Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Χανς Βιν: Πρέπει να πέσουν 30% οι τιμές στην Ελλάδα- Aκούει κανείς στην "κυβέρνηση" ή να του πούμε του ανθρώπου να μην ξαναμιλήσει γιατί κινδυνεύει η "δημοκρατία";

Στο 30% του μέσου όρου της ευρωζώνης θα πρέπει να πέσουν οι τιμές στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, προκειμένου αυτές οι χώρες να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές, υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Ο κ. Ζιν θεωρεί ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει» καθώς οι χώρες του Νότου δεν...
 έχουν ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά τους και προσθέτει ότι ακόμη και η Γαλλία θα πρέπει να καταστεί μακροπρόθεσμα 20% φθηνότερη από τον μέσο όρο της eυρωζώνης, ενώ, αντιθέτως, η Γερμανία εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνει κατά 20% ακριβότερη από αυτό τον μέσο όρο.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται παρά για «σημαντική μετατόπιση των βαρών, από τους επενδυτές που επένδυσαν τα χρήματά τους στη νότια Ευρώπη προς τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους των υγιών χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά».
Ειδικά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και η Γαλλία, επισημαίνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, βρίσκονται ενώπιον δύσκολης περιόδου προσαρμογής, η οποία θα βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες τους. Ο ίδιος πάντως, δεν προβλέπει στο ορατό μέλλον να πραγματοποιούνται οι μειώσεις τιμών, τις οποίες εισηγείται ως αναγκαίες.


Πηγή: iefimerida.gr