Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Η Περιφέρεια συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πολιτεία»

Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών συμμετέχει στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για εκσυγχρονισμό της Δημοσίας Διοίκησης και μέσω του Προγράμματος «Πολιτεία» έχει εφαρμόσει το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (Κ.Π.Α)σε τρεις Δ/νσεις της: Στην Δ/νση ΠΕΧΩ, στην Δ/νση Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης, στην Δ/νση Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης.
Το Κ.Π.Α. αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο αυτό-αξιολόγησης βασισμένο στις αρχές της διοίκησης ολικής ποιότητας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της άτυπης διακρατικής συνεργασίας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και χρησιμοποιείται σήμερα από το σύνολο των δημοσίων διοικήσεών τους.
Με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.3230/2004 «Διοίκηση με στόχους, μέτρηση της αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις» καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η απονομή ειδικών βραβείων για τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, που διακρίνονται για την αποδοτικότητα και την ποιότητα των παρεχομένων προς τους πολίτες υπηρεσιών ,ώστε να προσδιορισθούν καλύτερες διοικητικές πρακτικές και να διευκολυνθεί η διαδικασία της συγκριτικής μάθησης. Κατόπιν δε της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας & Οικονομικών ΔΙΠΑ/9381/8-5-2006 «Ειδικά Βραβεία Δημοσίων Υπηρεσιών» (ΦΕΚ 1020/Β/28-7-2006) καθορίστηκε ως κριτήριο αξιολόγησης των υποψήφιων υπηρεσιών η επιτυχής εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (Κ.Π.Α).
Κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υπέβαλλε Φάκελο υποψηφιότητας για τη συμμετοχή της στη διαδικασία Βράβευσης Δημοσίων υπηρεσιών για το Εθνικό Βραβείο Ποιότητας καθώς επιζητούμε την αξιολόγηση των υπηρεσιών και την διαπίστωση των αδυναμιών.