Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Στο Πρόγραμμα U ΑΤ MARE NOSTRUM συμμετέχει η ΠΙΝ

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα U ΑΤ MARE NOSTRUM συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για την συμμετοχή στην δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα περιλάβει όλες τις πληροφορίες (σε μορφή διαδραστικών εγγράφων) σε έναν γεωγραφικό χάρτη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της πλατφόρμας είναι οι δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με την προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένων των μέτρων, του καθορισμού της ζώνης προστασίας, της επεξεργασίας σχεδίου για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των νόμων κ.α. Οι πολίτες θα κληθούν να καταχωρήσουν τις απόψεις τους για τα εν λόγω ζητήματα με το να τοποθετήσουν σημαίες με γραπτά σχόλια στις κατάλληλες θέσεις στο χάρτη.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Προώθηση της έννοια της περιβαλλοντικής δημοκρατίας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών
2. Παρουσίαση νέων τρόπων αποτελεσματικής παρουσίασης πληροφοριών και επικοινωνίας που βελτιώνουν τη διαφάνεια της νομοθεσίας και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
3. Εισαγωγή και δοκιμή της δημόσια συμμετοχής και του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών GIS για τη διαχείριση του χώρου και των στατιστικών πληροφοριών που μπορούν να υποστηρίξουν τις αποφάσεις για τη θαλάσσια προστασία στην περιοχή της Μεσογείου.
4. Να καταστήσουμε την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία προσιτή σε όλους μέσω των ηλεκτρονικών μέσων.
5. Υποστήριξη των πολιτών και των τοπικών παραγόντων στην εφαρμογή των θαλάσσιων πολιτικών για το περιβάλλον της Μεσογείου.
6. Να ακουστεί η αποψη των πολιτών για το σχεδιασμό μακροπρόθεσμων πολιτικών για το περιβάλλον που εφαρμόζονται στη Riviera, τη Βαλένθια και στα Επτάνησα, σύμφωνα με τις πολιτικές για το περιβάλλον της ΕΕ.
7. Να μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες με περιορισμένη γνώση του θέματος και με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής συμμετοχής.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την προπαρασκευαστική δράση ηλεκτρονικής συμμετοχής (eParticipation Preparatory Action), της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων ηλεκτρονικής συμμετοχής 2008, (eParticipation call for proposals 2008), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η διάρκειά του είναι από1 Ιανουαρίου 2009 – 1 Ιανουαρίου 2011 .
Οι Περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:
Επτάνησα (Ελλάδα), Γαλλική Ριβιέρα (Γαλλία), Βαλένθια (Ισπανία).