Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ


Την ερχόμενη Παρασκευή ο Δήμος Κερκυραίων θα έχει νέους αντιδημάρχους. Όπως είθισται η παρουσίασή τους θα γίνει στο Δημαρχείο. Μέχρι τότε ο χορός της ονοματολογίας καλά κρατεί.
Μέχρι τώρα ως επικρατέστεροι φέρονται ο κ. Γαρδικιώτης, ο κ. Λ. Κουλούρης και ο κ. Κουρής. Ωστόσο πληροοφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα που τελικά θα προκριθεί είναι ο κ. Γαρδικιώτης, ο κ. Κουρής και ίσως και η κ. Χρ. Τόμπρου.
Οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική επιλογή, το σίγουρο είναι ότι θα ανάψουν καινούριες «φωτιές» στους κόλπους της πλειοψηφίας καθώς δεν είναι λίγοι, οι ως τώρα δυσαρεστημένοι, οι ανεξαρτητοποιηθέντες, αλλά και όσοι αρχίζουν διακριτικά να λαμβάνουν αποστάσεις από την πολιτική γραμμή της δημοτικής πλειοψηφίας.
Η αντικατάσταση αντιδημάρχων θα προκαλέσει νέους τριγμούς στο ήδη ρηγματωμένο κέλυφος της «Νέας Πόλης», καθώς γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι περνούν τα χρόνια και όχι μόνο δεν λύνονται προβλήματα αλλά αντιθέτως τα προβλήματα οξύνονται. Κλασικό είναι πια το άλυτο πρόβλημα των σκουπιδιών που πάλι στοιβάζονται στους δρόμους, λόγω του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από την εκεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
Επίσης το κυκλοφοριακό πρόβλημα εντείνεται και ήδη, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Σαρόκο, οργανώθηκαν οι πρώτες πορείες και διαμαρτυρίες πολιτών για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες που επικρατούν στο πιο νευραλγικό σημείο της πόλης.
Πέραν αυτών, τα χρέη παραμένουν, οι αυξήσεις των δημοτικών τελών που έγιναν μέσα σε δύο χρόνια παραμένουν και διαρκώς εντείνονται οι φήμες ότι μέσα στο 2009 ενδέχεται να γίνει κι άλλη αύξηση στην τιμή του νερού της τάξης του 10% ή 20%.
Ταυτόχρονα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει διακριτικές αποστολές πληρώνοντας μέσα από προγραμματικές συμβάσεις τα ποσά που απαιτούνται για έργα όπως παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της πόλης που είναι σε άθλια κατάσταση σε πολλά σημεία, σε ζητήματα τουαλετών σχολικών κτιρίων, μελετών- όπως πρόσφατα για τη μελέτη των όψεων του Δημοτικού Θεάτρου- ή ακόμα και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ένα άλλο θέμα το οποίο δεν έχει διαφύγει της προσοχής των πολιτών, είναι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέσα στα δύο χρόνια που προηγήθηκαν, σημειώθηκαν πολλές εντάσεις, τριβές και διακοπές των συνεδριάσεων που παρόμοια δεν είχε γνωρίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ πριν.
Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα δημοτικής δυσπραγίας και έλλειψης πόρων πορεύεται ο Δήμος Κερκυραίων στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι η δημοτική πλειοψηφία αποτελεί τη μήτρα εντός της οποίας κυοφορούνται νέα δημοτικά σχήματα με αποτέλεσμα να μοιάζει σήμερα εφικτή η ολική επαναφορά της παράταξης Τρεπεκλή στο πηδάλιο της δημοτικής εξουσίας. Με άλλα λόγια «η διάσπαση», όπως είχε αποκαλέσει προεκλογικά την παράταξη Μικάλεφ ο κ. Σαρλής, τιμωρείται δια της διασπάσεως από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας. Τόσες ήταν οι αντοχές της, αφού στην ουσία του το σχήμα ήταν εντελώς απολίτικο, χωρίς πραγματική εσωτερική συνοχή, ιδεολογική συγκρότηση και σύμπτωση σε κοινούς πολιτικούς στόχους. Η, από της ιδρύσεως της παράταξης αυτής, πολιτική στόχευση, (τότε υπό το όνομα «Κέρκυρα Νέα Σελίδα»), ήταν η πτώση του τότε Δημάρχου Κερκυραίων κ. Χρύσανθου Σαρλή, εναντίον του οποίου ασκήθηκε απηνής διωγμός και εξακοντίστηκαν ανοίκειες επιθέσεις ενίοτε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σήμερα η ίδια η δημοτική πλειοψηφία, ζει με τον πιο έντονο τρόπο, τα αποτελέσματα των όλων ως τώρα επιλογών της. Ολες- με κυρίαρχη την απόφαση διάσπασης της παράταξης Σαρλή- έχουν γυρίσει σαν μπούμερανγκ, εναντίον της. Όμως το κακό δεν είναι αυτό. Το κακό είναι ότι ο Δήμος Κερκυραίων θα συνεχίσει να καταβάλλει σκληρό πολιτικό τίμημα, κατρακυλώντας κάθε μέρα περισσότερο στο βάθος της ανημπόριας, της απαξίωσης, της μη παραγωγής πολιτικού έργου. Και ολοένα περισσότερο τα στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας θα ατενίζουν τον πολιτικό χρόνο να βαίνει μειούμενος, μέχρις εξαντλήσεώς του, χωρίς να δύνανται να αντιστρέψουν τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία βυθίζεται ο Δήμος Κερκυραίων.
Τέλος, ως προς το αρχικό ζήτημα, του ορισμού Αντιδημάρχων, είναι βέβαιο ότι κανείς δεν ελπίζει βελτίωση της κατάστασης. Οι μόνοι ευτυχείς θα είναι εκείνοι οι Αντιδήμαρχοι που θα απαλλαγούν από το δυσάρεστο φορτίο που είχαν την ατυχία να φορτωθούν τόσους μήνες.