Χαμός γίνεται μεταξύ των δημάρχων, των προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και των αντιδημάρχων και προέδρων οργανισμών των δήμων της Κέρκυρας.
Ολοι έχουν λόγους να ανησυχούν. Ο πρώτος είναι η επικείμενη εφαρμογή του Σχεδίου Καποδιστρίας 2, για τους οργανισμούς πρώτου βαθμού. Η μείωση του αριθμού τους κάποιους από όλους αυτούς θα τους θέσει "εκτός".
Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας είναι η ρευστότητα που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ετσι, συνολικά, εκτός των αυτοδιοικητικών του πρώτου βαθμού, σε στάση αναμονής και ανησυχίας βρίσκονται και όσοι ασχολούνται με τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης (νομαρχία).
Από κοντά όμως, έχουν λόγους να ανησυχούν και οι βουλευτές και πρωτίστως οι κυβερνητικοί.
Είναι ίσως η πρώτη φορά, που όλοι οι υποψήφιοι βρίσκονται στον "αέρα".
ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ
ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ
Παρά τα πολλά χρόνια θητείας τους, ορισμένοι επιμένουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και στα επόμενα χρόνι και γι' αυτό φροντίζουν από τώρα. Ετσι το παρασκήνιο είναι μεγάλο, σε αυτό ξεδιπλώνονται οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα προσωπικά σχέδια και πάντα ερήμην των πολιτών και των δημοτών.
Αδιαφορούν τελείως για τη θέληση των κατοίκων του νησιού. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι κάτοικοι όχι για τον "Καποδίστρια 2" αλλά για τη θέση και το ρόλο που θα έχουν οι ίδιοι στο νέο διοικητικό χάρτη της Κέρκυρας.
Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε κανένα δήμο δεν έχει γίνει ούτε μία λαϊκή συνέλευση, κανένας πολίτης δεν έχει κληθεί να καταθέσει απόψεις για το χωριό, ή το Δήμο του, ή τον οικισμό του.
Το έλλειμμα δημοκρατίας στον πρώτο όπως αυτό αποτυπώθηκε και στο κείμενο των δημάρχων σχετικά με τον "αναγκαστικό χειρισμό", συνεχίζεται. Είναι οι ίδιοι που έχουν μεταβληθεί σε ελέω Θεού Δημάρχους ή αντιδημάρχους ή προέδρους ή συμβούλους. Αλλος παιδί δεν έκανε μόνο η Μαριώ το Γιάννη, λέει η παροιμία, ή διαφορετικά, λες και στέρεψε ο τόπος από νέα πρόσωπα και νέους πολιτικούς.
Οπως και να έχει το πράγμα, όπως και αν τα σκέφτονται, η ουσία είναι ότι ο αριθμός των δήμων μειώνεται και πέφτει από 1000 περίπου που είναι σήμερα, σε 400 περίπου.
Και στην Κέρκυρα τα πρώτα σενάρια κάνουν λόγο είτε για 4 Δήμους, είτε για 7. Αλλά, όπως έχω ξαναγράψει, οι 7 Δήμοι είναι μάλλον υπερβολικός αριθμός. Λογικά θα πάμε κάπου μεταξύ 4 Δήμων ή 6.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μόλις σήμερα 27-8-2008, τα πρώτα δημοσιεύμετα του αθηναϊκού τύπου αναφέρουν σχέδιο για την Κέρκυρα με τη δημιουργία 4 Δήμων, ως εξής:
Δήμος Κερκυραίων, Παρελίων, Αχιλλείων και Φαιάκων γίνονται ένας Δήμος με πληθυσμό 64.911 κατοίκους, 84 οικισμούς, έκτασε 192,3 τ.χιλ., με 6 Τοπικά Διαμερίσματα, και πυκνότητα (τμ ανά κάτοικο 2,98.
Δήμος Μελιτειέων, Κορισσίων και Λευκιμμαίων ένας Δήμος, με πληθυσμό 18.400 κατοίκους, 44 οικισμούς, έκταση 145,5 τ.χιλιομ. Τοπικά Διαμερίσματα 16 και πυκνότητα 7,91 τ.μ ανά κάτοικο.
Δήμος Κασωπαίων, Θιναλίων, Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων και Παλαιοκαστριτών ένας Δήμος, με πληθυσμό 24.203,145 οικισμούς, έκταση 253,9 τ.χιλιομ. με 7 Τοπικά Διαμερίσματα και πυκνότητα 10,49 τ.μ. ανά κάτοικο.
Δήμος Παξών, πληθυσμός 2.429, οικισμούς 30,έκταση 4,4 τ.χιλιομ. και πυκνότητα 7,27 τμ ανά κάτοικο.
Κοινότητες Μαθρακίου, Ερείκουσας, Οθωνών.
ΣΧΕΔΙΟ ΙΤΑ
Επίσης σχέδιο εκπόνησε και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ. Το σχέδιο θα δοθεί στις 51 Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας, θα συζητηθεί και θα καταγραφούν οι πρώτες αντιδράσεις. Ενα τέτοιο σχέδιο αναμένεται να δοθεί και στην ΤΕΔΚ αλλά ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες.
ΔΗΜΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ
Στο Δήμο Αχιλλείων εξαιρετικά δυσμενής είναι η θέση του νυν Δημάρχου κ. Ε. Καρύδη, που πλέον βλέπει ότι πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σιγά και αθόρυβα τον εγκαταλείπουν. Είναι σε όλους γνωστή η σύγκρουσή του με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του κ. ΚΕφαλλωνίτη ο οποίος, τώρα, ενόψει του Καποδίστρια 2, δηλώνει παρών στις εξελίξεις.
Ομως ο μεν κ. Καρύδης επιθυμεί ένα Δήμο που θα εκτείνεται προς νότο και θα περιλαμβάνει και τον μισό τουλάχιστον Δήμο Μελιτειέων, ενώ ο κ. Κεφαλλωνίτης δεν βλέπει καθόλου αρνητικά το ενδεχόμενο να υπάρξει συνένωσε και με το Δήμο Παλαιοκαστριτών ακόμα δηλαδή και αν επικεφαλής του ψηφοδελτίου τεθεί ο κ. Χαλικιάς.
Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει έντονη κινητικότητα αλλά και τριβές γύρω από το όλο ζήτημα. Σε πρώτη φάση εκείνο που θα συμβεί θα είναι η απομάκρυνση του κ. Κεφαλλωνίτη από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ την 1-1-2009. Ομως και η κοινοβουλευτική στήριξη που απολαμβάνει τώρα ο κ. Καρύδης δεν είναι ό,τι καλύτερο στην παρούσα φάση. Κι αυτό διότι πριονίζει την αριστερή του πολιτική καταγωγή και τον κατατάσσει χωρίς κανένα ενδοιασμό στους κόλπους της δεξιάς παράταξης. Αλλά, η νεοδημοκρατική πτέρυγα, δεν είναι συμπαγής. Και εδώ υπάρχουν εσωτερικές διαιρέσεις και μάλιστα από τώρα υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας νεοδημοκρατών που δεν θέλουν να συζητήσουν καν το ενδεχόμενο να λάβει στήριξη ο κ. Ε. Καρύδης από τον πολιτικό τους φορέα.
Ποιον θα επιλέξουν ως επικεφαλής: Δεν αποκλείεται- με βάση τα σημερινά δεδομένα- να τεθεί ο κ. Κεφαλλωνίτης. Εστω και προσωρινά, ώσπου να αποκρυσταλλωθεί η κυβερνητική βούληση, αλλά και οι ισορροπίες στο εσωτερικού του νέου Δήμου.