Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Την παραχώρηση του κτηρίου των παλαιών δικαστηρίων (Κέρκυρα) στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ζητεί ο Περιφερειάρχης από τον Υπουργό Οικονομικών

Επανέρχεται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στο θέμα της στέγασης των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο κτήριο των παλαιών δικαστηρίων, στην Κέρκυρα.
  Με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, ζητεί την επανεξέταση του αιτήματος για...
 παραχώρηση προς χρήση του κτηρίου, επισημαίνοντας τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
 Η επιστολή Σπ. Σπύρου προς Ι. Στουρνάρα
 Κύριε Υπουργέ
Επανέρχομαι στη διατύπωση του αιτήματός μου, όπως παραχωρήσετε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το κτήριο των παλαιών Δικαστηρίων της Κέρκυρας, για να αποτελέσει την έδρα της Περιφέρειάς μας, επειδή θεωρώ ότι είναι η προσφορότερη και ιδανικότερη λύση.
 Όπως ήδη σας έχω ενημερώσει στην πρώτη επιστολή μου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διαθέτει την οικονομική δυνατότητα, άμεσων παρεμβάσεων, οι οποίες απαιτούνται για να καταστεί το νεοκλασικό κτήριο, στο οποίο μέχρι προσφάτως στεγαζόταν τα παλαιά Δικαστήρια, λειτουργικό και αξιοποιήσιμο.
   Η χωροταξική κατανομή του κτηρίου ευνοεί το σκοπό για τον οποίο θέλουμε να το αξιοποιήσουμε, αφού η μεγάλη αίθουσα του ακροατηρίου των παλαιών δικαστηρίων, δύναται, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, να φιλοξενεί τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου.
   Η άμεση χρήση και αξιοποίηση, εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του συγκεκριμένου κτηρίου θα απαλείψει τον ελλοχεύοντα κίνδυνο, να εγκαταλειφθεί και να ερειπωθεί ένα κτήριο σε ένα νευραλγικό σημείο της παλιάς πόλης, ενταγμένης στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της Ουνέσκο.
   Παρεμπιπτόντως, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να καταστεί ο συγκεκριμένος χώρος, στέγη παραβατικών στοιχείων, που ενδεχομένως θα διασαλεύουν τη γαλήνη και την κοινωνική ειρήνη της ευρύτερης περιοχής. Ήδη απαιτήθηκε, πριν λίγες ημέρες, η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, η οποία αναπόδραστα θα δημιουργούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 
   Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσετε ότι, η παραχώρηση και η αξιοποίηση του κτηρίου, θα απαλείψει τον προβληματισμό των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα αποτελέσει θεμελιώδες κίνητρο για την αναβάθμισή της, αφού η λειτουργία της έδρας της Περιφέρειας θα προσδώσει κύρος και αίγλη και θα τονώσει την εμπορική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει ταλανιστεί τα τελευταία χρόνια.
   Στον αντίποδα, η εγκατάσταση στο κτήριο των παλαιών δικαστηρίων, των Οικονομικών Υπηρεσιών της Α’ και Β’ ΔΟΥ, θα απαιτήσει εκτεταμένες αρχιτεκτονικές και οικοδομικές παρεμβάσεις και βέβαια δαπανηρές, σε μια εξόχως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας, δύσκολη οικονομικά περίοδο.
  Επιπροσθέτως, συνδικαλιστές έχουν εκφράσει στα τοπικά Μ.Μ.Ε, τις ενστάσεις τους σε μια τέτοια προοπτική μετεγκατάστασης των οικονομικών υπηρεσιών στο συγκεκριμένο κτήριο, επιχειρηματολογώντας, αρκούντως πειστικά.
   Εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο επαρκεί ο συγκεκριμένος χώρος να στεγάσει τις δύο υπηρεσίες, για να είναι επιχειρησιακά και αξιοπρεπώς λειτουργικές.
   Επίσης τίθεται ένα σοβαρό θέμα, όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης, οι οποίοι να αντιστοιχούν στον όγκο των συναλλασσόμενων με τις οικονομικές υπηρεσίες.
 
Κύριε Υπουργέ,
Το δίκαιο αίτημα το οποίο σας διατυπώνουμε για την παραχώρηση στην Π.Ι.Ν του κτηρίου των παλαιών δικαστηρίων, είναι απολύτως τεκμηριωμένο και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη φιλοσοφία της σημερινής Κυβέρνησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και κυρίως για την οικονομία και την εξοικονόμηση πόρων.
   Θα σας παρακαλέσω, όπως επανεξετάσετε το αίτημά μας και να σταθμίσετε όλες τις παραμέτρους τις οποίες έθεσα, με την επιστολή μου, υπόψη σας.

Παλαιότερες ενέργειες

 Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε ζητήσει – με επιστολή του το μήνα Σεπτέμβριο – την παραχώρηση του κτηρίου τόσο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών, για να λάβει τη διαβεβαίωση του πρώτου ότι είναι θετικός ως προς την παραχώρηση.