Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Αρχισαν τα όργανα: Ξεσπάθωσε η Αντζελα Γκερέκου και ζητά να μάθει πόσο στοιχίζει στον ελληνικό λαό η παραμονή των ΜΑΤ στην Κέρκυρα και πότε θα φύγουν

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αντζελα Γκερέκου με θέμα το κόστος παραμονής των ΜΑΤ στην Κέρκυρα.
Στο κείμενο της ερώτησής της η Βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Με αφορμή την απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Ι.Ν. κ. Σ. Βόσδου για την μερική υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό της Κέρκυρας, τον Μάιο του 2008 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ νότια Κέρκυρας, στην περιοχή της Λευκίμμης. Ωστόσο, η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του εν λόγω έργου, συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, έλαβε την απόφαση να στείλει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ) στην περιοχή, ώστε να καταστείλει τις αντιδράσεις των πολιτών και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών. Όπως είναι γνωστό, η παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή, πυροδότησε επιπλέον ένταση, η οποία οδήγησε σε τραγικά γεγονότα, σε συλλήψεις πολιτών και τελικά στην απόλυτη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης.
Είναι επίσης γνωστό, ότι η παρουσία των ΜΑΤ στην Λευκίμμη, αλλά και τα όσα συνεπάγονται αυτής, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προκαλούν την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των φορέων της Κέρκυρας, ενώ οι συγκρούσεις με τις Αστυνομικές δυνάμεις επαναλαμβάνονται, επιβαρύνοντας ολοένα και περισσότερο την κατάσταση.
Σύμφωνα με όλα αυτά, υπάρχει πλήθος φορέων που έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως το αίτημα και την αναγκαιότητα για την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη και να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή, να αποφευχθεί η επανάληψη δυσάρεστων ή τραγικών γεγονότων, και τελικά να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του απαραίτητου για ένα τέτοιο έργο, κοινωνικού διαλόγου. Επιπλέον, δεδομένου του γεγονότος ότι διανύουμε τον 7ο μήνα παραμονής των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, εγείρεται ένα σοβαρό ζήτημα σχετικά με το κόστος που συνεπάγεται η παρουσία τους για τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Έλληνες φορολογούμενους.
Ειδικά σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και προφανώς των Κερκυραίων πολιτών, το κόστος παραμονής των Αστυνομικών δυνάμεων στην Κέρκυρα, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρό.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αστυνομικών υπαλλήλων που έχουν μετακινηθεί στην Κέρκυρα, με αποκλειστικό αντικείμενο την προστασία του έργου του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας;
Με δεδομένο το γεγονός ότι διανύουμε τον 7ο μήνα παραμονής των ΜΑΤ στην Κέρκυρα, γεγονός που συνεπάγεται τόσο την κόπωση και την απορύθμιση του οικογενειακού προγραμματισμού των αστυνομικών υπαλλήλων, όσο βέβαια και τεράστιο κόστος για την στέγαση και σίτιση τους, την κάλυψη των εκτός έδρας και άλλων προβλεπόμενων επιδομάτων, κόστος που επιβαρύνει κάθε Έλληνα φορολογούμενο, ποιο είναι το ακριβές ύψος των κονδυλίων που έχουν δαπανηθεί, μέχρι και σήμερα, για αυτό το σκοπό;
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ, προτίθεται να λάβει την πολιτική απόφαση για την απόσυρση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα, και αν ναι πότε αυτό προσδιορίζεται χρονικά;».