Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

ΚΝΕ: "Ο Αυταρχισμός στα σχολεία δεν θα περάσει"

Συμμαθητή – Συμμαθήτρια,

Οι σχολική χρονιά ξεκίνησε και όλοι οι μαθητές βλέπουν καθαρά τα προβλήματα σε κάθε σχολείο ξεχωριστά αλλά και στην Παιδεία συνολικότερα. Προβλήματα όπως η έλλειψη βιβλίων και καθηγητών, έλλειψη κτιριακών υποδομών, αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλα σημαντικά προβλήματα. Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι η δήθεν δωρεάν παιδεία που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι μαθητές, δεν είναι ούτε κατά διάνοια δωρεάν αν σκεφτούμε πόσα «σκάει» ο μαθητής και η οικογένεια καθημερινά σε φροντιστήρια, βιβλία, μεταφορές από και προς το σχολείο, τους φόρους που ολοένα και αυξάνονται..… Μόνο δωρεάν δεν είναι αυτό το σχολείο!!! Τι κι αν ο υπουργός παιδείας κ. Στυλιανίδης δηλώνει ότι τα προβλήματα διορθώνονται και όλα πάνε προς το καλύτερο. Οι μαθητές ξέρουν καλά ότι ο κύριος υπουργός μας δουλεύει κανονικά! Γι' αυτό και οι μαθητές σε πολλά σχολεία της Ελλάδος αλλά και της Κέρκυρας έχουν ξεκινήσει αγωνιστικά τη σχολική χρονιά με γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις διεκδικώντας ένα καλύτερο σχολείο, ένα καλύτερο αύριο.
Από τα σχολεία της Κέρκυρας δεν λείπουν και μέθοδοι «καταστολής» του μαθητικού κινήματος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λυκειάρχη του 2ου ΕΠΑΛ η οποία απειλούσε τους μαθητές με αποβολές και τηλέφωνα στους γονείς τους, την ώρα που οι μαθητές ζητούσαν να γίνει Γενική Συνέλευση για να παρθεί μια αγωνιστική απόφαση για προβλήματα του σχολείου και της παιδείας. Με τον τρόπο της η λυκειάρχης του σχολείου σταμάτησε τις δημοκρατικές διαδικασίες των μαθητών που ζητούν κάτι παραπάνω από το σημερινό σχολείο και διεκδικούν με βάση τις ανάγκες τους. Τελικά η απάντηση στο αυταρχισμό δόθηκε από τους μαθητές που από σήμερα κιόλας προχώρησαν σε κατάληψη μετά από ψηφοφορία όλων των μαθητών. Από την άλλη στα Γενικά λύκεια επιχειρούν να περάσουν ένα πρωτόγνωρο μέτρο για τα σχολεία, την είσοδο των μαθητών στο σχολείο μόνο ύστερα από την υπόδειξη μαθητικής κάρτας εισόδου!?!?!?!? Αυτό γίνεται με την πρόφαση της καλύτερης περιφρουρήσης του χώρου του σχολείου και την καταπολέμηση των ναρκωτικών…. Αλλά αυτό είναι η πρόφαση. Η πραγματικότητα είναι ότι θέλουν από νωρίς να κάνουν τους μαθητές να μπουν στο τρυπάκι της συνεχούς παρακολούθησης, να χτυπάνε την κάρτα τους, και να τους ελέγχουν πότε μπαίνουν, πότε βγαίνουν, αν ήρθαν στην ώρα τους….. έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για την αυριανή παρακολούθηση στους χώρους εργασίας, την αυριανή εργασιακή πειθαρχία! Προετοιμάζουν τους μαθητές για ένα μέλλον όπου ο έλεγχος σε κάθε γωνιά και κάθε στιγμή θα επιβάλεται για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», των ναρκωτικών» κλπ. Αν πραγματικά θέλανε να καταπολεμήσουν τα ναρκωτικά θα έπρεπε να χτυπήσουν στα κοινωνικά αίτια που τα γεννούν, την ανεργία, την ανασφάλεια, την «βάση του 10» και όλα όσα βλέπει ο νέος να του ρημάζουν την ζωή .
Ο σκοπός τους σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένας. Να κάνουν τους μαθητές ένα με τις επιλογές του συστήματος. Να μην σκέφτονται, να μην αγωνίζονται, να μην «σηκώνουν κεφάλι» ούτε στους διευθυντές σήμερα ούτε στους αυριανούς εργοδότες τους αύριο που θα δεν θα πληρώνουν για τη δουλειά μας. Αυτό θέλουν. Μαθητές χωρίς βούληση, που να μην ξέρουν και να μην σκέφτονται ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.
Μπροστά σε αυτά οι μαθητές πρέπει να απαντήσουν συντονισμένα και μαζικά. Να απαντήσουν διεκδικώντας ένα καλύτερο σχολείο, ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο σύστημα. Μπροστά σε αυτά θα πρέπει τα 5μελή και τα 15μελή όλων των σχολείων να δείξουν το δρόμο του αγώνα στους μαθητές και μπουν μπροστά για τη διεκδίκηση του σχολείου των αναγκών μας.
Λέμε όχι:
Στις αυταρχικές ενέργειες που αποκλείουν τα δημοκρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα των μαθητών
Στη βάση του 10 που κόβει τα φτερά πολλών μαθητών και μας αναγκάζει να τα σκάμε στα ψευτοκολέγια
Στο νόμο Καποδίστρια Β' που θα περάσει τα σχολεία στο δήμο και θα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακόμα περισσότερα για να μάθουμε
Στην υποχρεωτική στράτευση στα 18

Διεκδικούμε:
Ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους
15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία
Ολοκληρωμένες υποδομές, εργαστήρια σε κάθε σχολείο
Καθηγητές μόνιμους από την αρχή της χρονιάς
Να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε βιβλία
Δωρεάν μεταφορές όλη τη χρονιά για όλους τους μαθητές


ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΜΑΣ!
ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΡΊΖΟΥΜΕ!