Μαθήματα πολιτικού σχεδιασμού παρέδωσε χθες βράδυ στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημτοικού Συμβουλίου που αφορούσε στην κατάρτιση και έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2008-2010, του Δήμου Κερκυραίων, ο Χρύσανθος Σαρλής.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Σαρλής ανέφερε:
«Η παράταξή μας δε θα ψηφίσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο σας. Σας το λέω από την αρχή αυτό και θα σας εξηγήσω όλους τους λόγους. Θα απέχουμε από την ψηφοφορία σαν ένδειξη πολιτικής συνέπειας. Ένα επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά το Δήμο Κερκυραίων την πόλη της Κέρκυρας, την ανάπτυξη του τόπου δεν θα έπρεπε να συζητιέται σε μία απλή αίθουσα παρόντων μόνον των δημοτικών συμβούλων αλλά σε μία αίθουσα με τη συμμετοχή όλων των φορέων, να γίνει μία πλατιά, ανοιχτή συζήτηση, να εξηγηθούν οι στρατηγικές, οι σκοποί και οι στόχοι, να εκλαϊκευτούν, να ακουστούν όλες οι απόψεις, και να προκύψει μία εποικοδομητική συζήτηση η οποία στα πλαίσια της θα δεσμεύσει όλη την κοινωνία και θα την συστρατεύσει σε αυτή την προοπτική σε αυτή την προσπάθεια. Δεν πρόκειται περί αυτού.
Κατεβάζετε ένα κατ’ ευφημισμό επιχειρησιακό σχέδιο, στην πραγματικότητα είναι συρραφή εντύπων προγραμματικών δράσεων και συζητάμε ερήμην της κοινωνίας. Μέγα λάθος, γι’ αυτό και εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία.
Δεύτερον είστε ανέτοιμοι για επιχειρησιακό σχέδιο. Και το δείχνει το κείμενο το οποίο κατεβάζετε ως πρόταση. Είστε ανέτοιμοι διότι διακατέχεστε από σπουδή, δεν έχετε καθόλου στρατηγικές θέσεις και αρκείστε σε μία προσπάθεια επιτελική, την οποία πρέπει να επαινέσουμε και η οποία συμμάζεψε ένα υλικό που προέρχεται από τα δελτία των τεχνικών υπηρεσιών, στα προγράμματα τεχνικών έργων, από το σχέδιο δράσης στα πλαίσια ένταξης της πόλης της Κέρκυρας στην Ουνέσκο, από τις προτάσεις ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ και αυτό το αποκαλέσατε Επιχειρησιακό Σχέδιο προγραμματισμού και δράσεων του Δήμου Κερκυραίων.
Δεν είναι επιχειρησιακό σχέδιο, δεν έχει καμία στρατηγική και μου κάνει εντύπωση γιατί, ενάμισι χρόνο μετά την ανάρρησή σας στη δημοτική αρχή και την ανάληψη εκ μέρους σας της διακυβέρνησης του Δήμου, φοβάστε να αποκαλύψετε, να αναπτύξετε, να περιγράψετε, να διατυπώσετε και να κοινοποιήσετε στον κερκυραϊκό λαό τη στρατηγική σας. Ένα ΕΣ όπως λέει και στο προοίμιο το οποίο μας δώσατε, πρέπει να περιλαμβάνει μερικά βασικά πράγματα: Πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ αρχήν το στρατηγικό σας σχέδιο, για τη τοπική ανάπτυξη του Δήμου. Πουθενά δεν αναφέρεται το στρατηγικό σχέδιο. Ποια είναι η στρατηγική σας; Η στρατηγική σας προφανώς δεν είναι τα έντυπα των προγραμματικών δράσεων , τα 220 έργα τα οποία προτείνετε να γίνουν και θα έρθω στο σημείο αυτό για να δούμε πόσο ανεδαφικό και καθόλου ρεαλιστικό είναι. Λείπει λοιπόν η στρατηγική σας. Πώς θα αναπτυχθεί αυτή η πόλις; Πού θα ρίξει το βάρος της προσπάθειας της και των πόρων της για να αναπτυχθεί; Προς ποια κατεύθυνση θα δώσετε η μάχη για να επιτύχει την ανταγωνιστικότητα σε ένα κόσμοι ευρωπαϊκό ο οποίος ολοένα είναι πιο ανταγωνιστικός και επιβάλλει αυτούς τους ρυθμούς και εμείς δυστυχώς χωρίς στρατηγική δεν μπορούμε να τους ακολουθήσουμε; Ποια είναι η στρατηγική πρότασή σας για την αξιοποίηση της Κέρκυρας, σε σχέση με τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, το γεωπολιτικό σκηνικό στο οποίο βρισκόμαστε; Δεν έχετε καμία πρόταση, δεν έχετε καν ένα προοίμιο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Δεν έχετε καμία εξειδίκευση στρατηγικών σχέση με την επιδίωξη στόχων και δράσεων που να έχουν λογική συνέχεια με την πολιτική σας.
Εγινε μία προσπάθεια από τον κ. Κούρκουλο να υπάρξει μία συμπόρευση στα πλαίσια της συζήτησης. Όμως η στρατηγική είναι δική σας. Οι παρατάξεις κατέβηκαν στις εκλογές με στρατηγικά προγράμματα. Ολοι είχαμε προγράμματα. Κάποιοι πολύ συγκεκριμένα, όπως η δικής μας παράταξη, κάποιοι λιγότεροι συγκεκριμένα και κάποιοι πολύ αόριστα, όπως η δική σας. Εάν νομίζετε όμως ότι στο δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης εκ μέρους σας, του Δήμου, θα συνεχίσετε να πορεύεστε χωρίς στρατηγική και θα αρκείσθε σε αοριστίες και θα περιγραφές επιμέρους δράσεων αυτό δεν είναι βέβαια επιχειρησιακή προσπάθεια, δεν είναι Ε. Σ. δεν έχει στρατηγική, δεν έχει σχέδια δράσης για την εφαρμογή της στρατηγικής.
Ακόμα κόψατε τον ένα χρόνο, από τετραετές το κάνατε τριετές και συνωθείτε την προβλεπόμενη από εσάς εξωπραγματική δαπάνη των 79 εκ. ευρώ, στο 2008, 2009 και 2010. Και εδώ σας λείπει ο ρεαλισμός. Ο Δήμος Κερκυραίων έχει συγκεκριμένες δυνατότητες οι οποίες έχουν δοκιμασθεί στο παρελθόν και κάθε φορέας αποτελεί συνέχεια του εαυτού του από το παρελθόν και δοκιμάζεται και συγκρίνεται σε σχέση με τον εαυτό του.
Ο ΔΚ έχει εφαρμόσει στο παρελθόν σχέδια συγκεκριμένα σχέδια επιχειρησιακά. Η καλύτερη εποχή από πλευράς αποτελέσματος υπήρξε η περίοδος 1999-2002.
Είσθε σήμερα κυβέρνηση του Δήμου, έχετε στα χέρια σας όλα τα στοιχεία και μπορείτε να αντιπαραβάλλετε έργα, στρατηγικές και επιδιώξεις.
Την τετραετία αυτή ο Δήμος κατασκεύασε έργα, ως Δήμος Κερκυραίων, της τάξεως περίπου των 15 εκατομμυρίων ευρώ και μαζί με άλλα 3-4 εκατομμύρια ευρώ που έγιναν εκ μέρους της ΔΕΥΑΚ, η τετραετία αυτή είχε ένα ΕΣ πραγματοποιημένων έργων 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ρεκόρ του Δήμου Κερκυραίων. Και εσείς προτείνετε να γίνουν στα δυόμισι χρόνια 220 έργα τάξεως 79 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν κάνετε καθόλου καλά αρχίζοντας μία σοβαρή προσπάθεια όπως θα έπρεπε να είναι το ΕΣ με τόσο εξωπραγματικούς, ανεδαφικούς και μη υλοποιήσιμους στόχους που θέτετε. Διότι ούτε τα χρήματα έχετε, ούτε γνωρίζετε πώς θα τα βρείτε, ούτε έχετε τη διάθεση ακόμα και των σταδίων των πιο συγκεκριμένων πόρων για να μπορείτε να τα εντάξετε στα τρία αυτά χρόνια που εντάσσετε. Παρά ταύτα όμως έχετε την πολιτική αφέλεια να λέτε ότι το 2008 θα δαπανήσουμε στα πλαίσια της υλοποίησης του επιχειρισιακού σχεδίου 15 εκατομμύρια ευρώ, τουτέστιν 5 δις δραχμές Δήμος και ΔΕΥΑΚ. Το 2009 28 εκατομμύρια ευρώ τουτέστιν 9 δις δραχμές Δήμος και ΔΕΥΑΚ και το 2010 35 εκατομ. ευρώ τουτέστιν 12 δις δραχμές Δήμος και ΔΕΥΑΚ. Μέχρι τώρα το ρεκόρ του Δήμου είναι 2 δις δραχμές το χρόνο. Αυτή είναι η οροφή του Δήμου Κερκυραίων.
Εσείς δεκαπλασιάζετε την οροφή, την ίδια ώρα που εισηγείσθε αυτόν τον δεκαπλασιασμό, θα έπρεπε να μας φέρετε και απολογιστικά στοιχεία της δράσης σας, του ενάμισι χρόνου και να μας πείτε στα πλαίσια ενός πολυτελούς τεχνικού προγράμματος που εισηγθήκατε και το 07 και το 08 και να μας πείτε τι ποσοστό από τα δύο αυτά προγράμματα υλοποιήσατε, για να δούμε βεβαίως το μέτρο της σοβαρότητας των προτάσεων που κατεβάζετε στα πλαίσια του αόριστου και ανεδαφικού Επιχειρησιακού Σχεδίου που εισηγείσθε.
Δεν θα το ψηφίσουμε και για έναν ακόμα λόγο. Το είπε χαρακτηριστικά ο φίλτατος αγαπητός κ. Γ. Κούρκουλος. Είπε το σχέδιο είναι αχανές. Πράγματι και όποιος εισέρχεται σε αυτό το δήθεν Ε.Σ. κυριολεκτικά χάνεται. Όπως θα χαθεί και η προσπάθεια ανάπτυξης σε αυτά τα 3 χρόναι, μέσα σε ένα αχανές ΕΣ στο οποίο υπάρχει ένας πλουραλισμός πόρων που δεν υπάρχουν, έργων που δεν μπορούν να κατασκευαστούν μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο, επεμβάσεων που δεν έχουν καν μελετηθεί και ιεραρχήσεων που δεν καμία λογική, καμία ακολουθία και καμία δεν έχει συνέπεια ούτε προς τη στρατηγική, ούτε προς την τακτική, ούτε προς καμία λογική επιχείρησης μία προσπάθειας. Εκτός αυτού έχουμε κι άλλο σοβαρό λόγο να μην το ψηφίσουμε. Κυβερνάτε το Δήμο της πόλης της Κέρκυρας. Μίας πόλης την οποία εις το προοίμιο του Επιχειρησιακού σας Σχεδίου αναφέρεται ότι βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, μίας πόλης η οποία βρίσκεται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο και μαζί με το δικό της αδιέξοδο αντιμετωπίζει και το γενικότερο αρνητικό οικονομικό πεδίο στον τομέα του τουρισμού. Είναι σαφές και αναμφισβήτητο περνάει κρίση και η πρώτη ενότητα που υφίσταται αυτή την κρίση άμεσα και καταλυτικά είναι ο Δήμος Κερκυραίων και η πόλη της Κέρκυρας. Και δεν είναι ώρα, στο προοίμιο αναφέρετε ότι τα οικονομικά του Δήμου άθλια και η πορεία των οικονομικών αφήνει κάθε μήνα αποτύπωμα ελλείμματος για να καλύψει τις δαπάνες 300.000 ευρώ. Και διερωτάται κανείς: Μα από την ώρα που υπάρχουν αυτές οι παραδοχές, κατ’ αρχήν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις σας; Εχουν καμία σχέση με αυτά που παραδέχεσθε ως κρίσιμα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν σήμερα την πόλη της Κέρκυρας και το Δήμο Κερκυραίων ή προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα πλουραλισμό επιχειρησιακών δράσεων κατεβάζοντας έντυπα προγραμματικών δράσεων, 220 τον αριθμό, 79 εκατομ. ευρώ για να πείτε ότι εμείς κάναμε το καθήκον μας και από και πέρα την ευθύνη την έχει το κράτος το οποίο πρέπει να πληρώσει- τις οίδε- πόσα εκατομμύρια. Μα η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο, είναι μία 20ετία που αδυνατεί αν δώσει έστω ένα ευρώ στο Δ. Κερκυραίων και γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αρα λοιπό όταν κάνετε λογαριασμό και βάζετε στους λογαριασμούς σας το ελληνικό κράτος, την κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού, θα έπρεπε να ακούτε τον αντίλαλο των δηλώσεων χθες του Υπουργού Πολιτισμού που λένε ότι το ΥΠΠΟ είναι καταχρεωμένο οφείλει μόνο 100 τόσα εκατομ. ευρώ σε κάποιες υποχρεώσεις που έχει αδυνατεί να εκπληρώσει τις τρέχουσες και βασικές υποχρεώσεις που έχει και εσείς τώρα βάζετε και φτιάχνετε ανεδαφικά σχέδια επιχειρησιακά χωρίς καμία λογική και βασίζεσθε σε χρηματοδοτήσεις που δε θα έρθουν ποτέ. Άλλο θα έπρεπε να είναι το ΕΣ. Σας.
Θα έπρεπε να λάβει σοβαρά τις οικονομικές παραμέτρους που αντιμετωπίζει η πόλη της Κέρκυρας και κύρια και πρώτιστα, άλλωστε το λέει αυτό το προοίμιο σας και η διατύπωση των προδιαγραφών του σχεδίου, θα πρέπει πρώτα να κάνετε τον προγραμματικό προγραμματισμό εσόδων και εξόδων πριν κάνετε το Ε.Σ. και ο οικονομικός προγραμματισμός θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός να βασίζετε σε χειροπιαστές οικονομικές προϋποθέσεις και μεγέθη τα οποία δεν τα έχετε. Και από αύριο θα φωνάζετε και θα λέτε, δε μας δίνει η κυβέρνηση, μας παρακάμπτει και η περιφέρεια από τα τομεακά και από το ΕΣΠΑ και δυστυχώς αδυνατούμε να εφαρμόσουμε το ΕΣ. Άλλη θα έπρεπε να είναι η πρότασή σας. Θα έπρεπε να είναι μία σφιγμένη ρεαλιστική ιεραρχημένη με βάση βασικούς ιεραρχικούς στόχους σε βασικούς τομείς στρατηγικής τους οποίους θα έπρεπε να εκλαϊκεύσετε να τους μεταδώσετε στο κερκυραϊκό λαό για να τον έχετε σύμμαχο σας.
Προφανώς μη περιμένετε ο κερκυραϊκός λαός να μελετήσει αυτό τον τόμο, να μελετήσει τα 220 έντυπα προγραμματικών δράσεων».
Σε άλλο σημείο ο κ.Σαρλής επεσήμανε ότι το Επιχ. Πρόγραμμα θα «πρέπει πρώτα και κύρια, να αποβλέπει στην οικονομική ανάπτυξη. Κι όμως εσείς με αυτές τις προτάσεις που κάνατε, τις ανεδαφικές, χωρίς ρεαλισμό, τις καθ’ υπερβολήν των πόρων που δεν υπάρχουν, διαθέτετε μόνο για την οικονομική ανάπτυξη το 8%». Επίσης τόνισε: «Θα περίμενα η βασική ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης να αποτελεί το Βίδο. Που άλλωστε το Βίδο σήμερα , στην πόλη της Κέρκυρας, είναι ο μόνος χώρος ο οποίος επιδέχεται μία ισχυρή ανάπτυξη που θα ευεργετήσει και ολόκληρο το νησί. Κι όμως σε αυτό το σχέδιο των 79 εκατ. ευρώ για το Βίδο προβλέπετε 500.000 ευρώ. Ποια ανάπτυξη θα κάνετε αν δεν μετατρέψετε το Βίδο σε οικονομική ατμομηχανή της πόλης της Κέρκυρας; Και εδώ αστοχήσατε. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Οικονομική ανάπτυξη μπορεί να γίνει χωρίς συνεδριακό κέντρο που να υπάγεται σε δημόσιο φορέα; Στο Δήμο Κερκυραίων; Όχι κύριοι. Και γι’ αυτό δεν προβλέπετε τίποτα. Απόλυτη σιωπή, αδιαφορία, έλλειψη ενδιαφέροντος; Το παρακάμψατε το συνεδριακό κέντρο. Τι είδους λοιπόν εναλλακτικό τουρισμό στην κρίση την τουριστική που μαστίζει την Κέρκυρα θα προσφέρετε, όταν δεν προνοείται για το συνεδριακό κέντρο. (…) Τι είδους οικονομική ανάπτυξη έχετε στο μυαλό σας».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Σαρλής ανέφερε:
«Η παράταξή μας δε θα ψηφίσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο σας. Σας το λέω από την αρχή αυτό και θα σας εξηγήσω όλους τους λόγους. Θα απέχουμε από την ψηφοφορία σαν ένδειξη πολιτικής συνέπειας. Ένα επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά το Δήμο Κερκυραίων την πόλη της Κέρκυρας, την ανάπτυξη του τόπου δεν θα έπρεπε να συζητιέται σε μία απλή αίθουσα παρόντων μόνον των δημοτικών συμβούλων αλλά σε μία αίθουσα με τη συμμετοχή όλων των φορέων, να γίνει μία πλατιά, ανοιχτή συζήτηση, να εξηγηθούν οι στρατηγικές, οι σκοποί και οι στόχοι, να εκλαϊκευτούν, να ακουστούν όλες οι απόψεις, και να προκύψει μία εποικοδομητική συζήτηση η οποία στα πλαίσια της θα δεσμεύσει όλη την κοινωνία και θα την συστρατεύσει σε αυτή την προοπτική σε αυτή την προσπάθεια. Δεν πρόκειται περί αυτού.
Κατεβάζετε ένα κατ’ ευφημισμό επιχειρησιακό σχέδιο, στην πραγματικότητα είναι συρραφή εντύπων προγραμματικών δράσεων και συζητάμε ερήμην της κοινωνίας. Μέγα λάθος, γι’ αυτό και εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία.
Δεύτερον είστε ανέτοιμοι για επιχειρησιακό σχέδιο. Και το δείχνει το κείμενο το οποίο κατεβάζετε ως πρόταση. Είστε ανέτοιμοι διότι διακατέχεστε από σπουδή, δεν έχετε καθόλου στρατηγικές θέσεις και αρκείστε σε μία προσπάθεια επιτελική, την οποία πρέπει να επαινέσουμε και η οποία συμμάζεψε ένα υλικό που προέρχεται από τα δελτία των τεχνικών υπηρεσιών, στα προγράμματα τεχνικών έργων, από το σχέδιο δράσης στα πλαίσια ένταξης της πόλης της Κέρκυρας στην Ουνέσκο, από τις προτάσεις ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ και αυτό το αποκαλέσατε Επιχειρησιακό Σχέδιο προγραμματισμού και δράσεων του Δήμου Κερκυραίων.
Δεν είναι επιχειρησιακό σχέδιο, δεν έχει καμία στρατηγική και μου κάνει εντύπωση γιατί, ενάμισι χρόνο μετά την ανάρρησή σας στη δημοτική αρχή και την ανάληψη εκ μέρους σας της διακυβέρνησης του Δήμου, φοβάστε να αποκαλύψετε, να αναπτύξετε, να περιγράψετε, να διατυπώσετε και να κοινοποιήσετε στον κερκυραϊκό λαό τη στρατηγική σας. Ένα ΕΣ όπως λέει και στο προοίμιο το οποίο μας δώσατε, πρέπει να περιλαμβάνει μερικά βασικά πράγματα: Πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ αρχήν το στρατηγικό σας σχέδιο, για τη τοπική ανάπτυξη του Δήμου. Πουθενά δεν αναφέρεται το στρατηγικό σχέδιο. Ποια είναι η στρατηγική σας; Η στρατηγική σας προφανώς δεν είναι τα έντυπα των προγραμματικών δράσεων , τα 220 έργα τα οποία προτείνετε να γίνουν και θα έρθω στο σημείο αυτό για να δούμε πόσο ανεδαφικό και καθόλου ρεαλιστικό είναι. Λείπει λοιπόν η στρατηγική σας. Πώς θα αναπτυχθεί αυτή η πόλις; Πού θα ρίξει το βάρος της προσπάθειας της και των πόρων της για να αναπτυχθεί; Προς ποια κατεύθυνση θα δώσετε η μάχη για να επιτύχει την ανταγωνιστικότητα σε ένα κόσμοι ευρωπαϊκό ο οποίος ολοένα είναι πιο ανταγωνιστικός και επιβάλλει αυτούς τους ρυθμούς και εμείς δυστυχώς χωρίς στρατηγική δεν μπορούμε να τους ακολουθήσουμε; Ποια είναι η στρατηγική πρότασή σας για την αξιοποίηση της Κέρκυρας, σε σχέση με τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, το γεωπολιτικό σκηνικό στο οποίο βρισκόμαστε; Δεν έχετε καμία πρόταση, δεν έχετε καν ένα προοίμιο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Δεν έχετε καμία εξειδίκευση στρατηγικών σχέση με την επιδίωξη στόχων και δράσεων που να έχουν λογική συνέχεια με την πολιτική σας.
Εγινε μία προσπάθεια από τον κ. Κούρκουλο να υπάρξει μία συμπόρευση στα πλαίσια της συζήτησης. Όμως η στρατηγική είναι δική σας. Οι παρατάξεις κατέβηκαν στις εκλογές με στρατηγικά προγράμματα. Ολοι είχαμε προγράμματα. Κάποιοι πολύ συγκεκριμένα, όπως η δικής μας παράταξη, κάποιοι λιγότεροι συγκεκριμένα και κάποιοι πολύ αόριστα, όπως η δική σας. Εάν νομίζετε όμως ότι στο δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης εκ μέρους σας, του Δήμου, θα συνεχίσετε να πορεύεστε χωρίς στρατηγική και θα αρκείσθε σε αοριστίες και θα περιγραφές επιμέρους δράσεων αυτό δεν είναι βέβαια επιχειρησιακή προσπάθεια, δεν είναι Ε. Σ. δεν έχει στρατηγική, δεν έχει σχέδια δράσης για την εφαρμογή της στρατηγικής.
Ακόμα κόψατε τον ένα χρόνο, από τετραετές το κάνατε τριετές και συνωθείτε την προβλεπόμενη από εσάς εξωπραγματική δαπάνη των 79 εκ. ευρώ, στο 2008, 2009 και 2010. Και εδώ σας λείπει ο ρεαλισμός. Ο Δήμος Κερκυραίων έχει συγκεκριμένες δυνατότητες οι οποίες έχουν δοκιμασθεί στο παρελθόν και κάθε φορέας αποτελεί συνέχεια του εαυτού του από το παρελθόν και δοκιμάζεται και συγκρίνεται σε σχέση με τον εαυτό του.
Ο ΔΚ έχει εφαρμόσει στο παρελθόν σχέδια συγκεκριμένα σχέδια επιχειρησιακά. Η καλύτερη εποχή από πλευράς αποτελέσματος υπήρξε η περίοδος 1999-2002.
Είσθε σήμερα κυβέρνηση του Δήμου, έχετε στα χέρια σας όλα τα στοιχεία και μπορείτε να αντιπαραβάλλετε έργα, στρατηγικές και επιδιώξεις.
Την τετραετία αυτή ο Δήμος κατασκεύασε έργα, ως Δήμος Κερκυραίων, της τάξεως περίπου των 15 εκατομμυρίων ευρώ και μαζί με άλλα 3-4 εκατομμύρια ευρώ που έγιναν εκ μέρους της ΔΕΥΑΚ, η τετραετία αυτή είχε ένα ΕΣ πραγματοποιημένων έργων 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ρεκόρ του Δήμου Κερκυραίων. Και εσείς προτείνετε να γίνουν στα δυόμισι χρόνια 220 έργα τάξεως 79 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν κάνετε καθόλου καλά αρχίζοντας μία σοβαρή προσπάθεια όπως θα έπρεπε να είναι το ΕΣ με τόσο εξωπραγματικούς, ανεδαφικούς και μη υλοποιήσιμους στόχους που θέτετε. Διότι ούτε τα χρήματα έχετε, ούτε γνωρίζετε πώς θα τα βρείτε, ούτε έχετε τη διάθεση ακόμα και των σταδίων των πιο συγκεκριμένων πόρων για να μπορείτε να τα εντάξετε στα τρία αυτά χρόνια που εντάσσετε. Παρά ταύτα όμως έχετε την πολιτική αφέλεια να λέτε ότι το 2008 θα δαπανήσουμε στα πλαίσια της υλοποίησης του επιχειρισιακού σχεδίου 15 εκατομμύρια ευρώ, τουτέστιν 5 δις δραχμές Δήμος και ΔΕΥΑΚ. Το 2009 28 εκατομμύρια ευρώ τουτέστιν 9 δις δραχμές Δήμος και ΔΕΥΑΚ και το 2010 35 εκατομ. ευρώ τουτέστιν 12 δις δραχμές Δήμος και ΔΕΥΑΚ. Μέχρι τώρα το ρεκόρ του Δήμου είναι 2 δις δραχμές το χρόνο. Αυτή είναι η οροφή του Δήμου Κερκυραίων.
Εσείς δεκαπλασιάζετε την οροφή, την ίδια ώρα που εισηγείσθε αυτόν τον δεκαπλασιασμό, θα έπρεπε να μας φέρετε και απολογιστικά στοιχεία της δράσης σας, του ενάμισι χρόνου και να μας πείτε στα πλαίσια ενός πολυτελούς τεχνικού προγράμματος που εισηγθήκατε και το 07 και το 08 και να μας πείτε τι ποσοστό από τα δύο αυτά προγράμματα υλοποιήσατε, για να δούμε βεβαίως το μέτρο της σοβαρότητας των προτάσεων που κατεβάζετε στα πλαίσια του αόριστου και ανεδαφικού Επιχειρησιακού Σχεδίου που εισηγείσθε.
Δεν θα το ψηφίσουμε και για έναν ακόμα λόγο. Το είπε χαρακτηριστικά ο φίλτατος αγαπητός κ. Γ. Κούρκουλος. Είπε το σχέδιο είναι αχανές. Πράγματι και όποιος εισέρχεται σε αυτό το δήθεν Ε.Σ. κυριολεκτικά χάνεται. Όπως θα χαθεί και η προσπάθεια ανάπτυξης σε αυτά τα 3 χρόναι, μέσα σε ένα αχανές ΕΣ στο οποίο υπάρχει ένας πλουραλισμός πόρων που δεν υπάρχουν, έργων που δεν μπορούν να κατασκευαστούν μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο, επεμβάσεων που δεν έχουν καν μελετηθεί και ιεραρχήσεων που δεν καμία λογική, καμία ακολουθία και καμία δεν έχει συνέπεια ούτε προς τη στρατηγική, ούτε προς την τακτική, ούτε προς καμία λογική επιχείρησης μία προσπάθειας. Εκτός αυτού έχουμε κι άλλο σοβαρό λόγο να μην το ψηφίσουμε. Κυβερνάτε το Δήμο της πόλης της Κέρκυρας. Μίας πόλης την οποία εις το προοίμιο του Επιχειρησιακού σας Σχεδίου αναφέρεται ότι βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, μίας πόλης η οποία βρίσκεται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο και μαζί με το δικό της αδιέξοδο αντιμετωπίζει και το γενικότερο αρνητικό οικονομικό πεδίο στον τομέα του τουρισμού. Είναι σαφές και αναμφισβήτητο περνάει κρίση και η πρώτη ενότητα που υφίσταται αυτή την κρίση άμεσα και καταλυτικά είναι ο Δήμος Κερκυραίων και η πόλη της Κέρκυρας. Και δεν είναι ώρα, στο προοίμιο αναφέρετε ότι τα οικονομικά του Δήμου άθλια και η πορεία των οικονομικών αφήνει κάθε μήνα αποτύπωμα ελλείμματος για να καλύψει τις δαπάνες 300.000 ευρώ. Και διερωτάται κανείς: Μα από την ώρα που υπάρχουν αυτές οι παραδοχές, κατ’ αρχήν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις σας; Εχουν καμία σχέση με αυτά που παραδέχεσθε ως κρίσιμα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν σήμερα την πόλη της Κέρκυρας και το Δήμο Κερκυραίων ή προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα πλουραλισμό επιχειρησιακών δράσεων κατεβάζοντας έντυπα προγραμματικών δράσεων, 220 τον αριθμό, 79 εκατομ. ευρώ για να πείτε ότι εμείς κάναμε το καθήκον μας και από και πέρα την ευθύνη την έχει το κράτος το οποίο πρέπει να πληρώσει- τις οίδε- πόσα εκατομμύρια. Μα η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο, είναι μία 20ετία που αδυνατεί αν δώσει έστω ένα ευρώ στο Δ. Κερκυραίων και γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αρα λοιπό όταν κάνετε λογαριασμό και βάζετε στους λογαριασμούς σας το ελληνικό κράτος, την κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού, θα έπρεπε να ακούτε τον αντίλαλο των δηλώσεων χθες του Υπουργού Πολιτισμού που λένε ότι το ΥΠΠΟ είναι καταχρεωμένο οφείλει μόνο 100 τόσα εκατομ. ευρώ σε κάποιες υποχρεώσεις που έχει αδυνατεί να εκπληρώσει τις τρέχουσες και βασικές υποχρεώσεις που έχει και εσείς τώρα βάζετε και φτιάχνετε ανεδαφικά σχέδια επιχειρησιακά χωρίς καμία λογική και βασίζεσθε σε χρηματοδοτήσεις που δε θα έρθουν ποτέ. Άλλο θα έπρεπε να είναι το ΕΣ. Σας.
Θα έπρεπε να λάβει σοβαρά τις οικονομικές παραμέτρους που αντιμετωπίζει η πόλη της Κέρκυρας και κύρια και πρώτιστα, άλλωστε το λέει αυτό το προοίμιο σας και η διατύπωση των προδιαγραφών του σχεδίου, θα πρέπει πρώτα να κάνετε τον προγραμματικό προγραμματισμό εσόδων και εξόδων πριν κάνετε το Ε.Σ. και ο οικονομικός προγραμματισμός θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός να βασίζετε σε χειροπιαστές οικονομικές προϋποθέσεις και μεγέθη τα οποία δεν τα έχετε. Και από αύριο θα φωνάζετε και θα λέτε, δε μας δίνει η κυβέρνηση, μας παρακάμπτει και η περιφέρεια από τα τομεακά και από το ΕΣΠΑ και δυστυχώς αδυνατούμε να εφαρμόσουμε το ΕΣ. Άλλη θα έπρεπε να είναι η πρότασή σας. Θα έπρεπε να είναι μία σφιγμένη ρεαλιστική ιεραρχημένη με βάση βασικούς ιεραρχικούς στόχους σε βασικούς τομείς στρατηγικής τους οποίους θα έπρεπε να εκλαϊκεύσετε να τους μεταδώσετε στο κερκυραϊκό λαό για να τον έχετε σύμμαχο σας.
Προφανώς μη περιμένετε ο κερκυραϊκός λαός να μελετήσει αυτό τον τόμο, να μελετήσει τα 220 έντυπα προγραμματικών δράσεων».
Σε άλλο σημείο ο κ.Σαρλής επεσήμανε ότι το Επιχ. Πρόγραμμα θα «πρέπει πρώτα και κύρια, να αποβλέπει στην οικονομική ανάπτυξη. Κι όμως εσείς με αυτές τις προτάσεις που κάνατε, τις ανεδαφικές, χωρίς ρεαλισμό, τις καθ’ υπερβολήν των πόρων που δεν υπάρχουν, διαθέτετε μόνο για την οικονομική ανάπτυξη το 8%». Επίσης τόνισε: «Θα περίμενα η βασική ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης να αποτελεί το Βίδο. Που άλλωστε το Βίδο σήμερα , στην πόλη της Κέρκυρας, είναι ο μόνος χώρος ο οποίος επιδέχεται μία ισχυρή ανάπτυξη που θα ευεργετήσει και ολόκληρο το νησί. Κι όμως σε αυτό το σχέδιο των 79 εκατ. ευρώ για το Βίδο προβλέπετε 500.000 ευρώ. Ποια ανάπτυξη θα κάνετε αν δεν μετατρέψετε το Βίδο σε οικονομική ατμομηχανή της πόλης της Κέρκυρας; Και εδώ αστοχήσατε. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Οικονομική ανάπτυξη μπορεί να γίνει χωρίς συνεδριακό κέντρο που να υπάγεται σε δημόσιο φορέα; Στο Δήμο Κερκυραίων; Όχι κύριοι. Και γι’ αυτό δεν προβλέπετε τίποτα. Απόλυτη σιωπή, αδιαφορία, έλλειψη ενδιαφέροντος; Το παρακάμψατε το συνεδριακό κέντρο. Τι είδους λοιπόν εναλλακτικό τουρισμό στην κρίση την τουριστική που μαστίζει την Κέρκυρα θα προσφέρετε, όταν δεν προνοείται για το συνεδριακό κέντρο. (…) Τι είδους οικονομική ανάπτυξη έχετε στο μυαλό σας».