Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η κυβέρνηση «βάζει στον πάγο» χιλιάδες νοικοκυριά.- Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα

Την ώρα που χαμηλές, σχεδόν πολικές θερμοκρασίες, επικρατούν αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, και πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να ζεστάνουν φυσιολογικά τα σπίτια τους, η κυβέρνηση επιμένει στον πολύ υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, καθώς και στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Έτσι «βάζει στον... πάγο» χιλιάδες νοικοκυριά, με απρόβλεπτες συνέπειες. Συνέπειες τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και συνέπειες περιβαλλοντικές. Στην Αθήνα, και σε άλλες πόλεις, εμφανίζεται το πρόβλημα της αιθαλομίχλης. Στην Κέρκυρα εμφανίζεται έξαρση των κρουσμάτων παράνομης υλοτομίας, με κινδύνους για τον ελαιώνα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταθέτει τις προτάσεις του και καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα:

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
1.      Επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου του 2011 (δηλαδή στα 0,21 €/ λίτρο). Έτσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί κατά 0,4 €/λίτρο.
2.      Η διακίνηση του πετρελαίου μπορεί να ελεγχθεί και το λαθρεμπόριο να καταπολεμηθεί:
ü      Με αλλαγή προδιαγραφών περιεκτικότητας σε θείο του πετρελαίου θέρμανσης από 1000 ppm σε 10 ppm που έχει το πετρέλαιο κίνησης.
ü      Με τοποθέτηση μοριακών ιχνηθετών παντού.
ü      Με επέκταση συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης.
ü      Με τοποθέτηση GPS στα μέσα μεταφοράς (Βυτιοφόρα κλπ ).
ü      Με αυστηρούς ελέγχους στην διακίνηση του ναυτιλιακού καυσίμου.
ü      Με θέσπιση ποσοτικών κριτηρίων στις πολυκατοικίες, σπίτια και επιχειρήσεις (έλεγχο της κατανάλωσης με βάση τον μέσο όρο κατανάλωσης των 3 προηγούμενων ετών).

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
1.      Να καλύπτει όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.
2.      Να διπλασιαστεί το εισοδηματικό όριο, με καθορισμό πλαφόν για τα υψηλά εισοδήματα.
3.      Να διπλασιαστεί η ποσότητα επιδότησης για τις γεωγραφικές ζώνες Α & Β, που έχουν και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
1.      Να μην ισχύσει καμία αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
2.      Να προβλεφθεί δωρεάν παροχή μιας ελάχιστης ποσότητας ενέργειας για τους άνεργους και για  όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.
3.      Να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας, καθώς και τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο νόμο περί οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό αφορά πάνω από 1.000.000 καταναλωτές, ενώ σήμερα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχουν ενταχθεί 300.000.