Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Τα επεισόδια στη Λευκίμμη- Συνελήφθησαν ένας ιερέας και ένας νεαρός- Τρεις αστυνομικοί τραυματισμένοι


Και νέα ένταση σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Λευκίμμη όταν κάτοικοι πήγαν στο χώρο του ΧΥΤΑ προκειμένου να αποκαταστήσουν τις καταπατημένες περιουσίες τους.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Τσιότσιος, που βρέθηκε στο σημείο, προσπάθησε να κατευνάσει τους κατοίκους αλλά χωρίς τούτο να καταστεί δυνατό.
Μία ομάδα νεαρών ατόμων, λένε οι πληροφορίες, εκτόνωσε την οργή της σε σταθμευμένο περιπολικό της αστυνομίας, το οποίο πυρπόλησε.
Φαίνεται ότι τα ΜΑΤ απώθησαν τους κατοίκους από το χώρο του ΧΥΤΑ, και ενώ όλα έδειχναν ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση, ξαφνικά ανοίχτηκε ένα νέο μέτωπο μέσα στο χωριό της Λευκίμμης, όπου υπάρχει το κτήριο του ΑΤ Λευκίμμης. Μέσα και έξω από κτήριο υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά παρ' όλα αυτά δέχθηκε επίθεση με πέτρες, ξύλα και καδρόνια, έσπασαν τζάμια μέσα και έξω από το κτήριο, ενώ επίθεση δέχθηκαν και τα σταθμευμένα οχήματα της αστυνομίας. Σημάδια στην πρόσοψη του κτηρίου δείχνουν ότι οι διαδηλωτές πιθανόν εκτόξευσαν και μολότωφ. Ζήτησα να επικοινωνήσω με τον Διοικητή του Τμήματος και να έχω μία δήλωσή του, αλλά με παρέπεμψε σε δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή.
Προκειμένου οι αστυνομικές δυνάμεις να αποωθήσουν τους συγκεντρωμένους έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων, σημάδια των οποίων ύπηρχαν στην άσφαλτο, ενώ ακόμα και στις 11.00 το πρωί που φτάσαμε υπήρχαν στην ατμόσφαιρα μυρωδιά χημικών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις και διοιμιρίες των ΜΑΤ κατόρθωσαν τελικά να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους και από το σημείο αυτό και μετά ακολουθεί ένα πανδαιμόνιο.
Τελικά έγιναν δύο συλλήψεις, ενός ιερέα και ενός ατόμου ηλικίας 28 χρονών.
Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων σοβαρότερα, αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι.
Τα επεισόδια τελείωσαν στις 4 ή 5 το πρωί, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη συμπεριφορά των αστυνομικών.
Σήμερα, πριν από λίγο, δηλώσεις έκανε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Γκερέκου, η οποία πήγε στην Ασφάλεια όπου κρατούνταν ο ιερέας και ο νεαρός που είχαν συλληφθεί.

Αύριο αναμένεται να κάνει δηλώσεις για τα επεισόδια και το ΚΚΕ.