Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Καζάκος και Εύα Μελά, με θέμα τα "Τεράστια προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις αντιμετωπίζει η Η΄ Εφορία αρχαιοτήτων (Κέρκυρα)". Στην ερώτηση τους αναφέρουν:
"Η Η΄ Εφορία Αρχαιοτήτων που εδράζεται στην Κέρκυρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα έλλειψης προσωπικού, κτιριακά και υποχρηματοδότησης. Αυτά προέκυψαν σε πρόσφατη επίσκεψή μας στη συγκεκριμένη Υπηρεσία, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ανάδειξης των προβλημάτων της, στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μας καθηκόντων. Συγκεκριμένα:
Το κτήριο που στεγάζεται η Η΄ Εφορία είναι μεγάλο, επαρκεί για την στέγαση και εξυπηρέτηση όλων των γραφείων, όμως είναι αρκετά παλαιό και όχι καλά συντηρημένο, η σκέπη είναι από «ελενίτ», τα ταβάνια είναι σε άσχημη κατάσταση και κατά καιρούς πέφτουν οι σοφάδες. Το ίδιο πρόβλημα, με μεγαλύτερη όμως επίταση, παρατηρείται και στους χώρους των αποθηκών. στους οποίους υπάρχουν αποθηκευμένα αρχαία ευρήματα. Η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε για την υποστύλωση των αποθηκευτικών χώρων δεν ήταν επαρκής με αποτέλεσμα και η δουλειά να μείνει σε εκκρεμότητα και τα Αρχαία να συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από το χώρο του Μουσείου μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας αντιμετωπίζει έντονα κτιριακά προβλήματα αφού ο οπλισμός από δοκάρια και κολώνες είναι διαβρωμένος, δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες γιατί το Μουσείο κτίστηκε τη 10ετία του 1960 –μπορεί να εξυπηρετούσε τις τότε ανάγκες– σήμερα όμως δεν καλύπτει τις σύγχρονες αντιλήψεις κλιματισμού, φωτισμού, προθηκών, επίσης δεν υπάρχουν πωλητήρια και αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολών. Η μελέτη που εκπονείται για τη νέα Μουσειολογική – Μουσειογραφική έκθεση θα είναι έτοιμη σε ένα περίπου μήνα και θα πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθεί για να υλοποιηθεί.
Το Μουσείο στο Μον-Ρεπό είναι σε καλύτερη κατάσταση, όμως οι προτάσεις που θα υποβάλλει η Η΄ Εφορία Αρχαιοτήτων στο ΥΠΠΟ για την ανάδειξη και προστασία των Αρχαίων χώρων, τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα άμεσης χρηματοδότησης τους (στο ΕΣΠΑ ή αλλού) ώστε να υλοποιηθούν άμεσα.
Οι χρηματοδοτήσεις για ανασκαφές σε κτήματα ιδιωτών δεν επαρκούν για πρόσληψη ικανού προσωπικού με αποτέλεσμα από το 2000 να εκκρεμούν ανασκαφές σε πάνω από 30 οικόπεδα. Έτσι προχωρούν οι ανασκαφές σε ιδιώτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλαμβάνουν Αρχαιολόγο και εργάτες.
Η Η΄ Εφορία εξαιτίας της υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα προσωπικού και στα δύο Μουσεία (αρχαιολογικό, Μον Ρεπό). Διαθέτουν 16 φύλακες μόνιμους, επίσης έχουν 6 υπαλλήλους από ΑΣΕΠ με τετράμηνες συμβάσεις, οι οποίοι φεύγουν, και 24 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων με προγράμματα stage που είναι αμφίβολη η παραμονή τους.
Από το υπόλοιπο προσωπικό υπάρχουν 12 μόνιμοι διαφόρων ειδικοτήτων, (Διοικητικοί, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές). Επίσης 6 μόνιμοι αρχαιολόγοι και 4 ωρομίσθιοι οι οποίοι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας. Συντηρητές 3 μόνιμοι και 7 ωρομίσθιοι που χρησιμοποιούνται σε έργα του Γ΄ ΚΠΣ.
Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στο προσωπικό φαίνεται χαρακτηριστικά στο τμήμα του λογιστηρίου, 4 όλοι και όλοι οι υπάλληλοι του λογιστηρίου είναι συμβασιούχοι και το μέλλον τους είναι αβέβαιο μετά το κλείσιμο του ειδικού λογαριασμού του ΥΠ.ΠΟ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί ώστε :
1. Να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την ομαλή λειτουργία της Η΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων.
2. Να προχωρήσουν τα έργα ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέρκυρας, της υποστύλωσης των αποθηκευτικών χώρων αλλά και της επιδιόρθωσης των φθορών, λόγω παλαιότητας, του κτηρίου που στεγάζει την Εφορία και
3. Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία της Η΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων".