Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Δίδαξε κοινωνική ευαισθησία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Στις φυλακές της Κέρκυρας οι κρατούμενοι έφτασαν τους 215!!!

Τραγικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις Φυλακές της Κέρκυρας. Σήμερα, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 215 ενώ η δυνατότητα των φυλακών είναι περίπου 120 άτομα.
Παράλληλα στη χώρα προέκυψε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη απεργία πείνας στον κόσμο με 5.000 απεργούς πείνας, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν σε αυτές. Αιτία κυρίως οι αλλοδαποί κρατούμενοι, ο αριθμός των οποίων επιβαρύνει τις ήδη κακές συνθήκες διαβίωσης.
Στην Κέρκυρα, για τις συνθήκες αυτές, οι κρατούμενοι είχαν προσφύγει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, είχε εκδηλωθεί αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου και το θέμα «διευθετήθηκε» με την έναρξη εργασιών επισκευής, όταν πλέον είχε χαθεί η πιθανότητα ανέγερσης νέου κτηρίου.
Σήμερα φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας προς το Υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να δοθούν τα αναγκαία χρήματα για την αγορά οικοπέδου στο οποίο θα μπορούν να ανεγερθούν οι φυλακές. Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όπως ξέρουμε, έμειναν ανεκμετάλλευτα, μέχρι που η πίστωση αποσύρθηκε. Στο αίτημα αυτό το Υπουργείο δεν απάντησε.
Σήμερα, μετά από δύο εξεγέρσεις στις φυλακές της Κέρκυρας, μετά από μία βομβιστική ενέργεια σε βάρος του διευθυντή των φυλακών, μετά από την πανελλαδική απεργία πείνας των κρατουμένων, επανέρχεται στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο το αίτημα της κατάργησης των φυλακών της Κέρκυρας.

Όπως ήταν φυσικό, ασυγκίνητος δεν έμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έκανε πρόσφατα και σχετικές δηλώσεις, ενώ, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, στο χορό μπήκε και το ΚΚΕ.

Αναλυτικά:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στις 5/11/2008 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πρότεινε τη ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας ένα σήμα στην ελληνική κοινωνία, χαρακτήρισε το ζήτημα των ελληνικών φυλακών «μεγάλο και οξύ θέμα» και την κατάσταση που επικρατεί εκεί «απαράδεκτη».«Κύριο θέμα όλοι μας πρέπει να έχουμε τη ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν νέες φυλακές για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση».Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στο σωφρονιστικό κατάστημα της ιδιαίτερης πατρίδας του, των Ιωαννίνων. «Εκεί όπου γειτνιάζουμε και με τη φίλη Αλβανία, έχουμε μεγάλα προβλήματα στις φυλακές», είπε.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Κι ενώ αυτά είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επικοινωνήσει με τους κρατούμενους της Κέρκυρας, να ακούσει τα αιτήματά τους καθώς είχαν κηρύξει αποχή από το συσσίτιο και είχαν ξεκινήσει μαζικά απεργία πείνας χιλιάδες κρατούμενοι σε όλη τη χώρα. Εκεί, ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον παραλογισμό που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, ζώντας το δικό του (πολιτικό) εξπρές του μεσονυκτίου, αφού αμφισβητήθηκε η ιδιότητα της πολιτικής αντιπροσωπείας κοινοβουλευτικού πολιτικού κόμματος της Ελλάδας!!!
Οι Φυλακές της Κέρκυρας πρωτοπόρησαν για μία ακόμα φορά, αποδεικνύοντας ότι σε τέτοιους χώρους, μάλλον καταργούνται τα πολιτικά δικαιώματα και των εντός και των εκτός φυλακών…
Οσο για το αίτημα για κοινωνικό έλεγχο των φυλακών, αυτό μάλλον αποτελεί είδος πολυτελείας….

ΤΟ ΚΚΕ

H ΝΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την πανελλαδική διαμαρτυρία των κρατουμένων στις φυλακές στην οποία αναφέρει τα εξής: «Η μαζική απεργία πείνας και η διαμαρτυρία των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας φανερώνει πόσο οξυμένη και απάνθρωπη είναι η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των κρατουμένων. Η όξυνση του προβλήματος είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ απαιτεί:
Αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, αντιμετώπιση του προβλήματος του μεγάλου αριθμού υποδίκων και τήρηση των προδιαγραφών του Σωφρονιστικού Κώδικα για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Απελευθέρωση των αλλοδαπών κρατουμένων υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης ενόψει απέλασης.
Κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ένταξη του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ.
Λήψη ειδικών προνοιακών μέτρων για τους χρήστες στην κατεύθυνση της απεξάρτησης, καθώς και για τους ανήλικους και τις γυναίκες.
Κατάργηση του "άβατου" των φυλακών για πολιτικά κόμματα, επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους φορέων κλπ.Στήριξη των αποφυλακισμένων.
Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δημιουργία εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα στις φυλακές.
Πρόσληψη προσωπικού, ιδιαίτερα ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, και κάλυψη των οργανικών θέσεων.
Οι κρατούμενοι δεν πρέπει να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα, εκτός από την ελευθερία τους».

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ

Στο μεταξύ, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Ε», η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας με έγγραφό της στις 27/4/2007, ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δοθεί εκ νέου η πίστωση για την εξεύρεση οικοπέδου προκειμένου να ανεγερθούν νέες φυλακές. Το αίτημα μέχρι σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί. Στο έγγραφό του ο Νομάρχης κ. Σ. Πουλημένος ανέφερε τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η μετακίνηση των φυλακών της Κέρκυρας μέσα από το κέντρο της πόλης, δίπλα από δύο Γυμνάσια, έχει αποφασισθεί προ δεκαετίας. Η απόφαση τότε ήταν να χρηματοδοτηθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω της ΘΕΜΙΔΟΣ Α.Ε. για να αγοράσει οικόπεδο, το οποίο θα παραχωρούσε για την ανέγερση των φυλακών.
Η χρηματοδότηση έγινε. Υπήρξαν όμως διάφορες εμπλοκές στην επιλογή του οικοπέδου, λόγω της μορφολογίας του εδάφους γύρω από τα οικόπεδα που προτάθηκαν.
Έτσι, η πίστωση προς την Νομαρχία για την αγορά του οικοπέδου ανακλήθηκε στα τέλη του 2005. Η αναγκαιότητα όμως της μετακίνησης των φυλακών συνεχίζει να υφίσταται.
Κατόπιν αυτών και επειδή το ενδιαφέρον όλων στην Κέρκυρα για την μεταφορά των φυλακών παραμένει ισχυρό, παρακαλούμε να διαθέσετε εκ νέου την πίστωση που απαιτείται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, προκειμένου να επαναπροκηρύξει, με τους πλέον αυστηρούς και ξεκάθαρους όρους, την αγορά του αναγκαίου οικοπέδου.
Είμαστε στη διάθεση σας, για να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, ώστε το θέμα να προχωρήσει, δίνοντας λύση σε μια υπόθεση που στο παρελθόν έχει απασχολήσει δυσάρεστα την κοινωνία της Κέρκυρας.Στη διάθεσή σας για κάθε ενέργεια που χρειάζεται ή και την έλευση μας στην Αθήνα για διεξοδική συζήτηση επί του θέματος».
Συγκρατήστε την ημερομηνία 27/4/2007. Δηλαδή πριν από 19 μήνες περίπου.
Στο έγγραφο αυτό δεν υπήρξε καν απάντηση. Απάντηση όμως υποχρεώθηκε να δώσει ο Υπουργός όταν το ζήτημα έθεσε με ερώτησή της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γκερέκου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σε απάντησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης με ημερομηνία 26/3/2008 στη Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Γκερέκου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ανέγερση του νέου καταστήματος στην Κέρκυρα δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό των 5 νέων Καταστημάτων Κράτησης που έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση και των 7 πρώτων Καταστημάτων Κράτησης περί τα τέλη του 2008. Ο λόγος έγκειται στην επί σειρά ετών αδυναμία της ΝΑΚ να ολοκληρώσει τη διαδικασία αγοράς κατάλληλου οικοπέδου. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η χωροθέτηση του Νέου Καταστήματος Κράτησης Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, η οποία προβλέπει άλλωστε στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης. Ωστόσο αυτονόητη προϋπόθεση για την προώθηση του έργου είναι η εξασφάλιση κατάλληλου οικοπέδου».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέκλεισε εντελώς την Κέρκυρα από τους σχεδιασμούς του. Ακόμα και στο εύλογο αίτημα του Νομάρχη, που τότε μόλις είχε αναλάβει, δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει. Ο λόγος είναι απλός: Οι αποφάσεις σε βάρος της Κέρκυρας είχαν ληφθεί, εφόσον υπήρχε και ισχυρός λόγος η αποτυχία της προηγούμενης 10ετίας να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση που είχε δοθεί, για την αγορά οικοπέδου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού, δεν έχουν κριθεί όλα, αφού η Χωροθέτηση νέων φυλακών στην Κέρκυρα εξακολουθεί να ισχύει. Είναι μία μικρή ελπίδα.

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

Όμως γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τις φυλακές της Κέρκυρας; Είναι τόσο άθλιες οι συνθήκες που επικρατούν εκεί μέσα; Γιατί υπάρχει «άβατο» για δημοσιογράφους και πολιτικά κόμματα; Γιατί οι φορείς της Κέρκυρας δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να μπουν μέσα και να δημοσιοποιήσουν την υπάρχουσα κατάσταση; Τι φοβούνται ότι θα πληροφορηθεί η κοινή γνώμη; Υπάρχει κάποιος λόγος; Σύμφωνα με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, υπάρχουν κελιά 1,8Χ3=5,4 τ.μ. στα οποία ζουν μαζί δύο ή και τρεις κρατούμενοι. Αποτέλεσμα δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι υγιεινής και καθαριότητας.
Ο κοινόχρηστος χώρος που εξυπηρετεί τα 16 περίπου κελιά κάθε ακτίνας είναι 30 τ.μ. Δηλαδή 16Χ2=32 άτομα εξυπηρετούνται σε αυτό το μικρό χώρο και αυτό με την προϋπόθεση ότι σε κάθε κελί ζουν 2 άτομα.
Αν υπολογίσουμε ακόμα 8 άτομα τότε προκύπτει ότι τουλάχιστον 40 άτομα χρησιμοποιούν τον κοινόχρηστο χώρο των 30 τ.μ. αναλογία που δεν ισχύει σε καμία ευρωπαϊκή και πολιτισμένη χώρα.
Σήμερα στις φυλακές της Κέρκυρα εκτελούνται εργασίες επισκευής και ευπρεπισμού. Από τις 10 ακτίνες, οι δύο επισκευάζονται. Ετσι οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε 8 ακτίνες. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο αριθμός των κρατουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος του αριθμού που έπρεπε να φιλοξενείται.
Οι φυλακές της Κέρκυρας αντέχουν 120 άτομα και αυτό σε πλήρη λειτουργία. Σήμερα υπάρχουν 215 κρατούμενοι. Δηλαδή 95 άτομα ή περίπου άλλη μία φυλακή!!!Από αυτούς τους 215, οι 165 απέχουν από το συσσίτιο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης.