Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Το Υπόμνημα του Στέφανου Πουλημένου....


ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Καλωσορίζω εκ μέρους των πολιτών της Κέρκυρας τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο νησί μας, με την ευχή και την ελπίδα να αποβεί η επίσκεψη αυτή χρήσιμη και επωφελής για τον τόπο μας.
Εκφράζω την χαρά όλων μας γιατί η επίσκεψή σας εδώ κ. Υπουργέ, εκτός από τα εγκαίνια δύο νέων σχολικών κτιρίων σηματοδοτεί - θέλουμε να σηματοδοτήσει – την είσοδο σε μια νέα εποχή για την εκπαίδευση στην Κέρκυρα. Την είσοδο σε μια εποχή αποφασιστικής αναβάθμισης της κτιριακής υποδομής μας, που για διάφορους λόγους έχει μείνει δραματικά πίσω και, παρά τα βήματα προόδου, εξακολουθεί να είναι και σήμερα από τις πλέον προβληματικές της χώρας μας.
Δυστυχώς, τα δικά μας απογοητευτικά βιώματα από την οικτρή κατάσταση της κτιριακής υποδομής της εκπαίδευσής μας, τα μοιραζόμαστε συχνά και με αντιπροσωπείες και αποστολές μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ευρώπης, στο πλαίσιο κοινών προγραμμάτων. Και δεν είναι υπερβολή να σας πω κ. Υπουργέ, ότι, αισθανόμαστε ντροπή για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται εδώ στην Κέρκυρα της Ελλάδας και της Ευρώπης, τον 21ο αιώνα, η εκπαιδευτική διαδικασία. Συνθήκες που, με θλίψη και θυμό το αναφέρω, παραπέμπουν ευθέως σε εικόνες τριτοκοσμικής χώρας.
Γι’ αυτό κ. Υπουργέ,
΄Εχουμε καταγράψει εδώ και καιρό το σύνολο των αναγκών μας και τις έχουμε ιεραρχήσει.
΄Εχουμε ωριμάσει τις μελέτες για πολλές απ’ αυτές και διαθέτουμε μέσα από μεγάλες προσπάθειες, σιγά – σιγά, τα απαραίτητα, κατάλληλα οικόπεδα.
Εκείνο που χρειαζόμαστε τώρα, είναι η δική σας βούληση στην πράξη. Πράξη, που σημαίνει απλά τρεις κινήσεις:
Ν΄ ανοίξει άμεσα το μέτρο του ΕΣΠΑ για την Εκπαίδευση προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για ένταξη ώριμων έργων σχολικής στέγης.
Να εγκρίνετε από το δικό σας εθνικό ή τομεακό πρόγραμμα την χρηματοδότηση επιπλέον ώριμων έργων στο νομό μας. Και
Να περιληφθούν στο πρόγραμμα του ΟΣΚ έργα αναβάθμισης των παλαιών σχολικών κτιρίων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις απαιτήσεις της εποχής μας.
Σας επισυνάπτουμε πίνακα έργων που η ανάγκη χρηματοδότησης της κατασκευής τους, είναι άμεση και επιτακτική για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στο νομό μας, με την προσδοκία, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι θ΄ανταποκριθείτε θετικά στα αιτήματά μας. Αιτήματα που – σημειώνω - έχει υιοθετήσει και η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της και η εκπαιδευτική κοινότητα με την οποία έχουμε μια διαρκή, ειλικρινή και εποικοδομητική σχέση συνεργασίας και συνεννόησης.