Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Οσμή σκανδάλου

Του Μάκη Φόρτε

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ του πίνακα με τα ημιτελή έργα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, καθώς έληξε η προθεσμία ολοκλήρωσης τους στις 30/9, αποκαλύφθηκε ότι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το....
συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν μια «φούσκα»:
36 έργα (σε σύνολο 775) προϋπολογισμού 16.345.193,12 ευρώ (σε σύνολο 336 εκατ. ευρώ) ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν !


ΤΟ Γ΄ΚΠΣ ξεκίνησε πριν 12 χρόνια (1/1/2000), ολοκληρώθηκε πριν 6 χρόνια (31/12/2006), πείρε πρώτη παράταση πριν 3 ½ χρόνια (30/6/2009) και τελευταία αυτή που έληξε στις 30/9/2012.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολύχρονης υλοποίησης;
Το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων !
36 έργα που υποτίθεται κατασκευάστηκαν και αποπληρώθηκαν, αποδεικνύονται ….. «μαϊμού» !
13.078.487,33  ευρώ που αποτελούν την κοινοτική συνδρομή σε αυτά τα έργα και έχουν καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να επιστραφούν !


ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ μια ακόμη «λεπτομέρεια» στο φιάσκο του Γ΄ ΚΠΣ .
Τα 33 από τα 36 ημιτελή έργα των Ιονίων Νήσων αφορούν αποκλειστικά την Κέρκυρα, στην οποία, όπως είναι γνωστό, εδρεύει η αρμόδια ελέγχουσα και εποπτεύουσα αρχή τα προγράμματα!
Όταν μάλιστα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης στο δελτίο τύπου του μιλάει για «εξαφανισμένα» έργα (δικά του τα εισαγωγικά) και για «έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές» τότε η υπόθεση αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον!

ΣΙΓΟΥΡΑ τα όσα συνέβησαν με το Γ΄ΚΠΣ δεν αφορούν άμεσα τον κ. Σπύρου, όμως θα πρέπει ο απολογισμός να γίνει δίχως εισαγωγικά και υπονοούμενα για τα ημιτελή και τα μη λειτουργικά έργα του Γ΄ΚΠΣ στην Κέρκυρα και να φωτιστούν άπλετα όλες οι πλευρές, διαφορετικά η υπόθεση αποκτά οσμή σκανδάλου.
  • Τι σημαίνει εξαφανισμένο έργο (με εισαγωγικά) και τι ότι κατασκευάστηκαν έργα χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές (χωρίς εισαγωγικά) και οι δαπάνες γι’αυτά να πληρώνονται κανονικά;  
  • Πως γίνεται μόνο στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη, οι παρεμβάσεις σε παραλίες να «έχουν «εξαφανιστεί» ως έργα» και τα έργα αγροτικής οδοποιίας να «έχουν κατασκευαστεί χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές»;     
  • Πόσο σοβαρό κράτος είμαστε όταν οι δαπάνες για τα ημιτελή έργα του Γ΄ΚΠΣ θεωρούνται αντικανονικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και δεν τις πληρώνει, ενώ για την Ελλάδα είναι κανονικές (!) και πληρώνονται από τους φορείς που τα εκτέλεσαν;

ΚΑΙ  ΚΑΤΙ τελευταίο: Τι μέτρα λήφθηκαν ή θα ληφθούν για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα και στο ΕΣΠΑ;
Γιατί ούτε τα 13 εκατ. που θα επιστραφούν περισσεύουν, ιδιαίτερα στην εποχή του μνημονίου και της οικονομικής αφαίμαξης της αυτοδιοίκησης, αλλά ούτε και η αξιοπιστία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και συνολικά του θεσμού της αυτοδιοίκησης μπορεί να διαπομπεύεται σε ζητήματα όπως η ανάπτυξη.