Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε σήμερα το πρωί, μαζί με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. δρ. Ντανούτα Χούμπνερ και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με συντονιστή τον Ευρωβουλευτή/ΕΛΚ-ΕΔ κ. Μανώλη Αγγελάκα, στη συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, με αφορμή την ημερίδα με θέμα: «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής».
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:
«Με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χούμπνερ, συναντηθήκαμε χθες στο Υπουργείο (Ανάπτυξης) και συζητήσαμε για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπου διαπιστώσαμε και οι δύο ότι η Ελλάδα, τώρα που κλείνει το ΚΠΣ, δε θα χάσει ούτε ένα ευρώ σε σχέση με το Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Ε.Π.ΑΝ. Αξιοποιείται και το τελευταίο ευρώ. Επίσης, συζητήσαμε και τα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουμε το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο πάει αρκετά καλά. Προχωρεί ολοένα και καλύτερα κάθε μέρα που περνάει. Είναι μια δράση, την οποία ξεκίνησε η Ελλάδα και ακολούθησαν άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθούν, όμως και άλλα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θ’ αρχίσουν να ανακοινώνονται ξεκινώντας από την επόμενη βδομάδα. Και τα προγράμματα αυτά θα είναι πολύ περισσότερα και πολύ σημαντικότερα από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ.
Παράλληλα, κουβεντιάσαμε για τα προγράμματα της ενεργειακής εξοικονόμησης, τα οποία προσπαθούν να συνδυάσουν την απάντηση στη σημερινή κρίση και την ανάγκη να τονωθεί η αγορά, με την άλλη ανάγκη, της προστασίας του περιβάλλοντος. Η πράσινη ενέργεια είναι μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου μας και επενδύω πολλά σε αυτήν.
(…)
Για μας, το μεγάλο στοίχημα είναι η έρευνα να συνδεθεί με την οικονομία, με την κοινωνία, με την παραγωγή. Δεν είναι δύο έννοιες αποκομμένες μεταξύ τους, η έρευνα και η παραγωγή. Το αντίθετο, η μεγάλη πρόκληση είναι να συνδεθούν μεταξύ τους. Το χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο σε χώρες σαν την Ελλάδα, που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ή ακόμη περισσότερο άλλων αναδυόμενων οικονομιών στην Ασία, όπου υπάρχουν φθηνότερα εργατικά χέρια.
Εμείς πρέπει να επενδύσουμε, μεταξύ άλλων, στην “έξυπνη ανάπτυξη”. Και αυτό σημαίνει έμφαση στη έρευνα, στην τεχνολογία, στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Αυτό, άλλωστε, είναι και μια από τις βασικές κατευθύνσεις της λεγόμενης στρατηγικής της Λισσαβόνας, της στρατηγικής, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη. Και μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας είναι να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Έχουν γίνει αρκετά βήματα, στα οποία θα αναφερθώ αργότερα και στην ομιλία μου, στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και σκοπός μας είναι να γίνουν πολύ περισσότερα στη νέα περίοδο, με το ΕΣΠΑ, από το οποίο διαθέτουμε πολύ περισσότερα κονδύλια στην έρευνα και στην τεχνολογία, απ’ ό,τι διαθέταμε μέχρι σήμερα στο Γ΄ ΚΠΣ.
Στόχοι μας, μεταξύ άλλων, είναι να δημιουργηθούν clusters μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων. Να προωθηθεί η ιδέα, στην οποία έχω ήδη αναφερθεί, για τα κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία, νομίζω, ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Να προωθήσουμε καινοτόμες δράσεις από τα Πανεπιστήμια. Και θα βραβεύσουμε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για τέτοιου είδους δράσεις αναδεικνύοντας το έργο τους.
Παράλληλα, όμως, θέλουμε να αξιολογήσουμε το έργο των ερευνητικών κέντρων. Πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετά ερευνητικά κέντρα, τα οποία κάνουν τη δουλειά τους. Θεωρούμε, όμως, ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σ’ αυτούς που πραγματικά πρωτοπορούν. Γι’ αυτό το λόγο παραγγέλνουμε μελέτη σε διεθνή οίκο αξιολόγησης του έργου των ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα, έτσι ώστε η χρηματοδότηση να πηγαίνει κατά προτεραιότητα σε αυτούς που πραγματικά παράγουν και μπορεί να παράγουν στο τέλος ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Γιατί δε μας ενδιαφέρει απλά και μόνο να απορροφούμε τα χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις Βρυξέλλες, μας ενδιαφέρει να τα αξιοποιούμε, μας ενδιαφέρει τα χρήματα αυτά να πιάνουν τόπο.»
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ανάπτυξης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
(….)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Χατζηδάκη μπορείτε να μας κάνετε μία εκτίμηση για το ποσό από κοινοτικά προγράμματα που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πρόωρο να το πούμε αυτήν την ώρα. Θα μπορούμε να κάνουμε μια πιο ασφαλή εκτίμηση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα και θέλω να είναι και ένα μήνυμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ, από την πλευρά του ΚΠΣ, του ΕΣΠΑ, θα είναι, απλώς, ένα μικρό κλάσμα, φέτος, σε σχέση με το σύνολο των ενισχύσεων που θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μου αναφέρετε ένα μοντέλο πετυχημένης εφαρμογής της καινοτομίας στην Ελλάδα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν η Επίτροπος θα επισκεφθεί σήμερα ένα Τεχνολογικό Πάρκο στα Γιάννενα, το οποίο αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα επιτυχίας. Υπάρχουν και άλλα τέτοια τεχνολογικά πάρκα, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα. Έχουμε, επίσης, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, το ΙΤΕ και από την άλλη πλευρά το Πολυτεχνείο της Κρήτης, τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά. Και μάλιστα η Κοινότητα τα χρηματοδοτεί. Στο Πολυτεχνείο της Κρήτης η χρηματοδότηση από την Κοινότητα είναι γύρω στο 40% του συνολικού προϋπολογισμού ερευνητικών προγραμμάτων, που αν θυμάμαι καλά το 2007 ήταν γύρω στα 14 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, έχουμε άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει με τους προκατόχους μας, όπως είναι η πρωτοβουλία «Κοράλια», που είναι συνεργασία ερευνητικών κέντρων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τεχνολογίες αιχμής, όπου μάλιστα γίνεται εξαγωγή τεχνογνωσίας και προϊόντων στο εξωτερικό.
(…..).