Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ


Μαθητική εξέγερση σε ολόκληρη τη χώρα για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου από πυρά ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Σε πολλούς νομούς της χώρας μαθητές διαδήλωναν από το πρωί και στο επίκεντρο των διαμαρτυριών τους βρέθηκαν όπως ήταν φυσικό τα Αστυνομικά Τμήματα κυρίως. Στην Κέρκυρα χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων. Περίπου 1.000 άτομα περπάτησαν τους δρόμους της Κέρκυρας φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομικής βίας. Την ίδια ώρα ανακοινώσεις έδιναν στη δημοσιότητα οι εκπαιδευτικοί φορείς και τα πολιτικά κόμματα.

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ανακοίνωσή του
"Για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή" αναφέρει:
"Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Κέρκυρας εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την αποτρόπαιη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου, από πυρά ένστολου αστυνομικού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική της βίας σε όλες τις μορφές της από οπουδήποτε και αν προέρχεται ιδιαίτερα, την πολιτική της αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η δολοφονία του μαθητή μας. Η άσκηση βίας δεν είναι συμβατή με το δημοκρατικό πολίτευμα.
Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και τη νεολαία, για το δικαίωμα σε ανθρώπινη ζωή και μέλλον, για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους τους νέους, για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για το δικαίωμα στους συλλογικούς αγώνες.
Εκφράζοντας την οδύνη, την οργή και την αγανάκτησή μας δηλώνουμε ότι θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να περιφρουρήσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κατακτήσεις μας. Καλούμε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο σε συστράτευση για να μην περάσει η τρομοκρατία.
Είμαστε ενάντια στο κλίμα μισαλλοδοξίας και τραμπουκισμού και δε θα ανεχτούμε παρακρατικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η ίδια καταστολή που χτύπησε την απεργία των εκπαιδευτικών το 2006, οπλίζει το χέρι των δολοφόνων. Η ίδια καταστολή που χτυπάει το εργατικό κίνημα, γίνεται αστυνομική τρομοκρατία.
Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και δεν θα ανεχθούμε καμία επιείκεια και καμία έκπτωση στην απόδοση των ευθυνών για την ανεξέλεγκτη διόγκωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Δεν πενθούμε μόνο. ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.
Όλοι στα συλλαλητήρια και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις".
ΤΟ ΝΤ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η ελληνική κοινότητα θρηνεί για τη δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή. Κάθε ελληνική οικογένεια, που θα μπορούσε να ‘ναι η οικογένεια του νεαρού Αλέξανδρου πλημμυρίζει από λύπη και οδύνη.
Ένα αναπάντητο γιατί πλανάται στις σκέψεις όλων μας και κάνει την πίκρα απέραντη και σκληρή.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εμφάνιση γεγονότων που διαχέουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στην κοινωνία μας.
Στάσεις και συμπεριφορές που οικοδομούνται από την έξαρση κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων και προβλημάτων, που πλέον διευρύνονται στην κοινωνία μας και προκαλούν απροσπέλαστα αδιέξοδα, ιδιαίτερα στη νέα γενιά μας.
Εκφράζουμε τη θλίψη μας, αλλά ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την προάσπιση και διεύρυνση των πολιτικών, δημοκρατικών, κοινωνικών, οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων όλης της κοινωνίας μας.
Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στα αγανακτισμένα παιδιά μας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας αναφέρει ότι: «Μαζί και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα καταγγέλλουμε τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή το Σάββατο 06-12-08. Σκεφτόμαστε ως παιδαγωγοί το άδειο θρανίο και αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι σύννομος ο επαγγελματισμός των δυνάμεων της τάξης με τη συμπεριφορά «σερίφη» απέναντι σε 15χρονα. Συμμετέχουμε στη γενική κατακραυγή και υπενθυμίζουμε ότι «ειδικοί φρουροί» αποτελούν την εξωτερική φρουρά των φυλακών που γειτνιάζουν με το 3ο και 4ο Γυμνάσιο. Έτσι τα αναπάντητα ερωτήματα για τη δολοφονία του μαθητή ενισχύονται σε μας, εφόσον η αγωνία μας για την τύχη των μαθητών μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Γιατί δεν γνωρίζουμε πότε και πως εναντίων ποιων και πόσων θα πυροβολήσει ο όποιος δημόσιος «λειτουργός» που μετά από βραχεία εκπαίδευση θα του επιτρέπεται να οπλοφορεί και να φροντίζει με τον τρόπο της αυθαίρετης ένθερμης τακτικής να σπέρνει τον τρόμο και το θάνατο».

Ο ΕΣΔΙΠ «Π. ΒΡΑΪΛΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού του Ιόνιου Πανεπιστημίου (ΕΣΔΙΠ) «Πέτρος Βράϊλας Αρμένης» στην οποία αναφέρει: «Το ΔΣ του ΕΣΔΙΠ καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του 15 μαθητή από ένστολο αστυνομικό και συνολικά τη λογική βίας και καταστολής που έχουν ως αποτέλεσμα γεγονότα σαν αυτό. Καλούμε τους διδάσκοντες του Ιονίου Πανεπιστημίου να συμμετάσχουν στην τριήμερη απεργία 8-9-10/12/2008 που έχει προκηρύξει η ΠΟΣΔΕΠ και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται στο πλαίσιο αυτό» .

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 15χρονου μαθητή και των φοβερών καταστροφών στην Αθήνα και σε άλλες περιφερειακές πόλεις ο Νομάρχης Κέρκυρας έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: Εκφράζω την οδύνη μου για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή που συγκλόνισε την Ελλάδα.Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τον τόπο, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ψυχραιμία, η σύνεση και η αυτοσυγκράτηση από όλους μας και στην Κέρκυρα.

Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ

Δήλωση έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης Γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ έξω από τη ΓΑΔΑ στην παράσταση διαμαρτυρίας. Στην δήλωσή του ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να μην κρυφτεί ο θάνατος ενός 15χρονου παιδιού. Οι ευθύνες της αστυνομίας είναι βαριές κατά συνέπεια και της πολιτικής ηγεσίας γιατί αυτός ο θάνατος είναι αποτέλεσμα του προσανατολισμού και της διαπαιδαγώγησης των σωμάτων ασφαλείας που βλέπουν σαν εχθρό το λαϊκό κίνημα. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο το οργανωμένο μαζικό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας απέναντι σε αυτήν την κρατική καταστολή».

ΝΣ ΚΝΕ

Το ΝΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Καταδικάζουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αντρέα Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια.Οι ευθύνες της ηγεσίας της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ βαριές.Το γεγονός είναι αποτέλεσμα του προσανατολισμού και της διαπαιδαγώγησης των σωμάτων ασφαλείας ενάντια στον «εχθρό λαό», ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στους νέους που αγωνίζονται.Η κρατική καταστολή πάει χέρι-χέρι με την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας στη δουλιά, στην παιδεία, στο ωράριο, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Στόχος της είναι να φοβίσει τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους μαθητές-φοιτητές και σπουδαστές, τη νεολαία.Ο εμπρησμοί, οι καταστροφές, καμία σχέση δεν έχουν με το μαζικό λαϊκό κίνημα. Το σκηνικό αυτό νομιμοποιεί το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Είναι άλλοθι στην πολιτική της ΝΔ, όπως ήταν άλλοθι και στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, για να κρύψουν ότι ο στόχος της καταστολής είναι το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Αποτελούν πολύ περισσότερο άλλοθι γα να χτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα.Μόνη απάντηση μπορεί να είναι το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, η αγωνιστική, οργανωμένη και περιφρουρημένη κινητοποίηση της νεολαίας. Να μην συγκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι ευθύνες, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις (πχ βασανιστές των μεταναστών στα αστυνομικό τμήμα, υπόθεση του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη κοκ). Καλούμε την νεολαία σε ένδειξη αγανάκτησης, διαμαρυρίας, καταδίκης, με οργανωμένο αγώνα να απαιτήσει να αποδωθούν ευθύνες πολιτικές και ποινικές. Να κλείσει τα σχολεία και τις σχολές, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα ΙΕΚ, και τις σχολές του ΟΑΕΔ, τα Νυχτερινά σχολεία. Οι μαζικοί φορείς να πάρουν αποφάσεις καταδίκης, να οργανώσουν συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις. Η νεολαία, μαζί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μαζικά και περιφρουρημένα να πάρει μέρος:Στα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα. Στην Κέρκυρα, την Δευτέρα 8 /12 στις 6 μμ, από τα γραφεία του ΚΚΕ».

Η ΝΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

Ο Συνασπισμός με τίτλο «Το κράτος δολοφονεί- Σταματείστε τους», εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ συμμετέχει στο βαθύ πόνο και την οργή της οικογένειας του μαθητή του Λυκείου. Στην απόγνωση και το θυμό όλης της νεολαίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σ΄ όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.Στην Ελλάδα της «Νέας Δημοκρατίας», το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα! Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής.Υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων είναι να αντιδράσουν απέναντι στην αστυνομική βία και στην καταστολή, στη Βουλή και στους δρόμους. Υποχρέωση όλων μας είναι να διώξουμε την κυβέρνηση της αδικίας, των σκανδάλων, της ανεργίας και της φτώχειας, της αστυνομικής βίας. Η «Νέα Δημοκρατία» δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας. Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους. Αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή. Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομηλίκου τους. Το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πάλι στην επικαιρότητα.Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας».

ΤΟ ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΜΕ στην οποία αναφέρει: «Καταδικάζουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αντρέα Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια.Οι ευθύνες της ηγεσίας της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ βαριές.Το γεγονός είναι αποτέλεσμα του προσανατολισμού και της διαπαιδαγώγησης των σωμάτων ασφαλείας ενάντια στον «εχθρό λαό», ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στους νέους που αγωνίζονται.Η κρατική καταστολή πάει χέρι-χέρι με την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας στη δουλιά, στην παιδεία, στο ωράριο, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Στόχος της είναι να φοβίσει τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους μαθητές-φοιτητές και σπουδαστές, τη νεολαία.Ο εμπρησμοί, οι καταστροφές, καμία σχέση δεν έχουν με το μαζικό λαϊκό κίνημα. Το σκηνικό αυτό νομιμοποιεί το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Είναι άλλοθι στην πολιτική της ΝΔ, όπως ήταν άλλοθι και στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, για να κρύψουν ότι ο στόχος της καταστολής είναι το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Αποτελούν πολύ περισσότερο άλλοθι γα να χτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα.Μόνη απάντηση μπορεί να είναι το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, η αγωνιστική, οργανωμένη και περιφρουρημένη κινητοποίηση της νεολαίας. Να μην συγκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι ευθύνες, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις (πχ βασανιστές των μεταναστών στα αστυνομικό τμήμα, υπόθεση του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη κοκ). Καλούμε την νεολαία σε ένδειξη αγανάκτησης, διαμαρτυρίας, καταδίκης, με οργανωμένο αγώνα να απαιτήσει να αποδωθούν ευθύνες πολιτικές και ποινικές. Να κλείσει τα σχολεία και τις σχολές, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα ΙΕΚ, και τις σχολές του ΟΑΕΔ, τα Νυχτερινά σχολεία. Οι μαζικοί φορείς να πάρουν αποφάσεις καταδίκης, να οργανώσουν συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις».
ENAK
Οι άντρες των ενόπλων ομάδων κρατικής βίας και καταστολής που δολοφονούν εν ψυχρώ (όπως τον δεκαεξάχρονο στην Αθήνα) δεν αποτελούν πλέον εξαιρέσεις. Δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Αντίθετα, όπως αποδεικνύουν πολλά πρόσφατα περιστατικά , η χρήση επικίνδυνης έως και θανατηφόρας βίας, εξελίσσεται σε συνηθισμένη πρακτική στις ειδικές ένοπλες κατασταλτικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η εκπαίδευση-διαπαιδαγώγηση που λαμβάνουν όσο και οι πολιτικές εντολές των προϊσταμένων τους, λειτουργώντας συνδυαστικά , ενισχύουν αυτές τις πρακτικές.
Εμείς, εκτιμούμε, ότι η γενικότερη πολιτική-ιδεολογική και κοινωνική φασιστικοποίηση που το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα διαμορφώνει, καλλιεργείται πρωτίστως στο ένοπλο τμήμα της κρατικής μηχανής. Για την κατάσταση αυτή έχουν πολιτικές ευθύνες όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι υποκριτές «θεσμικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες» που ανέχονται αυτή την εξελισσόμενη πραγματικότητα εδώ και χρόνια , χωρίς να αντιδρούν αποφασιστικά .
Ο δεκαεξάχρονος στην Αθήνα είναι ο χθεσινός νεκρός. Η ΜΑΤατζίδικη βία στη Λευκίμμη το καλοκαίρι, και μέχρι σήμερα, έδωσε μια νέα γυναίκα νεκρή. Στα Γιάννενα πρόσφατα, και αλλού, και αλλού, στην Αθήνα , στις διαδηλώσεις της νεολαίας, στη Θεσσαλονίκη , το σκληρό κυνηγητό των ενόπλων ομάδων εναντίον του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας, ακόμα περισσότερο εναντίον μεταναστών, είναι τραγικά επικίνδυνο, είναι θανατηφόρο.
Καλούμε την ελληνική νεολαία και το λαό ολόκληρης της χώρας:
- ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΚΑΕΞΑΧΡΟΝΟΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
- Καλούμε ολόκληρη την αριστερά: ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΕΣ. ΑΠΟΦΑΣΗ – ΔΡΑΣΗ. ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ