Κουράκης Αναστάσιος Λαφαζάνης Παναγιώτης Λεβέντης Αθανάσιος
ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε
Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Το πρόγραμμα αποασυλοποίησης και γενικότερα η μεταρρύθμιση στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους μετά την εξάντληση των κοινοτικών κονδυλίων και λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης και ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυτό έχει σοβαρότατη επίπτωση στο επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας στους ασθενείς. Επίσης διαπιστώνει «ότι στο συνεχιζόμενο αυτό κλίμα των περικοπών κινδυνεύει να καταρρεύσει το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και να εγκαταλειφθεί ο στόχος του Προγράμματος «Ψυχαργώς» για το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».
Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Υγείας «αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής του ελληνικού κράτους για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τον αποϊδρυματισμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας με τη δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιών, κοινοτικά προσανατολισμένων και ενταγμένων σε Τομείς Ψυχικής Υγείας».
Εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης ήδη κάποιες πολύ επιτυχημένες θεραπευτικές δομές αποκατάστασης έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, ενώ οι εργαζόμενοι στις υφιστάμενες δομές παραμένουν απλήρωτοι από πέντε έως εννιά μήνες. Όπως καταγγέλλεται η μείωση του προσωπικού, ο κίνδυνος κατάσχεσης των κτιρίων όπου λειτουργούν οι μονάδες και η έλλειψη φαρμάκων έχει άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς, καθώς υποβαθμίζεται η περίθαλψή τους.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, λόγω αθέτησης, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας της συμφωνίας για την στήριξης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας από εθνικούς πόρους μετά από τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησής τους από κοινοτικά κονδύλια.
Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά πάνω από 410 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που στελεχώνονται από 3.628 εργαζομένους ειδικούς ψυχικής υγείας.
Επειδή:
· Οι μονάδες αυτές προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε 3.000 ψυχικά ασθενείς που πριν ζούσαν σε ιδρυματικές συνθήκες, έχοντας πλέον επιτύχει την κοινωνική επανένταξή τους.
· Η λειτουργία των δομών αποκατάστασης καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρους γεωγραφικούς τομείς της χώρας, στους οποίους δεν υπάρχει καμία άλλη δημόσια ψυχιατρική δομή.
· Οι εργαζόμενοι δεν είναι κατοχυρωμένοι εργασιακά, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των υπουργών Υγείας για την ένταξή τους στο δημόσιο τομέα.
· Κατ’ επανάληψη, εδώ και ένα χρόνο, έχετε απαντήσει στη Βουλή ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα χρηματοδοτηθεί από το Τέλος Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης σε ποσοστό ύψους 2% και από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών αποασυλοποίησης, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα;
2. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης;
3. Ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και την επίλυση της εργασιακής τους ανασφάλειας;
4. Ποια είναι τα ποσά που υπολογίζετε να εισπράξετε από το Τέλος Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης σε ποσοστό ύψους 2% και από τα ασφαλιστικά ταμεία και πότε προβλέπετε την είσπραξή τους;
5. Έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη; Αν ναι, από ποιους φορείς και παρακαλούμε να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή;
6. Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Μάρτη για την κοινοτική χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης; Υπάρχει περίπτωση αναστολής της κοινοτικής χρηματοδότησης;