Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου επί των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για το 2009 ανακοίνωσε ο Χρ. Φώλιας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας ζήτησε σήμερα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υποβάλει γνωμοδότηση σχετικά με την αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμου επί των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για το 2009.

Όπως είναι γνωστό, με Υπουργική Απόφαση της 30.11.2007 θεσπίσθηκε μηχανισμός διαχείρισης (ρήτρα) των μεταβολών των διεθνών τιμών καυσίμων με έναρξη ισχύος από 1ης Ιανουαρίου 2009.

Σκοπός της εισαγωγής της ρήτρας είναι ο περιορισμός του κινδύνου στον οποίο εκτίθεται η ΔΕΗ λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών των καυσίμων, του μαζούτ χαμηλού θείου και του φυσικού αερίου, οι οποίες όταν ανέλθουν σε επίπεδα πέραν των αναμενομένων, επιδρούν σημαντικά στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το οποίο δεν ανακτάται από τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια.

Διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου αναστέλλεται για την 1/1/2010.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με την αναστολή της ρήτρας καυσίμου για το 2009 δήλωσε : «Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, η ώρα της κρίσης είναι και ώρα ευθύνης, ώρα μέριμνας για τις ανάγκες της κοινωνίας. Με αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε την αναστολή για ένα έτος, για όλο το 2009 δηλαδή, της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνσή τους. Έτσι, στηρίζουμε έμπρακτα τα νοικοκυριά για να καλύψουν το κόστος των ενεργειακών τους αναγκών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Προτεραιότητά μας είναι ο πολίτης και εξαντλούμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να σταθούμε πλάι του».