Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Με την Καγκελάριο της Γερμανίας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων- (Προσοχή! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΜΟΝΤΑΖ...)

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής του στην Περιφέρεια Vorpommern Rugen, είχε συνάντηση – συνεργασία μιάμισης ώρας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.
Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στη Γερμανία έγινε μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Vorpommern Rugen, Ralf Dresche, στο πλαίσιο ανταλλαγών τεχνογνωσίας και ανάπτυξης δεσμών φιλίας με μια....
τουριστική Περιφέρεια της Γερμανίας, η οποία φιλοξενεί κατ’ έτος 6 εκ. τουρίστες και αποτελεί το θέρετρο των Γερμανών. 
 Σημειώνεται, επίσης, ότι η Περιφέρεια Vorpommern Rugen είναι η εκλογική Περιφέρεια στην οποία αναδείχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής η Α. Μέρκελ και αποτέλεσε τη βάση της για τη μετέπειτα πολιτική της καριέρα και όπως σημείωσε η ίδια δεν ξεχνά να την τιμά με τις συχνές επισκέψεις της και το ενδιαφέρον της.

Η συνάντηση με τη Μέρκελ – Δηλώσεις Περιφερειάρχη

  Στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο αναφέρθηκε, με σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, σημειώνοντας ότι αυτή έγινε σε κλίμα πολύ φιλικό και ειλικρινές.
«Είχα την ευκαιρία», είπε ο κ. Σπύρου, «να ενημερώσω τη κυρία Μέρκελ για την προσπάθεια που κάνουμε τόσο σε Περιφερειακό επίπεδο όσο και σε κεντρικό επίπεδο, να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση και να εφαρμοστούν εκείνα τα μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν στη χώρα μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να παγιωθεί μια σταθερή βελτίωση, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ε.Ε και να βγει γρήγορα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
  Επεσήμανα με έμφαση την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού όχι μόνο η εργατική τάξη αλλά και η μεσαία τάξη, η οποία βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία. Η μεσαία τάξη τροφοδοτεί και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα τη λειτουργία της χώρας και στήριζε την οικονομία της μέχρι πρόσφατα.
  Από τη κυρία Μέρκελ», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, «πήρα τη διαβεβαίωση ότι επιθυμία της και επιθυμία της Γερμανίας είναι η χώρα μας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ και είναι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε, προσπαθώντας όλοι μαζί  να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει έναντι των δανειστών».

Η Ευρώπη στηρίζει τις Περιφέρειες

 «Της ζήτησα, επίσης», σημείωσε ο κ. Σπύρου, «τη δική της επιρροή στο θέμα της αυτοδιοίκησης, βλέποντας ότι στη Γερμανία υπάρχει μια αυτοδιοίκηση, κυρίως σε Περιφερειακό επίπεδο, η οποία λειτουργεί άριστα. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι Περιφέρειες στη χώρα μας, παρ’ ότι είναι νέος θεσμός δεν έχουν αυτές τις αρμοδιότητες και τους θεσμοθετημένους πόρους να λειτουργήσουν έτσι όπως πρέπει να λειτουργήσουν, αποδοτικά και αποτελεσματικά.
  Η Ευρώπη πιστεύει στις Περιφέρειες, κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας και γι’ αυτό είμαστε σε αντιπαράθεση με τον Υπουργό Εσωτερικών και την Κυβέρνηση και κυρίως για την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν τα έργα και οι υποδομές.
  Της ζήτησα επίσης τη παρέμβαση της για το Φ.Π.Α που στη Γερμανία, στην Περιφέρεια του Ρούγκεν, που είναι τουριστική περιφέρεια, είναι 19% και σε μας 23%.
  Μου απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο σε αυτόν τον τομέα να έχει η ίδια παρέμβαση αλλά τονίστηκε η δυνατότητα να υποστηριχθεί ο Ελληνικός τουρισμός, να εμπεδωθεί καλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
  Η κυρία Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι σε αυτό το επίπεδο μπορεί να βοηθήσει και μου ζήτησε να έρθω σε επικοινωνία με τους άλλους Περιφερειάρχες των τουριστικών περιοχών, όπως είναι το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, για να παραβρεθούμε στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου, όπου θα βρίσκεται και η ίδια μαζί με τον Υπουργό Τουρισμού και την αντίστοιχο Υπουργό Τουρισμού της χώρας μας, μαζί με τα μεγάλα τουριστικά γραφεία και να υποστηριχθεί η χώρα μας για την επόμενη τουριστική περίοδο.
  Συζητήσαμε επίσης και για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, επισκεφθήκαμε μάλιστα και αντίστοιχες μονάδες και την ανάγκη να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να απαλειφθούν οι εικόνες με διάσπαρτα τα σκουπίδια».

Βίαιες οι απολύσεις εργαζομένων

  «Συζητήσαμε επί μακρόν», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «και για το θέμα των απολύσεων των εργαζομένων, κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των αυτοδιοικήσεων και στη χώρα αλλά κυρίως στην κοινωνία. Τόνισα κυρίως τον βίαιο τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή η διαδικασία και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ είπε ότι και στη Γερμανία είχαν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Όντως έτσι συνέβη αλλά της αντέτεινα ότι αυτό έγινε σε βάθος χρόνου 5 – 10 ετών και δεν έγινε με τόσο βίαιο τρόπο, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συμπολιτών να οδηγείται στην ανεργία, στη φτώχεια και στην απόγνωση.
  Η κυρία Μέρκελ έδειξε πολύ καλή διάθεση συνεργασίας και αισιοδοξεί ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για την ανόρθωση της χώρας και της οικονομίας μας. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η αξιοποίησή της εξαρτάται από εμάς και δεν επιβάλλεται από κανέναν και έφερε παραδείγματα, όπως τη μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου, την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και άλλα και τονίστηκε η ανάγκη κάλυψης των κενών».

Κανένα ξεπούλημα, μόνο συνεργασία

  «Η επίσκεψη», κατέληξε ο κ. Σπύρου, «θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και όλα τα άλλα που ακούω πολλές φορές περί ξεπουλημάτων και άλλων θεμάτων πόρω απέχουν από την πραγματικότητα και το πνεύμα της συζήτησης. Η συζήτηση, να το επαναλάβω, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και από την πλευρά της έδειξε πολύ καλή διάθεση συνεργασίας και στήριξη της Ελλάδας. Της τόνισα, βεβαίως, ότι δεν είναι η Ελλάδα το «μαύρο πρόβατο» και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και χρησιμοποιήθηκε η χώρα μας σαν το πειραματόζωο της Ευρώπης. Μια χώρα που έδωσε το όνομά της στην Ευρώπη, μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό και κουλτούρα, μια χώρα που δαπανά τεράστια ποσά για εξοπλισμούς λόγω της γείτονος Τουρκίας, μια χώρα που είναι προπύργιο της Ευρώπης και σταματούν χιλιάδες οικονομικών μεταναστών και προσφύγων και επομένως θα πρέπει να μας αντιμετωπίσουν με άλλο πνεύμα.
  Η συζήτησή μας έληξε με αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά και η σχέση φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς μπορεί να εδραιωθεί και να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο».

Σταθμοί στο ταξίδι

  Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Περιφερειάρχη στη Γερμανία περιελάμβανε, επίσης, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδραγωγείου και βιολογικού σταθμού (σημειώνεται ότι τους τομείς αυτούς διαχειρίζονται στη Γερμανία οι Περιφέρειες και όχι οι Δήμοι).
  Σημαντική ήταν ακόμη η ξενάγηση στην πόλη Stralsud, πόλη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
  Ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συνεργασία είχε ο Περιφερειάρχης και με τον Αντιπεριφερειάρχη, L. G. Clauss, ο οποίος είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Κέρκυρα, το Δήμαρχο της πόλης Stralsud, Alex Badrow, τη Δήμαρχο της πόλης Bergen και Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Adrea Kosta, όπως και με υπηρεσιακούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, καθώς και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο οποίος τον συνόδευσε σε ξενάγηση σε φάρμα – γαλακτοκομείο του Rugen.

  Σημειώνεται, τέλος, ότι τον Περιφερειάρχη συνόδεψε στο ταξίδι του στη Γερμανία ο Πρόξενος της Γερμανίας στην Κέρκυρα, Κων/νος Γισδάκης.