Το θέμα της κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων για τους ΟΤΑ καθώς και άλλες εκκρεμότητες για ζητήματα θεσμικά και οικονομικά που απασχολούν τους δήμους τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Νικήτα Κακλαμάνη με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό κ. Αθ. Νάκο.
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης μίλησε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δηλώνοντας τα εξής: «Ζητήσαμε τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, εξαιτίας της εξαγγελίας περί μείωσης, στην ουσία εξαφάνισης, του τέλους παρεπιδημούντων, το «2%», για τους ΟΤΑ. Αυτονόητο όμως είναι ότι συζητήσαμε και άλλα εκκρεμή οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση .
Σε ότι αφορά το «2%» ο κ. υπουργός είπε ότι συμφωνεί με την κατ’ αρχήν κατάληξη, που είχε η χθεσινή μας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλο.
Τουτέστιν, δεν θα πάει καμία νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή πριν η Κυβέρνηση συζητήσει με τον Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξουμε ένα διάλογο για το ενδεχόμενο αντικατάστασης αυτού του τέλους με κάποιον άλλο πόρο, ώστε να μην χάσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έσοδα και μάλιστα οι τουριστικοί δήμοι, για τους οποίους αποτελεί ένα βασικότατο έσοδό τους.
Το δεύτερο είναι ότι για τα εκκρεμή θεσμικά θέματα, συναποφασίσαμε ομόφωνα ότι μια επιτροπή της ΚΕΔΚΕ με μια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον γενικό γραμματέα, τον κ. Γεωργιάδη, εντός μηνός θα καθίσουν να τα κωδικοποιήσουν ποια χρειάζονται έκδοση υπουργικών αποφάσεων, ποια προεδρικών διαταγμάτων και ποια νομοθετικές ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, αφού τα συναποφασίσουμε, θα αρχίσουν να προωθούνται σταδιακά. Τα περισσότερα αφορούν εκτελεστικές αποφάσεις υλοποίησης του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Και το τρίτο, σε ότι αφορά τα εκκρεμή οικονομικά θέματα, υποβλήθηκαν δύο προτάσεις: η μία αφορά τον «Θησέα» και την κάλυψη από τις οριζόντιες δράσεις του - όπως είχαμε αποφασίσει στο τελευταίο συνέδριό μας - κυρίως των προνοιακών και κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, συν το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Κοινωνία».
Η δεύτερη πρόταση προβλέπει την ενίσχυση της ΣΑΤΑ – που χρηματοδοτεί, αποκλειστικά, έργα των δήμων - από τα εκκρεμή, μέχρι στιγμής και μη υλοποιηθέντα, 125 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών.
Για τα δύο τελευταία, δηλαδή, τους πόρους των οριζόντιων δράσεων του «Θησέα», που θα καλύψουν τις προνοιακές και κοινωνικές δομές και την ενίσχυση της ΣΑΤΑ, επιφυλαχθήκαμε να του απαντήσουμε επί των προτάσεων, αφού πρώτα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την ερχόμενη προσεχή Τετάρτη».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε: «Σε ότι αφορά τον «Θησέα», είναι στην ουσία εσωτερική ανακατανομή εσόδων της Αυτοδιοίκησης τα οποία υπάρχουν , δεν είναι επιπλέον χρήματα. Δηλαδή το σκεπτικό ήταν αντί να λιμνάζουν χρήματα που προέρχονται από τον «Θησέα» λόγω μη απορροφητικότητας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ένα κομμάτι τους να αξιοποιηθεί για να καλύψουμε τις λειτουργικές δαπάνες των προνοιακών και κοινωνικών δομών των ΟΤΑ.
Επομένως δεν είναι χρήματα που δεν υπάρχουν. Είναι χρήματα που υπάρχουν και λιμνάζουν. Πλην όμως για να γίνει αυτό και για να μην έχουμε προβλήματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. ¶ρα, εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα.
Πρόβλημα ενδεχομένως να υπάρχει με τα υπεσχημένα και μη υλοποιηθέντα μέχρι στιγμής 125 εκατ. ευρώ, που είναι από πέρυσι. Και γι’ αυτό υπεβλήθη μια επίσης πρόταση από το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα απαντήσουμε επ’ αυτής. Κι αν από κοινού συμφωνήσουμε, τότε θα οδεύσουμε προς την πλατεία Συντάγματος από κοινού υπουργείο Εσωτερικών και ΚΕΔΚΕ».