Με δεδηλωμένη και τεκμηριωμένη την αντίθεσή του στη μεθόδευση εκποίησης του Ερημίτη, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας θα συμμετάσχει στην πεζοπορία-διαμαρτυρία που διοργανώνεται από τοπικές κινήσεις την Κυριακή 21η Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιπάτων του Συλλόγου τροποποιήθηκε ώστε να αποτυπωθεί με σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο η ανάγκη συμπαράταξης σε έναν...
αγώνα όπου πρωτοστατούν περίοικοι, αλλά δεν πρέπει να παρεξηγείται ως τοπικής σημασίας. Η συμπόρευση όλων μας είναι αναγκαία καθώς η έκβαση της υπόθεσης επηρεάζει τους Κερκυραίους στην ολότητά τους. Η κρισιμότητα της υπόθεσης του Ερημίτη μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα σημεία: (1) Απειλούνται αξιόλογοι υδροβιότοποι, δηλαδή οι μικρές λίμνες που προστατεύονται ήδη και στην εθνική νομοθεσία εντασσόμενες στον «Κατάλογο Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων» (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012), αφού η αξιοποίηση που προωθείται προϋποθέτει εργασίες ρητά απαγορευμένες (οικοδομικές, οδοποιΐας) κατά το Προεδρικό Διάταγμα. (2) Απειλείται με οικονομικό μαρασμό η ευρύτερη περιοχή, η οποία κατά κανόνα χαρακτηρίζεται από υποδειγματικές τουριστικές επενδύσεις σε αποδεκτή κλίμακα, λόγω κορεσμού και υπέρβασης της τουριστικής της «χωρητικότητάς», αλλά και αλλοίωσης του όλου χαρακτήρα της. (3) Ανοίγει ο δρόμος δικαστικών προσφυγών για αποζημιώσεις από το Δημόσιο παρακείμενων ιδιοκτητών οι οποίοι αποτράπηκαν με προηγούμενες πρακτικές της Πολιτείας από ανάλογες επενδύσεις στην ίδια περιοχή. (4) Προξενείται ρήγμα στην ισχύουσα αμυντική διάταξη εάν τυχόν καταργηθεί το «Ναυτικό Οχυρό» το οποίο βρίσκεται στην κορωνίδα της προς εκποίηση ιδιοκτησίας, στο εγγύτερο σημείο προς την ακτή της γείτονος Αλβανίας, αλλά και σε στρατηγικό σημείο ελέγχου των «Διεθνών Στενών» της Κέρκυρας, με γενικότερη γεωπολιτική σημασία. Σημείο συγκέντρωσης για την πεζοπορία της Κυριακής ορίστηκε η παραλία Αυλάκι, ώρα 10:15 πρωινή. Ευελπιστούμε ότι (καιρού επιτρέποντος) ο Ερημίτης δεν θα είναι καθόλου μόνος.
Για το ΔΣ αγώνα όπου πρωτοστατούν περίοικοι, αλλά δεν πρέπει να παρεξηγείται ως τοπικής σημασίας. Η συμπόρευση όλων μας είναι αναγκαία καθώς η έκβαση της υπόθεσης επηρεάζει τους Κερκυραίους στην ολότητά τους. Η κρισιμότητα της υπόθεσης του Ερημίτη μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα σημεία: (1) Απειλούνται αξιόλογοι υδροβιότοποι, δηλαδή οι μικρές λίμνες που προστατεύονται ήδη και στην εθνική νομοθεσία εντασσόμενες στον «Κατάλογο Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων» (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012), αφού η αξιοποίηση που προωθείται προϋποθέτει εργασίες ρητά απαγορευμένες (οικοδομικές, οδοποιΐας) κατά το Προεδρικό Διάταγμα. (2) Απειλείται με οικονομικό μαρασμό η ευρύτερη περιοχή, η οποία κατά κανόνα χαρακτηρίζεται από υποδειγματικές τουριστικές επενδύσεις σε αποδεκτή κλίμακα, λόγω κορεσμού και υπέρβασης της τουριστικής της «χωρητικότητάς», αλλά και αλλοίωσης του όλου χαρακτήρα της. (3) Ανοίγει ο δρόμος δικαστικών προσφυγών για αποζημιώσεις από το Δημόσιο παρακείμενων ιδιοκτητών οι οποίοι αποτράπηκαν με προηγούμενες πρακτικές της Πολιτείας από ανάλογες επενδύσεις στην ίδια περιοχή. (4) Προξενείται ρήγμα στην ισχύουσα αμυντική διάταξη εάν τυχόν καταργηθεί το «Ναυτικό Οχυρό» το οποίο βρίσκεται στην κορωνίδα της προς εκποίηση ιδιοκτησίας, στο εγγύτερο σημείο προς την ακτή της γείτονος Αλβανίας, αλλά και σε στρατηγικό σημείο ελέγχου των «Διεθνών Στενών» της Κέρκυρας, με γενικότερη γεωπολιτική σημασία. Σημείο συγκέντρωσης για την πεζοπορία της Κυριακής ορίστηκε η παραλία Αυλάκι, ώρα 10:15 πρωινή. Ευελπιστούμε ότι (καιρού επιτρέποντος) ο Ερημίτης δεν θα είναι καθόλου μόνος.
ο Πρόεδρος
Αριστοτέλης Κοσκινάς