Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Πόροι από το Γ! ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται να είναι η φετινή για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει μετά την συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ κ. Σωτηρίου Βόσδου με το Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Χρήστο Άνθη. Η παράδοση των βιβλίων σε όλους τους μαθητές έγινε για πρώτη φορά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς καμία καθυστέρηση δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές να ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα.
Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, έχουν καλυφθεί τα κενά σχεδόν σε όλα τα νησιά με ελάχιστες εκκρεμότητες οι οποίες άμεσα θα αντιμετωπισθούν. Αναφορικά με τις σχολικές υποδομές, από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2000-2006 και από το ΕΣΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, από το Γ ΚΠΣ στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 31,75 εκ € και 92 ενταγμένα έργα και υποέργα.
Συγκεκριμένα 32 έργα αναφέρονται στις σχολικές υποδομές με προϋπολογισμό 36,7 εκ €, 59 έργα στον εξοπλισμό εργαστηρίων προϋπολογισμού 3,4 εκ € και στον εξοπλισμό σχολικών βιβλιοθηκών 21 βιβλιοθήκες με προϋπολογισμό 3,4 εκ €. Στο σύνολο 32 έργων σχολικής υποδομής αντιστοιχούν 158 αίθουσες (135 αίθουσες διδασκαλίας και 23 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων) 12 αίθουσες βιβλιοθηκών και 29 χώροι εργαστηρίων. Από αυτά, τα 22 έργα με 134 αίθουσες διδασκαλίας, 11 βιβλιοθήκες και 18 εργαστήρια αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα 9 έργα, με 24 αίθουσες διδασκαλίας, 1 βιβλιοθήκη και 11 εργαστήρια αφορούν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 1 έργο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Επίσης, όσον αφορά τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών και των εργαστηρίων, από το ΠΕΠ χρηματοδοτείται ο εξοπλισμός 32 εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών, 27 Εργαστηρίων Πληροφορικής και 21 Βιβλιοθηκών.

Για την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013(ΕΣΠΑ) διατίθεται μέσα από το ΠΕΠ των Ιόνιων Νησιών 38,7 εκ €, η δε αρχική κατανομή αναφέρεται στα 14,65 εκ € για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 10,8 εκ € για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 10,6 εκ € για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και 2,6 εκ € για λοιπές συνιστώσες. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα των σχολικών μονάδων.
Επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο όπου γίνεται η εξειδίκευση του προγράμματος για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μέσα από το ΕΣΠΑ οι χρηματοδοτήσεις και οι υλοποιήσεις των έργων.

Σ. ΒΟΣΔΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου, σχετικά με τις υποδομές της εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «με συντονισμένες προσπάθειες βελτιώνουμε τις υποδομές κάνοντας πράξη ζητήματα αυτονόητα, τα οποία δυστυχώς επί πολλά χρόνια ήταν ζητούμενα. Πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές θα βελτιώσουν σημαντικά την εκπαιδευτική καθημερινότητα, και την ποιότητα της εκπαίδευσης στη Περιφέρειά μας, μιας εκπαίδευσης, η οποία προσδοκούμε να παρέχει ολοκληρωμένη παιδεία διότι όλοι πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα στον διεθνή ανταγωνισμό. Επενδύουμε στην εκπαίδευση γιατί πιστεύουμε ότι όλα είναι θέμα παιδείας.»