Αναφορά στην βουλή κατέθεσε στις 2.10.2008 η βουλευτής Κέρκυρα του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, ύστερα από την επιστολή-διαμαρτυρία που της κοινοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας, σχετικά με το κλείσιμο των 72 Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτό της ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος», στην Κέρκυρα.
Μετά την κατάθεση της αναφοράς, η κα. Γκερέκου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οδηγεί συνειδητά σε απαξίωση και κλείσιμο τον ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό των Κέντρων Πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών, μετά από 11 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας.
Και όλα τούτα, έστω και αν τα ναρκωτικά και οι εξαρτησιογόνες ουσίες θερίζουν, ο αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ ο αριθμός των νέων κυρίως παιδιών, που πεθαίνουν επίσης, αυξάνεται.
Έστω και αν το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό όλων εκείνων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στις λίστες των προγραμμάτων του Ο.Κ.Α.ΝΑ., περιμένοντας με απόγνωση να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.
Σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση απαντάει με ένα πέρα ως πέρα αναχρονιστικό και συνάμα καταστρεπτικό συνδυασμό άρνησης, αδράνειας και τελικά απόλυτης αποδιάρθρωσης των υπαρχόντων μηχανισμών απεξάρτησης.
Η δε προσπάθεια αποτίμησης της ανθρώπινης ζωής από τους αρμόδιους υπουργούς, θυμώνει και προσβάλει κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη αυτής της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο ΟΚΑΝΑ, που εποπτεύεται από τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης. Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παυλόπουλος, παρότι ανέλαβε τη δέσμευση, για τα ποσά που αναλογούν στο δικό του υπουργείο, στη συνέχεια δηλώνει: «Αφού δεν πληρώνει ο ΟΚΑΝΑ, τότε δεν πληρώνω ούτε εγώ».
Τελικά, αυτήν την ώρα στα Κέντρα Πρόληψης και στους εργαζόμενους που έχουν να πληρωθούν για πάρα πολλούς μήνες, οφείλονται τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα μάλλον έχουν προστεθεί και άλλα.
Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ έχει πάψει να λειτουργεί, ομοίως και το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης της Νεολαίας.
Και όλα τούτα, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των δύο Υπουργών της ίδιας Κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν απολέσει κάθε αίσθηση συλλογικής λειτουργίας και κοινωνικής ευαισθησίας. Ο δε Πρωθυπουργός της χώρας, ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος», ούτε γνωρίζει, ούτε άκουσε, ούτε είδε κάτι σχετικό με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Αδιαφορούν συλλογικά λοιπόν, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Αδιαφορούν για τη ζωή των ασθενών και το δράμα που ζουν οι οικογένειες τους.
Αδιαφορούν για τους εργαζόμενους, αδιαφορούν για την αξία της πρόληψης.
Αδιαφορούν για ένα θεσμό που απευθύνεται κυρίως στις ευπαθείς κοινωνικές κατηγορίες, δρώντας αποτελεσματικά μεταξύ των οικογενειών που έχουν εξαρτημένα μέλη, φροντίζοντας να τους κινητοποιήσει, δίνοντας συμβουλές στους νέους, από την προσχολική αγωγή μέχρι την εφηβική ηλικία.
Σε όλα τούτα αντιπροτείνει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, όπως το παρουσίασε η κυβέρνηση, το οποίο στερείται χρονοδιαγράμματος και χρηματοοικονομικής μελέτης, ενώ προφανώς δεν είναι σε θέση να καλύψει τον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης.
Το Υπουργείο Υγείας, όπως μας ενημερώνει, επιλέγει να διοχετεύσει τους πόρους του στη δημιουργία νέων κέντρων χορήγησης μεθαδόνης.
ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ τα παιδιά μας στην εξάρτηση, πως θα στηριχθούν ηθικά και ψυχολογικά οι ασθενείς και οι οικογένειες τους, θεωρούν πως είναι ένα ζήτημα χωρίς καμία απολύτως σημασία….
Ωστόσο, και παρά την επίμονη, επικίνδυνη και προκλητική στάση των Υπουργών της Κυβέρνησης της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την Κυβέρνηση.
Το ίδιο έπραξε και στις 30 Μαΐου 2008, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατάθεσε επερώτηση για αυτό το θέμα.
Στην συζήτηση που διεξήχθη στη βουλή, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μέσα σε ένα πλήθος αντιφάσεων, απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, στις δημοσιονομικές δυσχέρειες του σήμερα, καθώς και σε λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος.
Μέχρι τότε βέβαια, δεν είχαν εφεύρει το επιχείρημα της διεθνούς κρίσης…
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Κυβέρνηση λειτουργεί επιπόλαια, κοντόφθαλμα και επικίνδυνα καθώς ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνία μας, που αφορά τα ίδια τα παιδία μας, το αντιμετωπίζει με ανευθυνότητα και με πολιτικές «Ράβε – Ξήλωνε».
Για όλα τούτα, προφανώς είναι υπόλογη απέναντι στην Ελληνική κοινωνία και βέβαια απέναντι στην Κερκυραϊκή κοινωνία.
Και βέβαια, θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για όλες τις σοβαρές -και σε πολλές περιπτώσεις τραγικές- συνέπειες που θα επακολουθήσουν αυτών των πολιτικών επιλογών.
Σε κάθε περίπτωση επίσης, δεν θα επιτύχουν να ακυρώσουν στο ελάχιστο ούτε το μέγεθος της προσφοράς των Κέντρων Πρόληψης, ούτε την ηθική, επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση και εκτίμηση με την οποία περιβάλλονται οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Εξάλλου, η Κέρκυρα γνωρίζει το μέγεθος της κοινωνικής προσφοράς και αποτελεσματικότητας των Κέντρων Πρόληψης, καθώς έχει το δικό της χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος».»