Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Η κυβέρνηση ρυθμίζει θέματα ΦΟΣΔΑ λίγο πριν την εκπνοή του 2008

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε κ. Γιώργο Σουφλιά, τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Νάκο, ρυθμίζονται θέματα που αναφέρονται στη λειτουργία και την άσκηση των δραστηριοτήτων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) καθώς και στην άσκηση της τιμολογιακής τους πολιτικής, όπως η κοστολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η είσπραξη του αντίστοιχου αντιτίμου με ΚΥΑ.
Ειδικότερα με τη νέα ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 30 του ν.3536/2007,
1. καθορίζονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν για τη σύννομη άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.
2. τίθενται οι κανόνες για την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία τους, με την καθιέρωση της υποχρέωσης κατάρτισης οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας.
3. καθορίζονται οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού τους.
4. καθιερώνεται η υποχρέωση κατάρτισης 4ετούς επιχειρησιακού σχεδίου.
5. τίθενται κανόνες για την άσκηση της τιμολογιακής τους πολιτικής, όπως κανόνες για τον προσδιορισμό του ετήσιου κόστους διαχείρισης σε επίπεδο διαχειριστικής ενότητας και του κόστους των υπηρεσιών, που οι ΦΟ.Δ.Σ.Α παρέχουν και το οποίο επιμερίζεται στους Ο.Τ.Α, που συμμετέχουν στο ΦΟ.Δ.Σ.Α (ετήσια εισφορά των Ο.Τ.Α), κυρίως ανάλογα με τις ποσότητες των στερεών αποβλήτων που τους αντιστοιχούν.
6. καθορίζονται οι πόροι των Φορέων Διαχείρισης και τίθενται οι κανόνες για την οικονομική διοίκηση και διαχείριση.