Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΑΝΕ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΝ ΑΝΕΔΚ- ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΕΔΚ, ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΚ


Συνεδρίασε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων και κυριότερο θέμα του ήταν η διάλυση των επιχειρήσεων και η μετεξέλιξή τους σε καινούριες, απαλλαγμένες από τα βάρη των χρεών τους, όπως προβλέπει νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Για άλλη μία φορά, η δημοτική πλειοψηφία, ενώ ζήτησε απόψεις και προτάσεις από την αντιπολίτευση, εντούτοις όταν αυτές κατατέθηκαν, δεν εισακούστηκαν.

Ενώ δηλαδή ο κ. Σαρλής πρότεινε τη διατήρηση της ΑΝΕΔΚ και μάλιστα με δύο σκέλη και με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Πουλιέζος, (πρώην πρόεδρος της ΑΝΕΔΚ), εντούτοις κατά την ψηφοφορία, καμία πρόταση δεν ετέθη και ψηφίστηκε αυτούσια η εισήγηση του Δημάρχου Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ. Παρενθετικά σημειώνουμε ότι λίγο πριν, κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου του σώματος από τον κ. Μπούκα, διαδικασία που όμως δεν προβλέπεται από τον Κώδικα όπως διαπιστώθηκε κατά την άτυπη όπως χαρακτηρίστηκε συζήτηση. Ως προς το θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων, συνοπτικά η πρόταση που ψηφίστηκε περιλαμβάνει τα εξής:
Ι. Η δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Σκοπού με κύριο αντικείμενο την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και των συναφών με αυτήν αρμοδιοτήτων σχετικά με την υγεία.
II. Η δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Σκοπού με κύριο αντικείμενο την άσκηση αρμοδιοτήτων σχετικών με τους τομείς παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας και τεχνολογικών εξελίξεων.
III. Η μετεξέλιξη της ΕΤΕΔΚ σε Ανώνυμη Εταιρία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας και Εκμετάλλευσης Κοινόχρηστων Χώρων με κύριο αντικείμενο εκτός αυτό του τίτλου της, και την αξιοποίηση του εργοληπτικού της πτυχίου.
IV. Η λύση της ΑΝ.Ε.Δ.Κ.V. Η μετατροπή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε κοινωφελή επιχείρηση.με το ίδιο περίπου αντικείμενο.
VI. Η μετατροπή της θυγατρικής της ΑΝΕΔΚ με τίτλο «ΙΟΝΙΟ Κ.Ε.Κ.».σε κοινωφελή επιχείρηση με το ίδιο περίπου αντικείμενο.
VII. Η μεταφορά των λοιπών αρμοδιοτήτων στο Δήμο και στα Ν.Π. σύμφωνα με το γενικότερο σκεπτικό που προαναφέρθηκε.Με βάση αυτά, θα συνταχθούν οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας με την ύπαρξη των οποίων θα ληφθεί και η οριστική μας απόφαση.Στη συνεδρίαση ο λόγος εδόθη και στους εργαζόμενους οι οποίοι ζήτησαν, στην κατ’ αρχήν γενόμενη συζήτηση στο ΔΣ, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να πάρουν μέρος στις επιτροπές όταν αυτές συγκροτηθούν προκειμένου να γίνει η κατανομή των εργαζομένων. Είναι βέβαιο ότι με το σχήμα που προωθείται οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να είναι ανήσυχοι, αφού θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι θα χάσουν τις δουλειές τους τουλάχιστον μέσα στο 2009. Όπως τονίζεται στις σελίδες 3 και 4 της εισήγησης, «από τον έλεγχο της καθαρής θέσης των επιχειρήσεων (…) διαπιστώνεται ότι είναι ιδιαίτερα επισφαλής η συνέχιση της λειτουργίας της ΑΝΕΔΚ». Για αυτήν προτείνεται η εκκαθάρισή της ενώ για τις άλλες η μετεξέλιξή τους. Ο κ. Μωραϊτης ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει θετικά στην εισήγηση, αλλά ζήτησε ανάθεση προκαταρκτικής μελέτης για το θέμα. Στην δική του εισήγηση ο κ. Μάστορας πρότεινε να καταργηθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο Δήμο Κερκυραίων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μπούκας είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου του σώματος. Ο κ. Παγκράτης κατέβηκε από το προεδρείο και κάθισε στα έδρανα των συμβούλων σε μία συμβολική πράξη για να ακούσει «το κατηγορητήριο». Τη θέση του πήρε ως προεδρεύων ο κ. Πουλιέζος. Κατά τη συζήτηση όλοι εκθείασαν το προσωπικό ήθος και τις αρετές του κ. Παγκράτη, πλην όμως διαπιστώθηκε ότι ο Κώδικας δεν προβλέπει διαδικασία «μομφής». Με άλλα λόγια, μπορεί ο Πρόεδρος να έκανε το αυτονόητο, δηλ. να κατέβηκε από το προεδρείο, αλλά με βάση τον κώδικα, όφειλε να γνωρίζει ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται. Επρεπε δηλαδή να προστατεύσει και το αξίωμα και τον εαυτό του. Ενώ όμως από ευθιξία και αξιοπρέπεια έπραξε το σωστό, εντούτοις, ως πρόεδρος που γνωρίζει τον κώδικα και τον κανονισμός λειτουργίας όφειλε να μην αποδεχτεί την πρόταση, να υπερασπίσει το θεσμό, να προστατεύσει το αξίωμα και να παραμείνει στη θέση του. Τιμητική βεβαίως είναι η άμεση αντίδρασή του, πλην όμως, όπως δεν προβλέπεται η πρόταση μομφής σε βάρος του προεδρείου, δεν προβλέπεται και η κάθοδος εκ του προεδρείου του επικεφαλής του, ο οποίος οφείλει να γνωρίζει τον κώδικα και τον κανονισμό και να μεριμνά για την όσο το δυνατό ακριβέστερη εφαρμογή τους. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι αμέσως μετά την εκ νέου άνοδό του στη θέση του προέδρου, το πρώτο πράγμα που έκανε εκτός από το να ευχαριστήσει το σώμα και τον κ. Μπούκα δηλώνοντας «ό,τι δεν με σκοτώνει με δυναμώνει» ήταν να αρχίσει να δοκιμάζει τα πλήκτρα του ηλεκτρονικού ρολογιού, για να εφαρμόσει αυστηρά το χρόνο ομιλίας των ομιλητών. Από την πλευρά του ο κ. Μπούκας δήλωσε ότι τιμά και σέβεται το πρόσωπο, δεν έχει διαφορές μαζί του, αλλά δήλωσε ότι έχει πρόβλημα με τη λειτουργία του. Λόγου χάρη ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δεν πρέπει να επιτρέπει ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Είναι απαράδεκτοι, τόνισε. Τέλος σε άλλη αποστροφή της τοποθέτησής του και με αφορμή αναφορές που έγιναν στην ιδιότητά του ως Γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ ότι: «Θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου. Αν υπάρχουν πεμπτοφαλαγγίτες και περίγυρος θα προσπαθήσω να τους διαλύσω».Πάντως και ο κ. Μπούκας παραδέχθηκε ότι όπως ο Πρόεδρος έτσι και ο ίδιος δε γνώριζε τον κανονισμό, ενώ δεν έλειψαν και σύμβουλοι που έψαχναν τον Κώδικα να βρουν αν λέει κάτι.