Mε μια υπουργική απόφαση κατά τρόπο αντισυνταγματικό, μη σύννομο και αυθαίρετο, καταργούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των αιγιαλών
Τον κίνδυνο καθολικής εμπορευματοποίησης του αιγιαλού και της παραλίας με βάση την κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας Αντώνη Μπέζα, με την οποία προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση της χρήσης τους σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ, επισημαίνουν το ΤΕΕ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Τονίζουν ότι με την απόφαση:
· Δεν τηρούνται οι βασικές προβλέψεις του νόμου 2971/2001 που αναφέρεται στην παραχώρηση χρήσης παραλίας και αιγιαλού στους ΟΤΑ, ιδίως η πρόβλεψη του νόμου ότι πρέπει να διατηρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας και να μην παρακωλύεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
· Καταργούνται ακόμη και οι σαφείς εξαιρέσεις του νόμου, που προβλέπουν σε περίπτωση παραχώρησης η έκταση κάθε παραχώρησης να μην υπερβαίνει τα 500 τ.μ. και να μεσολαβεί μεταξύ δυο παραχωρημένων εκτάσεων ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 100 τ.μ. Στην απόφαση αναφέρεται «η μέγιστη κάλυψη χρήσης να μην υπερβαίνει το 50% του μεταβιβαζόμενου χώρου, ώστε να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής πλάτους τουλάχιστον δύο μέτρων για ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων».
· Καταργείται η πρόβλεψη του νόμου ότι όλες οι παραχωρήσεις παραλίας και αιγιαλού σε τρίτους μέσω των ΟΤΑ, υπόκεινται σε έγκριση των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών, όπως γινόταν ως τώρα και στο εξής οι ΟΤΑ θα εγκρίνουν απευθείας και ανεξέλεγκτα τις παραχωρήσεις.
· Ειδικότερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες καταργείται με την ΚΥΑ ο περιοριστικός όρος του νόμου για παραχώρηση έκτασης έως 500 τ.μ. και στην πράξη τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιούν για ίδιο όφελος όλη την έκταση του αιγιαλού έμπροσθεν της εγκατάστασής τους.
· Για τις γνωστές καντίνες και τις ξαπλώστρες από άλλους ιδιώτες προβλέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από αντίστοιχες εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις παρεμφερούς ενδιαφέροντος (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κλπ.) με μόνες δεσμεύσεις η παραχώρηση «να ασκείται με εξαιρετική φειδώ» και να μην δημιουργούν «προβλήματα αισθητικής ή υγιεινής».
Εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς με την υπουργική απόφαση ενισχύονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ των ΟΤΑ και των επίδοξων εκμεταλλευτών του αιγιαλού, ενώ ευθέως έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης – μέσω και του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό – για τουριστική ανάπτυξη εναρμονισμένη με το περιβάλλον και συνεχίζει τη λογική του χρεοκοπημένου μοντέλου εμπορευματοποίησης και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων. Με άλλα λόγια θα οδηγήσει σε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ο μόνος ελεύθερος χώρος για τους πολίτες θα είναι στο εξής οι απόκρημνες και βραχώδεις ακτές.
Κατόπιν αυτών το ΤΕΕ και ο ΔΣΑ καλούν τους φορείς της αυτοδιοίκησης να μην αποδεχτούν και να μην υλοποιήσουν την υπουργική απόφαση, καθώς και τα κόμματα να ελέγξουν την κυβέρνηση για την συγκεκριμένη απόφαση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ακύρωσή της.
Επίσης, καλούν την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κάθε άλλο αρμόδιο δικαστικό λειτουργό να παρέμβουν για τη τήρηση της νομιμότητας σε συνδυασμό με την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ