Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το διάλογο για την Παιδεία. Όμως τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνουν μέρος. Σε ανακοίνωση μάλιστα της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής: «Με ένα ακόμα «στημένο» διάλογο για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχίζει την προσπάθεια της αντιδραστικής πολιτικής στην παιδεία η Κυβέρνηση της ΝΔ. Υποστηρίζει ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει θα είναι «άγραφο χαρτί», ότι θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, με αυτό το τέχνασμα προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό και την νεολαία.
Ψεύδεται η Κυβέρνηση γιατί κρύβει το γεγονός ότι οι αποφάσεις για το μέλλον τόσο του σχολείου όσο και του πανεπιστήμιου είναι προειλημμένες και προκαθορισμένες από την πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, είναι συναποφασισμένες από τις Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο διάλογος δεν είναι κενή σελίδα είναι γεμάτη από μέτρα, νόμους που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, αξιολόγηση, βάση του 10, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ κ.λ.π.) που επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική στην παιδεία υπηρετεί πιστά τη στρατηγική του μεγάλου κεφάλαιου.
Το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα μοχλό για να αναπαραχθούν και να οξυνθούν οι ταξικοί φραγμοί που υπάρχουν όχι μόνο για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, αλλά και για την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης που ακόμα στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτική. Εκείνο που επιχειρείται είναι ο αποπροσανατολισμός, η παραπλάνηση και η απόσπαση της συναίνεσης στις προδιαγεγραμμένες αποφάσεις ενός υποτιθέμενου διαλόγου από μηδενική βάση.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ εκφράζουν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στο «διάλογο» προβάλλοντας τις «προϋποθέσεις που το κάθε κόμμα θέτει, προκειμένου να έχουν ελεύθερο πεδίο ελιγμών.
Η κοινή πρόθεση τους να συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο σε κάποια μορφή διαλόγου για την παιδεία βασίζεται στην κοινή τους σύμπλευση στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την ΠΑΙΔΕΙΑ που ούτε ο ένας ούτε ο άλλος αμφισβητούν.
Συνεχίζουν κα καλλιεργούν αυταπάτες για το που μπορούν να οδηγούν οι δήθεν κοινωνικοί διάλογοι.
Καλούμε τους γονείς, τους εργαζόμενους και την νεολαία να μη χάσουν ούτε ένα λεπτό χρόνο μπροστά στον δήθεν και τάχα κοινωνικό διάλογο που κάνει η Κυβέρνηση για τα θέματα της παιδείας.Τώρα χρειάζεται οργάνωση, πάλη, αντεπίθεση για μία παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών χωρίς επιχειρηματική δράση στο χώρο αυτό. Μία τέτοια παιδεία απαιτεί να γίνουν ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία».