Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Αρθρο της Δώρας Παπανικολάου

Ο TEMPORA! O MORES!

Γράφει η
Δώρα Παπανικολάου
Οδοντίατρος-Μέλος του
Θεάτρου του Ιονίου



Είναι αλήθεια ότι «ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί», που λέει και το παλιό τραγουδάκι. Κι εκτός απ’ τις «αγάπες», πολλές άλλες αξίες, όπως ήθος και ηθική δεοντολογία, δε βρίσκεις πια παρά «μοναχά στα παραμύθια»…
Θα αναρωτιέται κανείς, γιατί μιλώ με τόση πίκρα και απογοήτευση. Ύστερα όμως και από τα πρόσφατα γεγονότα, με τους δεκαεξάρηδες ξεσηκωμένους ενάντια σε μια κοινωνία αναλγησίας και ψεύδους και με τα Χριστούγεννα που φτάσανε, να γιορτάζονται μάλλον ως εορτή οργής και αγανάκτησης παρά ως μέρα Αγάπης, Ομόνοιας και κοινωνικής Δικαιοσύνης, νομίζω πως εύκολο είναι να καταλάβετε τα μαύρα μου συναισθήματα. Εγώ δε θα αναφέρω παρά μονάχα δυο γεγονότα, ενδεικτικά του κοινωνικοπολιτικού μας ελλείμματος.
Την περασμένη εβδομάδα. Ανήμερα τ’ Αγιού ήτανε. Η Κέρκυρα, το νησί μας, εκπροσωπούμενη καλλιτεχνικά από το «Θέατρο του Ιονίου», έκανε μια καταπληκτική εμφάνιση στην Κεφαλλονιά, δίνοντας παράσταση στο θέατρο «Κέφαλλος» (δε θέλω να πω τίποτα για το θέατρο αυτό, γιατί οι συγκρίσεις με το δικό μας Δημοτικό Θέατρο μου φέρνουν δάκρυα αγανάκτησης), την πρώτη πράξη από το έργο «Φοιτηταί» του Ξενόπουλου, στα πλαίσια συνεδρίου με θέμα: «Ο πολιτισμός των Ιονίων Νήσων χθες και σήμερα». Οι σύνεδροι πολλοί. Απ’ όλα τα Επτάνησα. Και βέβαια και από την Κέρκυρα. Η ομάδα του «Θεάτρου του Ιονίου». Μια ομάδα από δεκατέσσερα άτομα, που ξεπέρασε εαυτόν και όλες τις αντιξοότητες ενός καιρού θεομηνίας, θα έλεγα, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα και μπράβο από τους θεατές.
Στο θεατρικό κοινό βρίσκονταν άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, όχι ευκαταφρόνητοι, οι οποίοι μετά το πέρας της παράστασης, «παρήλασαν» σχεδόν μπροστά από τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές του έργου, δίνοντάς τους συγχαρητήρια και εμψυχώνοντάς τους για το πάρα πέρα.
Ο μόνος που απαξίωσε την προσπάθεια, τους συντελεστές και το όλο γεγονός, ήταν ο σύνεδρος Κερκυραίος κ. Περικλής Παγκράτης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων και μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας!
Ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος αυτός κύριος, δε θεώρησε καθήκον και υποχρέωσή του, να χαιρετήσει καν, την Κερκυραϊκή καλλιτεχνική αντιπροσωπεία, όχι ως φυσικό πρόσωπο λειτουργώντας, αλλά ως εκπρόσωπος του Δήμου και του Δημοτικού του Περιφερειακού Θεάτρου, αξίωμα που του προσέφεραν οι συμπατριώτες του με την ψήφο τους.
Αλγεινή εντύπωση έκανε ο κ. Παγκράτης όχι μόνο στα μέλη της ομάδας (νεαρά παιδιά, βλαστάρια της κοινωνίας του νησιού μας) αλλά και στους άλλους, τους σύνεδρους, τους ξένους, τους θεατές, οι οποίοι με συγκατάβαση κουνούσαν το κεφάλι με νόημα...
Και αφού αυτό το κατάπιαμε, έρχεται προχθές δημοσίευμα στην εφημερίδα της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης» (Α.ΔΗ.Κ.), υπογεγραμμένο από την εκπρόσωπό της στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. φιλόλογο κ. Μάγδα Σγούρου, ταγμένη φαντάζομαι να υπηρετεί την πολιτική της παράταξής της στο χώρο αυτό, στο οποίο με τίτλο «Καλλιτεχνικές δραστηριότητες του χειμώνα», με τρόπο άκρως «γλαφυρά» προσβλητικό—και για να είμαστε ακριβείς, «ερρύη τα φαύλα αλλά πηγάζει και τα κρείττω και ουχί τα μάλα» κυρία φιλόλογε—εν μέσω ενός θριαμβευτικού παραληρήματος, αναφέρεται στις χειμερινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες που έλαβαν, λαμβάνουν και θα λάβουν χώρα στην Κέρκυρα, παρουσιάζοντάς μας ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα άρθρο που κάλλιστα θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί: «Δελτίο τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.». Τίποτε άλλο, εκτός από τις όποιες δραστηριότητες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν συνέβη λοιπόν, όλους αυτούς τους μήνες στην Κέρκυρα, και ούτε πρόκειται να συμβεί; Κατά την κ. Σγούρου, φαίνεται πως όχι.
Για να την βοηθήσω, θα αναφερθώ κατά πρώτον στις δραστηριότητες του «Θεάτρου του Ιονίου». Γνωρίζει η κ. Σγούρου ότι στις 28 Σεπτεμβρίου 2008, η παράστασή του ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη παίχτηκε στο Δημοτικό Θέατρο Γέρακα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γέρακα και απέσπασε θριαμβευτικές κριτικές; Γνωρίζει επίσης ή φρόντισε να γνωρίσει, ότι η προαναφερθείσα παράσταση «Φοιτηταί» στην Κεφαλλονιά, θα παιχθεί εκτός από την Κέρκυρα (στις 6,7,8 και 9 Μαρτίου 2009), και στη Ζάκυνθο, (επίσης τον Μάρτιο του 2009), σε συμπαραγωγή με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου; Γνωρίζει ότι το θεατρικό εργαστήρι του «Θεάτρου του Ιονίου» ανελλιπώς εργάζεται δύο χρόνια τώρα, και ήδη τέσσερα από τα μέλη του έχουν περάσει σε δραματικές σχολές των Αθηνών και του Λονδίνου;
Μήπως η κ. Σγούρου, κατά δεύτερον, ξεχνάει ότι στις τέσσερες και πέντε Οκτωβρίου 2008 παρακολουθήσαμε στο Δημοτικό Θέατρο μια εξαιρετική παράσταση από την «Ομάδα Σύγχρονου Χορού» του παλαίμαχου στο χώρο της Τέχνης, Κερκυραίου κ.Σ. Μπουχάγιαρ;
Ή μήπως, κατά τρίτον, ότι στις τέσσερες, πέντε και έξι Δεκεμβρίου 2008, μια άλλη θεατρική ομάδα, με τη στήριξη του «Θεάτρου του Ιονίου» ( στα πλαίσια της προσπάθειας που αυτό κάνει για τη στήριξη νέων καλλιτεχνών και την ανάδειξη της πολυπολιτισμικής κουλτούρας του νησιού μας), και της Εγγλέζικης κοινότητας στην Κέρκυρα, σε σκηνοθεσία της Αγγλίδας κ. Σοφίας Ορτίζ, παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στη μικρή σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, τους «Μονολόγους του αιδοίου»;
Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πλήθος άλλων εκδηλώσεων, για να καταλήξω στη συναυλία της φιλαρμονικής του Καποδίστρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς, που δυστυχώς όπως γνωρίζετε ματαιώθηκε λόγω…βροχόπτωσης στη σκηνή του Δημοτικού μας θεάτρου!
Δε λέω, η κ. Σγούρου ως εκ της θέσεώς της, θεώρησε σωστό να προβάλλει το ΔΗΠΕΘΕ. Ουδεμία αντίρρηση. Μακάρι ένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο να παράγει. Και να προάγει την Τέχνη! Εκ του σκοπού της ιδρύσεώς του, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ. Όμως αυτή η προβολή, δεν πρέπει να γίνεται με παραποίηση των γεγονότων! Νομίζω...
Το περιεχόμενο ενός άρθρου πρέπει να συμφωνεί με τον τίτλο του. Ειδάλλως, αυτός ο τίτλος θεωρείται παραπλανητικός και η αρθρογραφία σκόπιμη. Ο δε αρθρογράφος, αδόκιμος και υποκειμενικός. Για να μην πω κάτι βαρύτερο.
Αλλά όλα αυτά, απαιτούν ήθος και δεοντολογία. Και όπως είπαμε, στην εποχή μας πλέον και τα δυο μάλλον εξέλιπαν.
Ω καιροί! Ω ήθη!...