Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΝΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ε.Α.Κ. ΙΣΧΥΡΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ – ΔΗΜΟΣΙΟ

Τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ) αποτελούν την βασικότερη έκφραση της Συνταγματικής επιταγής για τον δημόσιο – δωρεάν αθλητισμό και την φυσική αγωγή. Στην εποχή της οικονομικής – ευρωζωνικής καπιταλιστικής κρίσης, της βαθιάς εξάρτησης, των περικοπών και της κοινωνικής εξαθλίωσης, η αξία των ΕΑΚ και του δημόσιου αθλητισμού έχει αυξηθεί, καθώς συνδέεται...
 άμεσα με τα υπολείμματα ποιότητας ζωής λαού και νεολαίας, ποιότητας που έχει πληγεί ραγδαία, αρχής γενομένης από την δημόσια υγεία. Συνδέεται επίσης με τον αγώνα ενάντια σε νοσηρά κοινωνικά φαινόμενα που «φουντώνουν» με την καπιταλιστική κρίση. Προειδοποιούμε και υπενθυμίζουμε στον υπουργό «Προστασίας του πολίτη» κ. Δένδια και τους όποιους ανθρώπους της επιλογής του στο ΕΑΚ Κέρκυρας, ότι όπου υπονομεύεται ένα δημόσιο Αθλητικό Κέντρο, ενισχύονται το έγκλημα, τα ναρκωτικά και η νοσηρή αντικοινωνική παραβατικότητα. Η ΕΝΑΚ παρακολουθεί, όπως παρακολουθούν ο κερκυραϊκός λαός και η αθλητική κοινότητα. Υπογραμμίζουμε ότι το ΕΑΚ, ο αθλητικός χώρος γενικότερα, αποτελεί συμπληγάδες και «κόβει ουρές»..
   Το ένα και μοναδικό δημόσιο αθλητικό συγκρότημα της Κέρκυρας, το ΕΑΚ, συνιστά διαχρονικό ιστορικό τόπο και βάση του κερκυραϊκού αθλητισμού. Ο φορολογούμενος λαός το έχει πληρωμένο, ενώ τα όποια προβλήματά του αναδεικνύουν και σηματοδοτούν - και αυτά -  συγκεκριμένες διαχρονικές αιτίες και πολιτικές ευθύνες. Το ΕΑΚ σφύζει σήμερα από ζωή, από την μαζική συμμετοχή της νεολαίας, του κόσμου, των αθλητικών Σωματείων, στις καθημερινές δραστηριότητές του. Το ΕΑΚ έχει συμβάλλει και συμβάλλει σημαντικά στη θετική πορεία του τοπικού αθλητισμού, που σήμερα κινείται με τροχιά σημαντικής ανόδου, μεγάλων διακρίσεων σε πολλά αθλήματα. Οι υποδομές του ΕΑΚ έχουν ουσιαστικό κοινωφελές παρόν και μεγάλο μέλλον, αρκεί το κράτος να συνεισφέρει τα βασικά και απαραίτητα στην λειτουργία, συντήρηση και στον εκσυγχρονισμό του. Είναι εντυπωσιακό και περίεργο ότι ορισμένοι «ανακαλύπτουν» ξαφνικά σήμερα, με καταιγιστικούς ρυθμούς, τα διάφορα μικρά και μεγάλα προβλήματα του ΕΑΚ.. Εάν μεν, πρόκειται να τα λύσουν, έχει καλώς.. Εάν όμως, επιδιώκουν την υπονόμευση, απαξίωση, αποδόμηση του δημόσιου αθλητικού συγκροτήματος, την πρόκληση τεχνιτών «αδιεξόδων», η ΕΝΑΚ τους απαντάει ότι «τζάμπα μάγκες» δεν χρειάζονται, ενώ κάθε υπονόμευση θα πέσει στο κενό, αφού πρώτα αποκαλυφθεί. Στα τελευταία χρόνια, της περικοπής κατά 60% στον προϋπολογισμό του ΕΑΚ, της υποχρηματοδότησης, της πεντάμηνης διοικητικής εγκατάλειψης, το ΕΑΚ άντεξε και έδειξε τις ισχυρές δυνατότητές του, των υποδομών, του εργαζόμενου δυναμικού που μεθοδικά το μειώνουν, της αθλητικής κοινότητας που το πλαισιώνει. Πρόσφατα, με δημόσια επιστολή προς την πολιτική ηγεσία, μετά από πρωτοβουλία των εργαζομένων του ΕΑΚ, επιστολή που υπογράφτηκε από την συντριπτική πλειοψηφία αθλητικών Σωματείων και προπονητών, απαιτήθηκε η ουσιαστική οικονομική στήριξη του ΕΑΚ και ευρύτερα του τοπικού αθλητισμού, μπροστά και στον νέο προϋπολογισμό του 2013. Η ΕΝΑΚ επαναλαμβάνει – σαν κεντρικό θέμα – αυτό το ομόφωνο αίτημα της κερκυραϊκής αθλητικής κοινότητας, που αποτελεί καθοριστική βάση και απαντά σε ουσιώδη εκκρεμή ζητήματα.
   Εδώ και ένα μήνα εξελίσσεται μία δημόσια αντιπαράθεση που προκλήθηκε από την επιλογή της ΔΕ του ΕΑΚ να ζητήσει οικονομική συμμετοχή (χαράτσι) από τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του. Η επιλογή αυτή, είναι ξεκαθαρισμένο, ότι δεν είναι ανεκτή και αποδεκτή από ένα σημαντικό τμήμα Σωματείων, με ένα πλήρες σκεπτικό που εκφράστηκε σε δημόσια ανακοίνωσή τους.
   Η ΕΝΑΚ θέλει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να τοποθετηθούν αυτά σε ορθολογική βάση:
1)  Χρήστες του ΕΑΚ είναι Σωματεία με διαφορετικό χαρακτήρα. Ερασιτεχνικά, μαζικού αθλητισμού, ημιεπαγγελματικά, επαγγελματικά. Στο βαθμό που το ΕΑΚ και το δημόσιο ευρύτερα, δεν απορροφούν τα έσοδα που ρητά καθορίζει ο νόμος και αφορούν την συμμετοχή και τις συμβατικές υποχρεώσεις των επαγγελματικών σωματείων, η μετακύληση του προβλήματος προς «άλλες» κατευθύνσεις και η στρογγυλοποίηση του, θα παραμένει έωλη και μη αποδεκτή, ειδικά στις σημερινές συνθήκες.
2) Οφείλουμε να μην ξεχνάμε και να υπογραμμίζουμε παράλληλα το κυριότερο, ότι το ΕΑΚ αποτελεί πρωτίστως ανοιχτό, δημόσιο αθλητικό κέντρο, με ελεύθερη πρόσβαση στην νεολαία και το λαό, στην βάση των κανόνων λειτουργίας του.
3) Στις σημερινές συνθήκες κάθε «περιρρέουσα» θέση ή κίνηση υπονόμευσης του δημόσιου κρατικού χαρακτήρα του ΕΑΚ, εκ του «πονηρού» ή και αφελής, υπονομεύει την προοπτική του, βλάπτοντας και εμποδίζοντας την δημόσια κοινωφελή προσφορά του. Απόψεις όπως «να πάει στο Δήμο» κλπ. ιδιαίτερα με τις τωρινές γνωστές καταστάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τουλάχιστον άκαιρες και επικίνδυνες.
4) Βασικό και κρίσιμο ζήτημα οικονομίας, εξασφάλισης πόρων, σύγχρονης βιωσιμότητας και προοπτικής για το ΕΑΚ, αποτελεί σήμερα (όχι τα χαράτσια) αλλά η ενεργειακή αναβάθμιση του, που θα το ενδυναμώσει λειτουργικά και ποιοτικά. Εδώ, στην ενεργειακή αναβάθμιση, υπάρχει μια γενικότερη συστράτευση και συμφωνία ευρύτερων δυνάμεων. Προκαλεί σκέψεις και ερωτηματικά η «απροθυμία» κάποιων της σημερινής ΔΕ να προχωρήσουν τα δρομολογημένα της προηγούμενης περιόδου – και - ΔΕ.. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, της ενεργειακής αναβάθμισης, θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε το θεωρητικά αυτονόητο ότι οι ΔΕ του δημόσιου αθλητικού συγκροτήματος τοποθετούνται με αντικειμενικό καθήκον τους την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, του αθλητισμού, της αθλητικής κοινότητας, του ίδιου του ΕΑΚ και της θετικής προοπτικής του.
   Το λαϊκό κίνημα στήριξης του ΕΑΚ, των ΕΑΚ, του δημόσιου λαϊκού αθλητισμού – φυσικής αγωγής, αποτελεί επίκαιρο και σοβαρό θέμα με τεράστιο και πλατύ κοινωνικό ενδιαφέρον. Η ΕΝΑΚ καλεί αθλητικά Σωματεία, προπονητές, την νεολαία και το λαό της Κέρκυρας να συνεχίσουν δυναμικά την συστράτευση για τον δημόσιο αθλητισμό και τις υποδομές του. Ο λαός είναι δίπλα στο ΕΑΚ, το στηρίζει και αυτό αποτελεί εγγύηση για την πορεία του αλλά και αποτρεπτικό παράγοντα στους διάφορους αντιδραστικούς αντικοινωνικούς σχεδιασμούς.