Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση Περιφερειάρχη Ι.Ν Σ. Σπύρου με τον Γ.Γ του ΕΟΤ Ν. Καραχάλιο

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υποδέχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο γραφείο του τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, Νίκο Καραχάλιο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Πολιτισμού Ι.Ν., Χρήστος Σκούρτης, ο...
Περιφερειακός Σύμβουλος Φώτης Τσίπης και ο Διευθυντής του ΕΟΤ στην Κέρκυρα, Κώστας Τσουμάνης.
Ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γ.Γ του ΕΟΤ, ο οποίος επισκέπτεται την έδρα της Περιφέρειας με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της 85ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταχυπλοΐας, θέματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΤ. Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΤ Ιονίων Νήσων με όλα τα νησιά του Ιονίου Μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Ο κ. Καραχάλιος είναι καλός φίλος από το παρελθόν και είναι ξεχωριστή η χαρά μου που τον υποδέχομαι σήμερα εδώ κοντά μας. Συζητήσαμε θέματα τα οποία μας αφορούν, με στόχο να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε κάποια βασικά ζητήματα για να αναβαθμιστεί ο τουρισμός στη Περιφέρειά μας. Σταθήκαμε σε δύο κυρίως θέματα που μας απασχολούν: Το ένα σχετίζεται και με αποφάσεις που έχει λάβει το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, γιατί δεν μπορούν τα δύο νησιά, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, να ανήκουν διοικητικά όσον αφορά τον ΕΟΤ, στην Πάτρα. Θα πρέπει η Περιφέρειά μας να γίνει ισχυρή και να έχει συνολικά ο ΕΟΤ την εποπτεία για τα νησιά του Ιονίου. Τη σχετική απόφαση που είχαμε λάβει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την έδωσα στον κ. Καραχάλιο».

Βελτίωση ξενοδοχείων και καταλυμάτων και αύξηση αστεριών

 «Επίσης», είπε ο Περιφερειάρχης, «ένα θέμα πολύ σημαντικό είναι ο στόχος της αναβάθμισης του τουρισμού. Η αναβάθμιση συνοδεύεται και με τη βελτίωση των υποδομών στον τουρισμό. Και οι υποδομές, οι οποίες υπάρχουν, πολλές είναι γερασμένες, άλλες ξεπερασμένες αλλά μπορούν να βελτιωθούν. Αυτή η βελτίωση θα πρέπει να εμφανίζεται και στις άδειες και στις βεβαιώσεις. Να φέρω ένα παράδειγμα: Ένα ξενοδοχείο δύο αστέρων, το οποίο ενδεχομένως δίνει μια εικόνα όχι τόσο καλή, από τη στιγμή που μπορεί να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, μετά από επιθεώρηση του ΕΟΤ, να μπορεί να αναβαθμιστεί σε κατηγορία που να του επιτρέπει να είναι ορατή αυτή η βελτίωση. Ο κ. Καραχάλιος συμφωνεί να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει να το πράξουμε με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Τονίσαμε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι περιοχή η οποία παίρνει μεγάλο κομμάτι του τουρισμού της χώρας μας, άρα και ο ΕΟΤ θα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική προβολή στις διάφορες εκθέσεις».

Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΕΟΤ


 Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος, τόνισε: «Με τον κ. Σπύρου όντως γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και είχαμε πάντα μια εξαιρετική σχέση και εξαιρετική συνεργασία. Η σημερινή μας συνάντηση αποδεικνύει αυτό. Ότι με έναν καλό φίλο και έναν ικανό μάνατζερ μπορείς πάντα, ανεξάρτητα αν η ατζέντα είναι πολιτική, αυτοδιοκητική ή τουριστική, να έχει αποτελέσματα. Τα προβλήματα που έχει ο Ελληνικός τουρισμός και τα προβλήματα που έχουμε και ως κεντρική διοίκηση είναι γνωστά. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πλέον καταγραφή προβλημάτων αλλά είμαστε εδώ για να δίνουμε μικρές ή μεγάλες λύσεις. Χθες έγινε και μια μεγάλη συνέντευξη τύπου, η πρώτη του Υπουργείου και του συνόλου της ηγεσίας του και ένα από τα πράγματα που είπε και η ίδια η Υπουργός η κυρία Κεφαλογιάννη είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του ΕΟΤ. Μιλάμε για ένα νέο ΕΟΤ, ο οποίος θα έχει και μια νέα αντίληψη εξωστρέφειας, για το πώς χειρίζεται την παρουσία του στο εξωτερικό αλλά και για έναν νέο ΕΟΤ στο εσωτερικό. Επομένως μια σειρά από διοικητικά θέματα και διαρθρωτικά θέματα, όπως είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η νέα αντίληψη για τη χωρική του διάσταση. Η πρόταση που έχει γίνει από τη Περιφέρεια είναι στην ορθή κατεύθυνση, εμείς θα θέλαμε μέχρι το τέλος του έτους, που θα κατατεθεί το νέο οργανόγραμμα του ΕΟΤ, να γίνει πράξη, ώστε το 2013 να μας βρει πιο αποτελεσματικούς με πιο σύγχρονες δομές. Με δομές που είναι πιο κοντά στο προϊόν και στη τουριστική βιομηχανία και όχι με βάση μια γεωγραφική κατανομή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς».

Συνεργασία για την τουριστική προβολή

Τέλος από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, Χρήστος Σκούρτης, είπε: «Θέλω να προσθέσω σε αυτά που ο κύριος Περιφερειάρχης και ο κύριος Καραχάλιος είπαν ότι όντως θα ξεκινήσει τώρα μια συνεργασία, η οποία θα στοχεύσει σε εφικτούς και υλοποιήσιμους στόχους. Θα υπάρξει μια συνεργασία με τον ΕΟΤ σε θέματα προβολής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με απτές πράξεις, όπως το πώς θα συνεργαστούμε στις εκθέσεις που ακολουθούν ή στο πως θα γίνουν μετακλήσεις δημοσιογράφων και γενικά σε όλα τα θέματα της προβολής». Σημειώνεται ότι ο κ. Σκούρτης είχε, στη συνέχεια εκτενή συνεργασία με το Γ.Γ. του ΕΟΤ, το Διευθυντή της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΟΤ και στελέχη αυτής.