Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, χθες, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των Υπουργών για την Ανταγωνιστικότητα, υποστηρίζοντας σθεναρά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Ιδιωτικής Εταιρίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Small Business Act», λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, έκανε την εξής παρέμβαση:
«Τα νέα επιχειρηματικά εργαλεία, όπως η «Ευρωπαϊκή Ιδιωτική Εταιρία», θα πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση του διοικητικού άχθους για τον Ευρωπαίο επιχειρηματία, αλλά και για κάθε υποψήφιο επενδυτή, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω της ευέλικτης δομής της, η Ευρωπαϊκή Ιδιωτική Εταιρία θα επιτρέπει στους επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και να ιδρύουν εταιρία με χαμηλό κόστος».
Αναφερόμενος στους φραγμούς που έθεσαν κάποια κράτη μέλη σχετικά με το απαιτούμενο κεφάλαιο ίδρυσης, ο κ. Καλαφάτης τόνισε: «η παγκόσμια κρίση που βιώνουμε μας έχει δώσει πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων που ικανοποίησαν τις απαιτήσεις των πιστωτών τους, παρότι διέθεταν μικρότερα κεφάλαια, σε σχέση με άλλες, οι οποίες απέτυχαν στο συγκεκριμένο τομέα και οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση. Για αυτούς τους λόγους η Ελλάδα πιστεύει ότι για να ιδρυθεί μια Ευρωπαϊκή Ιδιωτική Εταιρία:
δε θα πρέπει απαραιτήτως, κατά την έναρξή της να δραστηριοποιείται και σε άλλο κράτος μέλος, εκτός από αυτό στο οποίο εδρεύει.
για την ίδρυσή της να απαιτείται το ελάχιστο δυνατό κεφάλαιο
να ασκείται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος με την ελάχιστη επιβάρυνση.
Επίσης, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά το τελευταίο τρίμηνο, να στηρίξει την πρωτοβουλία Small Business Act, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρωτοβουλία «Small Business Act για την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε να διαμορφώσει ένα ανάλογο σχέδιο για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καινοτόμο στοιχείο την ουσιαστική συμβολή των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, των επιμελητηρίων και των ίδιων των ΜμΕ, μέσω διευρυμένης δημόσιας διαβούλευσης.
Σχετικά με το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας», που συζητήθηκε εκτενώς στο περιθώριο του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ Καλαφάτης επισήμανε:
«Εν όψει της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας και των σημαντικών κινδύνων που αφορούν στην οικονομική δραστηριότητα, πιστεύουμε, και εμείς, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται να δώσει μία συντονισμένη και άμεση απάντηση, παράλληλα και ενισχυτικά στις εθνικές παρεμβάσεις στήριξης των οικονομιών, που θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης της Οικονομίας που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς προτείνει μεσοπρόθεσμη εθνική οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Υπογραμμίζουμε τη σημασία του εκσυγχρονισμού των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ενεργειακών υποδομών, της πράσινης ανάπτυξης και της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του οικονομικού συστήματος απαιτείται ισορροπημένη παρέμβαση που θα υποστηρίζει βραχυπρόθεσμα τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα και θα προωθεί μεσοπρόθεσμες δράσεις. Επιβάλλεται να επαναπροσδιοριστεί το ρυθμιστικό και ελεγκτικό μοντέλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν τη ρευστότητα.
Τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο απαιτείται να είναι διεθνώς συντονισμένα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις διακρατικές αποκλίσεις. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίσουμε τη διεθνή συνεκτικότητα στην ποιότητα των ρυθμιστικών, εποπτικών και λογιστικών προτύπων.
Τέλος, ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε στο Συμβούλιο Υπουργών τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών (clusters) παγκοσμίου κύρους στην ΕΕ, υλοποιώντας τη στρατηγική της καινοτομίας ευρείας βάσης.