό δεν είναι σωστό. Η ανεργία στην Κέρκυρα, τους μήνες που δεν είναι τουριστικής αιχμής, ξεπερνά το 50%.
Σ.ΒΟΣΔΟY (Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων): Το ανέφερα στην εισήγησή μου.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κάνετε και δεύτερη λαθροχειρία και πάτε πίσω στις «χρυσές εποχές» του τουρισμού, που οι μήνες τουριστικής αιχμής ήταν από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ ξέρετε ότι φέτος, λίγες μέρες του Ιουλίου και ο Αύγουστος ήταν οι μήνες τουριστικής αιχμής και λέτε ότι, αφού από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο δουλεύουν, μετά παίρνουν και το επίδομα ανεργίας και όλα καλά.
Όταν πήγα στην Κέρκυρα, υπήρχε και πρωτογενής τομέας και δευτερογενής τομέας. Ακολουθώντας, με συνέπεια, την αντιαγροτική πολιτική και τις οδηγίες της Ε.Ε., και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. έφεραν τα πράγματα όπως είναι σήμερα, που δεν πάει άλλο.
Όταν το λάδι, το κύριο αγροτικό προϊόν, αυτή τη στιγμή, με το ζόρι πάει 1,5 ευρώ/λίτρο, καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα χωράφια τους. Την ίδια στιγμή που οι τιμές στα αγροεφόδια, τα ελαιοδίκτυα, τα λιπάσματα και τα γεωργικά μηχανήματα έχουν πάρει την ανηφόρα. Όταν, βέβαια, οι αγρότες διαδηλώνουν, η απάντηση είναι ότι ζούμε σε ελεύθερη αγορά.
Επίσης, σας καταλογίζουν ότι, στην τελευταία τους κινητοποίηση, παρουσία και εμού, τους είχατε υποσχεθεί ότι ένας εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ, πολύ σύντομα, θα παρευρεθεί στην Κέρκυρα, για να δώσει εξηγήσεις γιατί ακόμα κι αυτές οι ελλιπέστατες επιδοτήσεις που παίρνουν, καθυστερούν αδικαιολόγητα κόβονται, μπαίνουν πρόστιμα, δεν πληρώνονται, κ.λπ.. Οι αγρότες, πριν λίγες μέρες, μου είπαν ότι τους «κοροϊδέψατε».
Σ. ΒΟΣΔΟY: Είχα την υπόσχεση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Βεργίνη, ότι θα έρθει ο ίδιος. Όμως, λόγω διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν, δεν μπόρεσε να μεταβεί και τον παρακάλεσα να έρθει ένας υπηρεσιακός παράγοντας. Υπήρξε η πρόθεση από τον κ. Βεργίνη να έρθει ο ίδιος. Εγώ δεν έχω αναιρέσει την υπόσχεση που τους έδωσα. Μάλιστα, να σας διαβεβαιώσω ότι, με συνεννόηση που έχει γίνει, θα στεγαστεί γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε χώρο της περιφέρειας. Παραχωρήσαμε χώρο, ώστε να υπάρξει και μόνιμο προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κέρκυρα.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Αυτό είναι ευχάριστο και θα το μεταφέρω.
Ο δευτερογενής τομέας. Υπήρχε κερκυραϊκή γραβιέρα, η οποία ήταν, ίσως, η καλύτερη της Ελλάδας. Υπήρχε παραγωγή και εμφιάλωση κερκυραϊκού γάλακτος. Υπήρξε – υπάρχει και σήμερα, αλλά υπολειτουργεί, κερκυραϊκή αλλαντοποιεία. Όλα αυτά, προς χάρη της στρεβλής μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, παραπέμφθηκαν στο χρονοντούλαπο του παρελθόντος.
Για τον τουρισμό, είπα ότι η ανάπτυξη είναι στρεβλή. Όλοι, σήμερα, αναγνωρίζουν, με την οικονομική κρίση που υπάρχει, ότι ήταν λάθος η μονοκαλλιέργειά του. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι αναπτύχθηκε και σε λάθος κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, η κύρια μορφή τουρισμού στην Κέρκυρα είναι το all inclusive σύστημα, με τα βραχιολάκια, που πληρώνουν στη χώρα προέλευσής τους λίγα χρήματα και παίρνουν υπηρεσίες αντίστοιχα. Όλα μέσα στο ξενοδοχείο. Η δεύτερη μορφή ανάπτυξης του τουρισμού στα Ιόνια νησιά είναι οι κρουαζιέρες, που ελέγχονται πλήρως από ένα κύκλωμα τουριστικών πρακτόρων. Πού θα πάνε τα λεωφορεία, που θα βγουν, τι θα φάνε και από ποια μαγαζιά θα ψωνίσουν. Έτσι, γίνονται πιο πλούσιοι οι τουριστικοί πράκτορες και οι μεγαλοξενοδόχοι, αλλά οι μικροεπαγγελματίες του τουρισμού, ουσιαστικά, βλέπουν με τα κιάλια τους τουρίστες.
Επίσης, μέσα στα ξενοδοχεία, κύριε συνάδελφε, που κάνετε τόσο ότι τα ξέρετε, οι έλληνες ξενοδοχοϋπάλληλοι βιώνουν συνθήκες ρωμαϊκής γαλέρας. Ξεκινούν έναν μήνα πριν αρχίζει η τουριστική περίοδος και δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, για να φτιάξουν το ξενοδοχείο να υποδεχτεί τους τουρίστες. Δουλεύουν χωρίς ρεπό. Ουσιαστικά, τα ένσημα που παίρνουν είναι μόνο τόσα όσα είναι αναγκαία, για να παίρνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή που έρχονται οι συμφωνίες της Ε.Ε. και κατά δεκάδες, για να μην πω κατά εκατοντάδες και χιλιάδες, έρχονται άτομα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και δουλεύουν με μισθούς της χώρας από την οποία προέρχονται. Ο μισθός που παίρνουν είναι 290 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά μάζες οι Κερκυραίοι ξενοδοχοϋπάλληλοι οδηγούνται στην ανεργία.
Για θέματα υγείας, πολλές ώρες έχουμε συζητήσει. Το καινούργιο νοσοκομείο, πάλι καλά που λέτε ότι ολοκληρώνεται. Στις 31 Μαρτίου, οικοδομικά, θα είχε ολοκληρωθεί. Τώρα, δια της διολισθήσεως, λέτε ότι 30 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί οικοδομικά. Βέβαια, δεν θα υπάρχει ψυχιατρική κλινική, δεν υπάρχει παιδικός σταθμός, δεν θα υπάρχει ελικοδρόμιο, θα έχει ένα ανεπαρκέστατο παρκινγκ. Και βέβαια ούτε συζήτηση για προσφορά κάποιων τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Το πόσο τριτοβάθμια είναι η πυρηνική ιατρική όταν έξω, στην Κέρκυρα, ιδιώτης έχει εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής ή το να κάνει ακτινοβολίες το νοσοκομείο όταν και η τελευταία κλινική στην Αθήνα κάνει ακτινοθεραπείες κ.λπ. και δεν θα έχει το νοσοκομείο αυτό…καταλαβαίνετε ότι είναι τεράστιο πρόβλημα.
Ο κύριος σκοπός του καινούργιου νοσοκομείου, που ήταν να αποκόψει τη ροή κερκυραίων αρρώστων να πηγαίνουν να βλέπουν την υγειά τους σε άλλα νοσοκομεία, στα Γιάννενα, στην Πάτρα ή στην Αθήνα, δεν θα καταστεί δυνατός. Πώς να καταστεί αφού ο ίδιος ο κ. Δένδιας, ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης, δηλώνει ότι είναι αντιοικονομικό να υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες στο νοσοκομείο.
Για τα κέντρα υγείας, τα ξέρετε. Όσο και να τα ωραιοποιήσετε, η πραγματικότητα είναι μία και είναι πολύ σκληρή. Κύριε Γενικέ, ακόμη και τα 30 ευρώ/μήνα που παίρνουν οι γιατροί, που εφημερεύουν στα κέντρα υγεία, για το φαγητό τους και έρχεται το Ελεγκτικό Συμβούλιο και τους ζητά να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά, τα οποία, αθροιστικά, είναι 3 και 4 χιλιάδες ευρώ.
Υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της τεράστιας έλλειψης προσωπικού σε όλα τα επίπεδα και στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας. Βέβαια, ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι, όταν, κάποια στιγμή, οδηγηθούμε στο καινούργιο νοσοκομείο, κανείς δεν λέει τίποτα για το τι θα γίνει με το παλιό νοσοκομείο. Κανείς δεν λέει τίποτα, παρά την ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Κέρκυρας, που λέει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου, αφού το νοσοκομείο φεύγει έξω από την πόλη. Εκεί που είναι οι κλινικές τώρα, να γίνει, επιτέλους, ένα κρατικό νοσοκομείο χρονίως πασχόντων, για να αποσυμφορηθεί και το καινούργιο νοσοκομείο και, ουσιαστικά, να μην αναγκάζεται ο κερκυραίος που έχει αυτό το πρόβλημα να προσφεύγει στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και να πληρώνει «τα μαλλιοκέφαλά του».
Κανένας, βέβαια, δεν έβαλε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων να πει γιατί γίνονται αυτές οι τεράστιες καθυστερήσεις στο νοσοκομείο. Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει, γιατί αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα με μεγάλη ταχύτητα δημιουργούνται δυο νέες υπερσύγχρονες ιδιωτικές κλινικές και αφού τελειώσουν αυτές κάποια στιγμή θα τελειώσει και το καινούργιο νοσοκομείο.
Για την παιδεία ξέρετε όλοι ότι τουλάχιστον στη σχολική στέγη η Κέρκυρα είναι ο τελευταίος νόμος της Ελλάδας. Με επίσημα στοιχεία υπάρχουν σχολεία που είναι μόνο στα χαρτιά, γιατί δεν έχουν σχολική στέγη (12ος παιδικός σταθμός). Υπάρχουν σχολεία που έχουν επίσημες διαπιστώσεις από το ΤΕΕ Κέρκυρας ότι είναι επικίνδυνα, που με το παραμικρό σεισμό, ίσως τα κτίρια των των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ να καθίστανται επικίνδυνα. Υπάρχουν σχολεία, τα οποία στεγάζονται μέσα σε κτίρια του 15ου αιώνα, μέσα σε μεσαιωνικά μοναστήρια.
Για το οδικό δίκτυο, είσαστε στην Κέρκυρα και το ξέρετε, είναι άθλιο. Η μόνη λέξη που μπορεί να τα χαρακτηρίσει. Επειδή βλέπω εδώ πάλι για παρακάμψεις, όταν κάναμε ερώτηση για την παράκαμψη του Περάματος – Μπενιτσών που κάθε χρόνο, το τονίζω, γιατί σαν γιατρός το έζησα, έχουμε πάνω από ένα θανατηφόρο ατύχημα, μας παρέπεμψαν σε μια δική σας, αν θέλετε, απάντηση, η οποία ουσιαστικά εύχεται το έργο να ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ.
Για τα λιμάνια και για τα Διαπόντια νησιά είναι βέβαιο ότι τα νησιά αυτά στοιχίζουν και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε είναι, αν τα θέλετε, πραγματικά, στην ελληνική επικράτεια ή όχι. Τώρα, το να τα επισκέπτεται πού και πού ένας Υπουργός με ένα σούπερ Πούμα ή στη χειρότερη περίπτωση με ένα υπερσύγχρονο ταχύπλοο, να βγαίνει έξω να κάνει χαιρετούρες, να τρώει τους αστακούς του και να φεύγει και να θεωρεί ότι αυτό είναι η επίσκεψη που έκανε και έζησε τα προβλήματα των νησιωτών εκεί, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι έτσι. Να μου επιτρέψετε να σας συστήσω και σε εσάς, κύριε Γενικέ, μια φορά, ινκόγκνιτο, αν θέλετε, πάμε και μαζί, να μπούμε στον «Αλέξανδρο» να κάνει εφτά ώρες να πάει στους Οθωνούς να είναι έξω από το λιμάνι να έχει 6 – 7 μποφόρ και να μας γυρίσει πίσω άπρακτους.
Σ. ΒΟΣΔΟY :Την πρώτη επίσκεψη, την οποία έκανα ως Περιφερειάρχης ήταν στο πρώτο δεκαήμερο της θητείας μου στα Διαπόντια νησιά και χωρίς να το ξέρει κανείς με σκάφος του λιμενικού.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εγώ σας είπα να πάμε με τον «Αλέξανδρο», με το πλοίο που πάνε οι νησιώτες, οι Οθωνιώτες.
Σ. ΒΟΣΔΟY: Σας πληροφορώ ότι κανείς άλλος Περιφερειάρχης δεν τα έχει επισκεφθεί τόσες φορές τα Διαπόντια νησιά όσες εγώ.
Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Έχει καλούς αστακούς;
Σ. ΒΟΣΔΟY: Εγώ, τουλάχιστον, αστακό δεν έφαγα στα Διαπόντια νησιά. Έφαγα, όμως, πολύ ωραία ψάρια.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εγώ σαν υποψήφιος Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. μη διαθέτοντας τα μέσα, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξυπηρετούμε και καταλαβαίνω και ζω τον πόνο τους. Μιλήσατε για το «ΘΗΣΕΑ», παρακαλώ, πέστε μου ένα έργο, που έγινε στο Μαθράκι, τι γίνεται με τη μονάδα αφαλάτωσης στο Μαθράκι, τι γίνεται με το δίκτυο ύδρευσης στον Οθωνό, έχουν γίνει γεωτρήσεις βρέθηκε άφθονο νερό, το ακούω από τότε που πήγα, αλλά, βέβαια, στα σπίτια δεν πάει. Πέστε μου τι γίνεται με τους αγροτικούς γιατρούς, θα εξακολουθήσουν να είναι αγροτικοί γιατροί εκεί, όταν τελειώνουν να κάνουν 6 μήνες και μετά να διοριστεί άλλος; Δεν υπάρχει τρόπος, κίνητρα, να πάει γενικός γιατρός, ούτως ώστε πραγματικά να προσφέρει και κάποια ουσιαστική βοήθεια;
Πραγματικά θα ήθελα να πω πάρα πολλά, τα έχουμε εξάλλου συζητήσει πάρα πολλές φορές με τον κ. Γενικό, τουλάχιστον, σε αυτό δεν μπορώ εγώ να σας καταλογίσω ότι δεν συζητάτε, από κει και πέρα δεν ξέρω κατά πόσον είναι και στο χέρι σας. Τα θέματα του περιβάλλοντος τα ανέπτυξε η συνάδελφος, κυρία Γκερέκου. Πάει πολύ, όμως, να λέμε ότι προστατεύουμε το περιβάλλον, όταν τα ξενοδοχεία πια χτίζονται όχι στην ακρογιαλιά, αλλά πάνω στο κύμα, μέσα σε ζώνες natura, γίνονται αγώνες ενάντια σε αυτές τις παρανομίες και αυτοί που πρωτοστατούν τρώνε ξύλο και ξέρετε πολύ καλά με συμβόλαια θανάτου, μάλιστα, από αγνώστους, που έρχονται από την Αθήνα για να εκτελέσουν τις εντολές αυτών που τους πληρώνουν. Ο «Ερημίτης» δεκάδες χιλιάδες φορές έχει βγει προς πώληση και αν δεν αντιστέκονταν οι κάτοικοι αυτή τη στιγμή θα ήταν μεγάλα ξενοδοχεία.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Σ.ΒΟΣΔΟΥ: Όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων ,ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει ψηφιστεί, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ομόφωνα και βεβαίως, περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει όλες τις αδειοδοτήσεις. Η χωροθέτηση ξεκίνησε επί ημερών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τότε, δόθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι και τότε εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής. Το ότι υπάρχουν δικαστικές προσφυγές δεν σημαίνει ότι έχουν και δίκιο, ότι θα δικαιωθούν.
Θέλω, δε, να υπενθυμίσω ότι οι προσφυγές, τις οποίες έκαναν για το συγκεκριμένο έργο ορισμένοι Έλληνες πολίτες και στο Πρωτοδικείο της Κέρκυρας απορρίφθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα, που είχαν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επίσης, απορρίφθηκαν. Εν πάση περιπτώσει, όταν υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ κάποιων, αυτός ο οποίος επιλύει τις διαφορές είναι το δικαστήριο. Μέχρι στιγμής, κανένα δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή εργασιών, όσες προσφυγές και εάν έγιναν.
Όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, όντως, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την Κέρκυρα. Για αυτό, με χρηματοδοτήσεις, που δόθηκαν για το Σύνδεσμο Καθαριότητας, δημοπρατήθηκε το τρίτο κύτταρο, που ουσιαστικά είναι το δεύτερο κύτταρο –τρίτο ονομάζεται στη μελέτη – και από ό,τι γνωρίζω, δεν έχει υποβληθεί καμία ένσταση. Δόθηκαν και αντίστοιχα κονδύλια και για τις μελέτες και για τις άλλες παρεμβάσεις, για να μπει, επιτέλους, κάποια σειρά στο θέμα της καθαριότητας στην Κέρκυρα.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Με πόσο προσωπικό λειτουργεί στο Τεμπλόνι, που δώσατε για το τρίτο κύτταρο;
Σ. ΒΟΣΔΟY: Καταρχήν, στο Τεμπλόνι δεν λειτουργεί με προσωπικό του Συνδέσμου Καθαριότητας, αλλά μέσω μια προγραμματικής σύμβασης, που έχει γίνει με το δήμο Κερκυραίων.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ : Πόσοι είναι, πάνω από δέκα; Στα Χανιά, τα οποία φέρνω πάντα για παράδειγμα, είναι πάνω από 115.
Σ. ΒΟΣΔΟY: Δεν έχω τα στοιχεία, για να σας τα πω. Ενδεχομένως, να είναι πάνω από 10. Η υποχρέωση του Συνδέσμου Καθαριότητας είναι να διαχειριστεί τα συγκεκριμένα έργα, με το απαραίτητο προσωπικό. Θα πρέπει να καταλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση, που έχει και τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα και υπευθυνότητα, ότι πρέπει να αποδίδει λόγο και στους πολίτες τι ενέργειες κάνει.
Εμείς πρέπει να συμπαραστεκόμαστε στα έργα εκείνα, τα οποία είναι απαραίτητα να εκτελεστούν. Τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, εγώ έχω σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες, σε όλα τα Ιόνια νησιά, σε έργα διαχείρισης περιβάλλοντος. Να σας υπομνήσω ότι με 3 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, από τις οριζόντιες δράσεις, έχει χρηματοδοτηθεί ο αντίστοιχος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Η Κεφαλονιά είναι, αν όχι το πιο καθαρό, ένα από τα πιο καθαρά νησιά σε όλη την Ελλάδα.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Λέτε ότι προκηρύχθηκε το τρίτο κύτταρο και μάλιστα, χωρίς ενστάσεις, όταν ξέρετε -και είμαι βέβαιος ότι ξέρετε- ότι σε αυτή την τεράστια χαβούζα, τη χωματερή, που απλά είναι περιφραγμένη, δεν λειτουργεί, πραγματικά, ούτε ένας όρος, με βάση τον οποίο να μπορούμε να τον ονομάζουμε ΧΥΤΑ. Δουλεύει βιολογικός καθαρισμός; Δουλεύει αποκομιδή του βιοαερίου και καύση; Τι δουλεύει; Έχει επιστήμονες μέσα, όλα που απαιτούνται, για να λέμε ότι μπορεί να είναι ΧΥΤΑ; Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι που αποτελεί το αρνητικό παράδειγμα και στους κατοίκους άλλων περιοχών, της Νότιας Κέρκυρας που λέτε, να μην θέλουν, βλέποντας το τι γίνεται στο Τεμπλόνι, να το βάλουν μέσα στο σπίτι τους.
Σ. ΒΟΣΔΟY: Συμφωνώ μαζί σας. Για αυτό έχω ισχυριστεί και σε συζητήσεις που έχω κάνει με τους κατοίκους της Λευκίμμης, ότι το πρόβλημα, το οποίο οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, δεν είναι πρόβλημα χωροθέτησης, αλλά πρόβλημα διαχείρισης.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ : Πρέπει να λειτουργεί το περιφερειακό συμβούλιο.
Σ. ΒΟΣΔΟΥ: Όσον αφορά την παράκαμψη των Μπενιτσών, που αναφέρθηκε και ο κ. Χαραλάμπους, θέλω να σας πω ότι η μελέτη εκπονείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ : Από το 1980.
Σ. ΒΟΣΔΟΥ : Δεν διαφωνώ μαζί σας. Διαπιστώθηκε κάποια στιγμή από συνάντηση, την οποία προκάλεσα εγώ, μια αδυναμία του μελετητή και μια άρνησή του να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη μελέτη, ξέχωρα ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη, παλαιότερα, για την εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών, για να δούμε ποια είναι τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης, τα οποία χρειάζεται να γίνουν. Υπήρξε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, για να εκπονηθούν αυτές οι μελέτες και, πλέον, προσανατολιζόμαστε με το ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί βρισκόμαστε σε μια συνεργασία, στη διακοπή της μελέτης στο σημείο που βρίσκεται, η οποία έχει ανατεθεί με τον ν. 716 και να ανατεθεί, πλέον, με το 3316, γεγονός το οποίο θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτηθεί, ενδεχομένως και η μελέτη από κονδύλι του ΕΣΠΑ, καθώς με το ν. 3316 είναι επιλέξιμες οι δαπάνες, ενώ με τον ν. 716 δεν ήταν επιλέξιμες οι δαπάνες για χρηματοδότηση από κοινοτικό κονδύλια.
Κύριε Χαραλάμπους, ανέφερα και πριν ότι 119 εκατομμύρια θα διατεθούν από τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο, από το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης. Σας ανέφερα ότι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα διατεθεί ένας χώρος στην Περιφέρεια για να εγκατασταθεί πλέον προσωπικό. Η δέσμευση που έχω αναλάβει, παρουσία δική σας, ισχύει, απλώς, επειδή είχε εκδηλώσει την επιθυμία να έρθει, ο ίδιος, ο κ. Βεργίνης, καθυστερήσαμε.
Όσον αφορά την στελέχωση του Νοσοκομείου στην Κέρκυρα υπάρχει ο νέος κανονισμός και βρίσκεται σε εξέλιξη από μεριάς του Υπουργείου Υγείας η ανακοίνωση για την πρόσληψη προσωπικού για όλη την επικράτεια.
Όσον αφορά τη σχολική στέγη, βεβαίως, υπάρχει πρόβλημα μέσα στην Κέρκυρα, αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι την προηγούμενη χρονιά εγκαινιάσαμε τέσσερις νέες σχολικές μονάδες στην Κέρκυρα, όχι μέσα στην πόλη, αλλά γενικότερα στο νομό, στο Δήμο Θιναλίων, στους Καστελλάνους, στο Δήμο Παξών και στο Δήμο Φαιάκων.
Όσον αφορά το οδικό δίκτυο η χρηματοδότηση, η οποία δίνεται πλέον στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, είναι τετραπλάσια με ειδικό κωδικό για το οδικό δίκτυο.
Όσον αφορά τα μικρά νησιά υπάρχει το πρόγραμμα των μικρών νησιών. Ήταν ένα εγχείρημα, το οποίο κάναμε, μια πρωτοβουλία με την Εγνατία Α.Ε., η οποία εκπόνησε μελέτες και, βέβαια, θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα έργα από το Ε.Σ.Π.Α.. Επίσης, μέσα στο πρόγραμμα των μικρών νησιών είναι και η αφαλάτωση. Απλώς, είχε την υποχρέωση η Κοινότητα Μανθρακίου, με τα γνωστά προβλήματα, όπου, βέβαια, με τη δική μας συνδρομή θα επιτευχθούν να γίνουν οι χερσαίες παρεμβάσεις. Είναι, πάντως, μέσα και η αφαλάτωση.