Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων- Συμβολική κατάληψη δικαστηρίων

Συνεχίζεται η απεργία των δικαστικών υπαλλήλων της Κέρκυρας και σήμερα οι δικηγόροι που συμπαρίστανται στην απεργία, προχώρησαν στη συμβολική κατάληψη των δικαστηρίων της Κέρκυρας.
Οι λόγοι της κινητοποίησης είναι αφενός η έλλειψη προσωπικού καθώς η αδυναμία πια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων που ζητούν οι εργαζόμενοι απεργοί, σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση της δικαστηριακής ύλης η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνά νομούς όπως τα Γιάννενα, την Αρτα κλπ φτάνοντας περίπου στο διπλάσιο, ενώ οι υπάλληλοι που καλούνται να την διεκπεραιώσουν είναι σχεδόν οι μισοί από τους αντίστοιχους των ως άνω νομών οι οποίοι έχουν στην ευθύνη τους και τη μισή δικαστηριακή ύλη!!....
Ένα άλλο αίτημα αφορά το υπό κατασκευή δικαστικό μέγαρο. Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ολοκλήρωσής του, ώστε οι πολίτες, ο νομικός κόσμος και οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια να φύγουν από ένα κτίριο το οποίο είναι γερασμένο και μικρό πια, για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στο Νομό.
Δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Βραδής, η Πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων κ. Ρέγγη, o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων κ. Περικλής Παγκράτης ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να υποστηριχθεί ο αγώνας των εργαζομένων, ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και μέλος της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Καρύδης, η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας κ. Σοφία Λίβερη, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Παν. Ποζίδης, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Καλούδης κ. α.

Γ. ΒΡΑΔΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Βραδής σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Υπάρχει μία έντονη δυσλειτουργία των δικαστηρίων. Στην πραγματικότητα εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε μία ημιλειτουργία μέχρι μη λειτουργία των δικαστηρίων. Ενώ δηλαδή γίνεται μία κατάληψη δημοσίων χώρων προκειμένου να διακοπεί η λειτουργία τους και να επιδιωχθεί να προβληθούν τα διάφορα αιτήματα, προβαίνουμε σε μία συμβολική κατάληψη του δικαστηρίου, ενός χώρου που δεν λειτουργεί και ζητούμε να λειτουργήσει, είναι υποχρέωση και καθήκον του δικηγορικού σώματος, να ενημερώσει την κερκυραϊκή κοινωνία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας των δικαστηρίων, για τα προβλήματα απονομής της δικαιοσύνης, να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του με τον τρόπο αυτό, την απροθυμία της πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να προβεί στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την αποστολή του απαραίτητου προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν τα δικαστήρια και με τον τρόπο αυτό καλούμε την πολιτεία να επιτελέσει το καθήκον της και να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων προκειμένου να λειτουργήσουν τα δικαστήρια, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απονομή έννομης προστασίας στον απλό κερκυραίο πολίτη».

ΡΕΓΓΗ

Από την πλευρά της η Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων κ. Ρέγγη ανέφερε:
«Φτάσαμε στη σημερινή μορφή διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία και τη συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας ως αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων μας ένα χρόνο τώρα και με την ελπίδα η φωνή μας να φτάσει στα αυτιά των αρμοδίων. Δε ζητάμε τίποτα παράλογο. Ζητάμε απλώς να επισπευσθούν οι διαδικασίες των ήδη δρομολογημένων διαγωνισμών, δηλαδή να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι διορισμοί που ήδη έχε4ι αποφασίσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο κυριότερος λόγος που συνεχίζουμε πεισματικά αυτό τον αγώνα, είναι η πλήρης αδυναμία των ελαχίστων υπαλλήλων που έχουν απομείνει να φέρουν σε πέρας δουλειά που αντιστοιχεί σχεδόν στο τριπλάσιο αριθμό υπαλλήλων και ο άλλος λόγος είναι η άμεση αποπεράτωση του δικαστικού μεγάρου».