Η προϊσταμένη της Χημικής Υπηρεσίας κα Ελένη Σταυρακάκη εξέφρασε την αγωνία της για την υποβάθμιση της Υπηρεσίας που επέρχεται με το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών. Το μοναδικό κρατικό, και μάλιστα διαπιστευμένο κατά ISO/IEC 17025:2005, εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους, υποβαθμίζεται σε Αυτοτελές Γραφείο, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του (ήδη λιγοστού) προσωπικού και, σταδιακά, στην κατάργηση της Υπηρεσίας. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί κατάφωρη αδικία για την Υπηρεσία και την ευρύτερη περιοχή την οποία εξυπηρετεί. Μάλιστα σε άλλες περιοχές της χώρας (Κόρινθος, Καλαμάτα, Λιβαδειά), οι χημικές υπηρεσίες σχεδιάζεται...
να λειτουργήσουν ως Αυτοτελή Τμήματα και όχι απλά Γραφεία, παρότι δε διαθέτουν διαπιστευμένο εργαστήριο.
Ο Στέφανος Σαμοΐλης συμφώνησε πως η υποβάθμιση της Χημικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική του νησιού. Επομένως, θα πρέπει ως κρατική δομή όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί περεταίρω, και επίσης ν’ αντιμετωπιστεί το κτηριακό πρόβλημα (λειτουργεί στο κτηριακό συγκρότημα του Τελωνείου, το οποίο δεν έχει συντηρηθεί για δεκαετίες και βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση).
Επίσκεψη στο Τελωνείο
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο Τελωνείο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού. Χαρακτηριστικά σημείωσαν ότι, δύο δεκαετίες νωρίτερα το Τελωνείο της Κέρκυρας εργάζονταν 66 υπάλληλοι, σταδιακά μειώθηκαν σε 33 και σήμερα υπηρετούν μόλις 8, ενώ εδώ και λίγο καιρό η υπηρεσία λειτουργεί χωρίς διευθυντή. Η υπηρεσία δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας το εύρος των εργασιών που της αναλογεί. Συχνά καλείται ένας και μοναδικός υπάλληλος να διεκπεραιώσει εργασίες σε διαφορετικά σημεία του νομού, προκειμένου να συνεχιστούν ανεμπόδιστα οι οικονομικές δραστηριότητες τις οποίες ελέγχει η τελωνειακή αρχή και, συγχρόνως, να διαφυλαχθούν τόσο τα συμφέροντα του δημοσίου όσο και το εθνικής σημασίας κερκυραϊκό τουριστικό προϊόν.
Η συνάντηση του Στέφανου Σαμοΐλη με την προϊσταμένη της Η’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Τένια Ρηγάκου, επικεντρώθηκε στις εργασίες ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το σύνολο των παρεμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Από την 1/5/2012 το Αρχαιολογικό Μουσείο παραμένει κλειστό για το κοινό.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισκέφθηκε το χώρο εκτέλεσης των εργασιών, τις οποίες έχει αναλάβει ανάδοχος, ενώ οι υπόλοιπες μουσειολογικές εργασίες θα γίνουν με αυτεπιστασία. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Κέρκυρα, το οποίο αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία της, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση, ώστε να αποδοθεί στο κοινό, στους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού.
Οι επιπτώσεις, τις οποίες θα επιφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο η κατάργηση της εισφοράς 2% των εργαζόμενων ιδιωτών μηχανικών, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Στέφανου Σαμοΐλη με τον πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος του ΤΕΕ Νίκο Σπίγγο.
Ο κ. Σπίγγος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εισφορά καταβαλλόταν από τις αμοιβές των μηχανικών – μελών του ΤΕΕ και αποτελεί το 60% των συνολικών πόρων που έχει στη διάθεσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο, προκειμένου να στηριχθεί το δημιουργικό και επιστημονικό έργο του. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο, ωστόσο η απώλεια των συγκεκριμένων εσόδων οδηγεί στην αποψίλωση του ΤΕΕ και με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό του.
Ο πρόεδρος του Τ/Κ του ΤΕΕ δε δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση, ενώ καταλόγισε ευθύνες συγκεκριμένα στον τέως πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ως πολέμιο του ΤΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μηχανικός στο επάγγελμα, Στέφανος Σαμοΐλης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά του Τεχνικού Επιμελητηρίου, χωρίς την παρουσία του οποίου δε νοείται ανάπτυξη στη χώρα. Από την άποψη αυτή, γίνεται ξεκάθαρο ότι η κατάργηση της εισφοράς των μηχανικών επιβάλλεται ως μέτρο απ’ τους κυβερνώντες, με απώτερη επιδίωξη την κατάρρευση του ΤΕΕ, την κατάργηση του αυτόνομου ρόλου του, επομένως και την απουσία ελέγχου από τον τεχνικό κόσμο απέναντι σε επιχειρηματίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Στηρίζω τον αγώνα που δίνει το ΤΕΕ, προκειμένου να επανέλθει η καταργηθείσα εισφορά των μηχανικών. Με τον τρόπο αυτό θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ρόλος του ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω», σημείωσε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.