Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και κατά συζήτηση αποφασίστηκε τελικά να συναινέσει το σώμα και να εγκρίνει το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψε ο Δήμος Κερκυραίων με την οικογένεια Βεντούρα και αφορά την γη από την οποία θα περάσει η παράκαμψη του αεροδρομίου.
Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του εξήγησε την περιπέτεια του έργου, καθώς η Περιφέρεια ζητούσε την απόλυτη νομιμότητα σε όλες τις πράξεις που θα έκανε ο Δήμος, γεγονός που υποχρέωσε τον ίδιο και τον Αντιδήμαρχο κ. Μάμαλο αλλά και τις υπηρεσίες να εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.
Με βάση το ιδιωτικό συμφωνητικό ο Δήμος θα καταβάλλει τα χρήματα για να αποκτήσει νομή και κατοχή στα ακίνητα το Μάϊο μήνα αντί του Φεβρουαρίου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά φάνηκε αρνητική στο να συζητηθεί το θέμα. Μάλιστα από το μεσημέρι της ημέρας συνεδρίασης του σώματος, ο επικεφαλής είχε τονίσει ότι δεν είναι ενήμερος για το περιεχόμενο του ιδιωτικού συμφωνητικού και θα ζητούσε την αναβολή της συζήτησης του θέματος. Πράγματι το βράδυ, πρότεινε στο σώμα να αναβληθεί η συζήτηση για την επομένη. Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, που τελείωσε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (!), η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ψηφίσει και είχε παράσχει την έγκρισή της στο ιδιωτικό συμφωνητικό.
Η ομιλία του Δημάρχου Κερκυραίων κ. Μικάλεφ, σε συνδυασμό με την ομιλία του Αντιδημάρχου κ. Μάμαλου υπήρξαν καταλυτικές για την έκβαση της υπόθεσης, αφού περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια όλες τις ενέργειες που έγιναν αλλά και το νομικό προβληματισμό γύρω από το έργο, τα στάδια και τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα ειδικότερα προβλήματα έως ότου λυθούν όλα τα ζητήματα με το σχεδιασμό, την απόκτηση γης, την εξεύρεση χρημάτων και γενικά όλες τις διευθετήσεις όλων των ζητημάτων, γεγονός που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση και να υποχρεωθεί να συναινέσει.
Από την πλευρά του ο κ. Τρεπεκλής μάλιστα, υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στήριξε το έργο και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ωστόσο, όπως είπαμε, η παράταξη υποχώρησε από την πρωινή της τοποθέτηση περί αναβολής του θέματος, ενώ έπεσε στο κενό και η δήλωσή της ότι περπατά στα τυφλά η δημοτική αρχή καθώς μόνον αυτό δεν συνέβη. Κάθε άλλο μάλιστα: Η αξιωματική αντιπολίτευση φάνηκε να μην έχει γνώση όλων των πτυχών του θέματος και όλων των ενεργειών της δημοτικής πλειοψηφίας, η οποία έδωσε ένα πραγματικό ρεσιτάλ για δύο. Το μόνο «λάθος» είναι ίσως το γεγονός ότι όλα αυτά δεν έτυχαν και τηλεοπτικής προβολής, μέσω ζωντανής μετάδοσης της συνεδρίασης.
Με βάση όλα αυτά, η δημοτική πλειοψηφία, κατήγαγε μία σημαντική πολιτική νίκη, κλείνει οριστικά ένα θέμα που απασχόλησε επί πολλά χρόνια την Κέρκυρα και όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα ανακουφίσει σημαντικά την κίνηση των οχημάτων στην πόλη.
Προς το σκοπό αυτό, προωθήθηκαν και άλλες πρόσθετες ενέργειες και ήδη αυτές απέδωσαν καρπούς, καθώς ο Δήμος θα πάρει από τη Μητρόπολη της Κέρκυρας μετά από δικαστικό αγώνα περίπου 300.000 ευρώ και θα ολοκληρώσει το τμήμα της παράκαμψης της Πλατυτέρας. Σε πλήρη ανάπτυξη και σε συνδυασμό (όταν ολοκληρωθούν) τα δύο έργα αναμένεται να ανακουφίσουν κυκλοφοριακά την πόλη αφού πλέον τα αυτοκίνητα θα έχουν σύγχρονη εναλλακτική διαδρομή αποσυμφορίζοντας έτσι το κέντρο ή κεντρικά και επίκαιρα σημεία της πόλης που σήμερα δέχονται μεγάλα κυκλοφοριακά φορτία.
Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος της παράκαμψης του αεροδρομίου, εγείρεται θέμα αν και κατά πόσο η αρχική δυναμική που ενεφάνισε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, μπορεί να διατηρηθεί. Η διαπίστωση ότι «δεν μπορεί», σημειώνουμε ότι δεν είναι δική μας.
Σε ότι αφορά το νέο Δικαστικό Μέγαρο, το υπάρχον και τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε τις απόψεις του Δικηγορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του οποίου παρέστη στη συνεδρίαση και ενημέρωσε το σώμα για τις συνθήκες που επικρατούν. Το ΔΣ εξέδωσε και ομόφωνο ψήφισμα για το θέμα. Κατά τη συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανωλάτος ενημερωτικά ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η δημοσίευση δημοπράτησης του έργου.
Τέλος το ΔΣ συζήτησε και το ζήτημα της γέφυρας του Ποταμού. Παρόντες στη συνεδρίαση οι δύο Αντινομάρχες κ.κ. Λέσης και Σουβλάκης οι οποίοι ενημέρωσαν για την πορεία των ενεργειών της νομαρχίας και πρότειναν να γίνει ενημερωτική συνάντηση. Η λύση πάντως που προκρίθηκε μετά από 3 τοποθετήσεις του κ. Πουλιέζου ήταν να επισκευαστεί η υφιστάμενη γέφυρα και μακροπρόθεσμα να εξεταστεί η κατασκευή μίας καινούριας γέφυρας.