Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΣ:Απορρίπτουμε το «νέο ακαδημαϊκό χάρτη» του Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Α.Ε.

Το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, παρουσίασε το σχέδιο «Αθηνά». Επιβεβαιώνεται πλήρως σε αυτό που είχε τονίσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών:
Ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται ως συνέχεια του νόμου πλαίσιο και στόχο έχει να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Είναι ένας νέος ακαδημαϊκός χάρτης για το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ...
Α.Ε.
Απορρίπτουμε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όχι επειδή αποδεχόμαστε την υπάρχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Δεν αποδεχόμαστε όμως, να χρησιμοποιούν αυτήν την κατάσταση ως πρόσχημα για να τσακίσουν τα δικαιώματά μας και να παραδώσουν ολοκληρωτικά την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες των μονοπωλίων, τα ίδια κόμματα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα με χρήματα και κατεύθυνση της ΕΕ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό.
Ένα από αυτά, στην Κέρκυρα, είναι το τμήμα Ειδίκευσης Ισπανικής με μηδέν μέλη ΔΕΠ και συγγράμματα επί πληρωμή.
 Και με τον δήθεν «εξορθολογισμό» πάλι οι εμείς και οι οικογένειές μας θα πληρώσουμε το «μάρμαρο»!
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν λύνονται, διογκώνονται.
Σε τοπικό επίπεδο, φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των δικαιούχων της σίτισης και της στέγασης.
Φοιτητές που μέχρι πέρυσι στεγάζονταν στην εστία ή σε ξενοδοχεία φέτος πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο, ενώ άλλοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 1,5 και 2 ευρώ για ένα πιάτο φαγητό.
Την ίδια ώρα καταργούν το δωρεάν εξάμηνο εξωτερικού στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. Η χρηματοδότηση του Ιονίου Πανεπιστημίου βρίσκεται στον πάτο και συνεχώς μειώνεται.
Με το σχέδιο Αθηνά:
• Θέλουν να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα Τμήματα. Αυτό που θέλουν είναι να «αγοράζουμε» με πιστοποιητικά όποια γνώση θέλει ο εργοδότης ανά πάσα στιγμή, να μας δίνει μισθό 400 ευρώ, χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλιση, για όσες ώρες θέλει και μετά από κάνα εξάμηνο να μας πετά ξανά στις ουρές τις ανεργίας.
• Θέλουν να διαμορφώσουν τα επιστημονικά αντικείμενα πλήρως «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους.
• Θέλουν να ενισχύσουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Να τα μετατρέψουν πλήρως σε μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες πουλώντας γνώση «με το κομμάτι» με τα πιστοποιητικά, θα εξάγουν εκπαιδευτικά προϊόντα, θα ιδρύουν παραμάγαζα στο εξωτερικό, που ξεπουλάνε την έρευνα στα μονοπώλια. Με βάση την αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις θα αποφασίζετε αν το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται. «Κέντρα αριστείας» ονομάζει η κυβέρνηση και άλλα κόμματα τα ιδρύματα με έντονη επιχειρηματική δράση.

Κανείς να μην παραπλανηθεί από τη στάση της Πρυτανείας
Από την τοπική διοίκηση, το Δημάρχου και τον Περιφερειάρχη

Η πρώτη δεν βγάζει άχνα που πληρώνουμε ένα κάρο λεφτά για να σπουδάσουμε, που δεν υπάρχουν δωμάτια στις εστίες για να μείνουμε, που περιμένουμε σε λίστες αναμονής, που απολύονται εργαζόμενοι. Το αντίθετο, μετατρέπει και αυτή το ΑΕΙ σε επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες. Ανοιχτά έχει δηλώσει, πρόσφατα κιόλας στην τελευταία ορκωμοσία που έγινε, ότι έρχεται σε επαφή με τοπικούς επιχειρηματίες και φορείς παλεύοντας για την προσέλκυση ιδιωτών στο Πανεπιστήμιο.
Ήδη η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίηση της μετά τη δημοσίευση του σχεδίου «Αθηνά», λέγοντας μάλιστα, ότι «η πρώτη μάχη κερδήθηκε!». Ήσυχη είναι λοιπόν η Πρύτανης που εξασφάλισε τη θεσούλα της και μπορεί να συνεχίσει την προσπάθειά της εξασφαλίζοντας μπίζνες.
Οι δεύτεροι ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις. Εκεί υπάγονται οι αντιδράσεις τους τις τελευταίες ημέρες.

Στην Κέρκυρα το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με την Πρυτανική Αρχή του πανεπιστήμιου και τη Διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίου Νήσων , που ενώ γνώριζαν πολύ καλά τα σχέδια της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε φτηνές κινήσεις εντυπωσιασμού, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση στους φοιτητές και στην τοπική κοινωνία ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Στο έδαφος αυτό του εντυπωσιασμού έπεται νέα συνάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τον Υπουργό Παιδείας. Να απομονωθούν τώρα οι παρατάξεις της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων Σε πανελλαδικό επίπεδο η ΔΑΠ, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των συγχωνεύσεων.
Η ΠΑΣΠ ζητά σήμερα τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ πανηγύριζε όταν το κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, έσπερνε τμήματα σε κάθε πόλη και χωριό.
Η ΠΑΣΠ στην Κέρκυρα πρωτοστάτησε στην αξιολόγηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου με τα κριτήρια της αγοράς στρώνοντας το έδαφος για το σχέδιο «Αθηνά». Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο.
Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του!
Μόνο έτσι μπορεί η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.
Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων. Επανακαθορισμός κεντρικά σχεδιασμένος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του λαού, το βαθμό εξέλιξης της κάθε επιστήμης και όχι τις ανάγκες των επιχειρήσεων για αύξηση των κερδών.
Μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστός καθορισμός των τμημάτων ανά επιστημονικό αντικείμενο, να μην υπάρχουν επικαλύψεις, να εξαλειφθεί η ανεργία των αποφοίτων. Με υψηλό επίπεδο γενικών και ειδικών γνώσεων.
Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική πρόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
Διεκδικούμε τώρα:
• Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να εξασφαλιστεί οτι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
• Καμιά απόλυση προσωπικού.
• Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. • Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
• Ούτε ευρώ για σίτιση–στέγαση–μετακίνηση–βιβλία–αναλώσιμα!
Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
• Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
• Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
• Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας.