Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Μέρα με την ημέρα κι απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, ο Έλληνας φαρμακοποιός βιώνει τη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης και τον οικονομικό θάνατο του μικρομεσαίου ελληνικού φαρμακείου.
Μέρα με την ημέρα κι απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, δεκάδες φαρμακεία βάζουν λουκέτο και νέοι -στην πλειοψηφία- συνάδελφοι οδηγούνται στην ανεργία και...
 τη φτωχοποίηση έχοντας προηγουμένως περάσει δραματικές ώρες στη μέγγενη των εκβιασμών και των απειλών τραπεζών και προμηθευτών.
Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι η πολιτική πληρωμών του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία είναι αυτή που οδήγησε το ελληνικό φαρμακείο στον θανάσιμο εναγκαλισμό των πιστωτών του. Αποδείχτηκε πλέον περίτρανα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργήθηκε για κανέναν άλλο λόγο παρά για να λειτουργήσει ουσιαστικά σαν το κυριότερο εργαλείο «βίαιης προσαρμογής» της πολιτικής του Μνημονίου στο χώρο της υγείας και ειδικότερα της φαρμακευτικής περίθαλψης. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί όχι σαν ασφαλιστικός οργανισμός αλλά σαν μηχανισμός καθυστέρησης των οφειλών του κράτους προς τους ασφαλισμένους και τους λειτουργούς της υγείας.
Η καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων φαρμακείων που σε ποσοστό ίσως να ξεπερνά και το 50% ήταν εξάλλου από το παρελθόν εξαγγελμένη, αλλά και παραμένει αταλάντευτη σημερινή επιταγή της τρικομματικής κυβέρνησης - επιτροπείας των δανειστών και της τρόικας.
Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν γραφείο τύπου του λογιστηρίου του ΕΟΠΥΥ, περιορίζεται στο να θριαμβολογεί σε κάθε ανακοίνωση των στάγδην πληρωμών του στα φαρμακεία, βυθισμένη σε μακρά διαστήματα αδράνειας, αγνοώντας προκλητικά την κατάρρευση του μεγαλύτερου μέρους του κλάδου και επιδιδόμενη σε ανούσια κηρύγματα ενότητας, τόσο υποκριτικά όσο και η «ανεξάρτητη» διαπραγματευτική της ικανότητα και η θέλησή της να κινητοποιήσει σε μια στοιχειώδη διεκδίκηση τον κλάδο.
Οι φαρμακοποιοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μπροστά στο συνεχώς διογκούμενο φάσμα της ανεργίας και της φτωχοποίησης του κλάδου, μπροστά στην απόλυτη διάλυση του συστήματος υγείας και κάθε λειτουργίας κοινωνικής πρόνοιας, καλούμε τους συναδέλφους φαρμακοποιούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση των θεσμικών και συλλογικών τους οργάνων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης και την επεξεργασία προτάσεων για την ανατροπή της.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούμε θετικά την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη της 9/2/2013 των προέδρων των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων στην οποία σύρθηκε τελικά και η πλειοψηφία του Π.Φ.Σ. Δηλώνουμε όμως ότι σε αυτές τις δραματικές στιγμές που όλοι βιώνουμε, η ολιγωρία και αδράνεια των συλλογικών μας οργάνων δεν δικαιολογείται.
Εμείς, οι φαρμακοποιοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμευόμαστε απέναντι στους συναδέλφους μας να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπεί αυτή η καταστροφική για τον κλάδο πορεία.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ