Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Δάνειο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ θέλει να πάρει ο Δήμος Κέρκυρας

Με 99 θέματα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιόπολης (Μον Ρεπό). Η συνεδρίαση διήρκεσε έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα με κύρια ζητήματα που απασχόλησαν το Σώμα τα προβλήματα στον χώρο της υγείας, την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας και Δήμου Κέρκυρας για την υλοποίηση μονάδας ολοκληρωμένης....
διαχείρισης, την επικαιροποίηση για τη λήψη δανείου από το ΤΠκΔ, την μεταφορά μαθητών σχολικού έτους 2012 – 2013, την απόφαση για λύση της σύμβασης με την εταιρεία ΣΑΡΟΚΟ PARKING ΑΕ και την αγορά οικοπέδου για την κατασκευή δημοτικού σχολείου Κοντοκαλίου. Στην έναρξη της συνεδρίασης αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Συμπαράταξη Ευθύνης», καθώς όπως δήλωσε ο επικεφαλής Αλ. Αυλωνίτης, τα θέματα που είχε προτείνει προς συζήτηση δεν συμπεριελήφθησαν στην ημερήσια διάταξη.

Προβλήματα του τομέα Δημόσιας Υγείας στην Κέρκυρα

Εισηγητής του θέματος ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Χαραλάμπους, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην Κέρκυρας και ειδικότερα στο Νοσοκομείο. Τον λόγο πήραν ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Αντώνης Γεωργόπουλος και ο αντιπρόεδρος Νώντας Φαρμάκης που έκαναν λόγο για αναγκαιότητα κινητοποιήσεων εργαζομένων στην υγεία – Δήμου Κέρκυρας, ο πρόεδρος του Παλμού των καρκινοπαθών Κέρκυρας Μανόλης Φιλιππίδης που περιέγραψε τον Γολγοθά των καρκινοπαθών σε ένα νοσοκομείο χωρίς ογκολογική κλινική και η εκπρόσωπος των εργαζομένων Πίτσα Γκίκα που ενημέρωσε το Σώμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής πρότεινε στο Σώμα τη διεξαγωγή σύσκεψης στο γραφείο του με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της υγείας, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Η πρόταση του Δημάρχου ψηφίστηκε ομόφωνα.

Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας και Δήμου Κέρκυρας για την υλοποίηση μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης Νομού Κέρκυρας.

Εισηγητής για το θέμα ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης, ο οποίος ενημέρωσε ότι η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης θα γίνει με ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τον νόμο 3389/2005 και με την μέθοδο της μελέτης – κατασκευής, στο Τεμπλόνι ενώ θα γίνει και η αποκατάσταση του λειτουργούντος ΧΥΤΑ. Στο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται προκήρυξη του διαγωνισμού τον Οκτώβριο του 2012, διαδικασίες διαλόγου έως τον Δεκέμβριο του 2012, αξιολόγηση έως τον Ιούλιο του 2013, υπογραφή σύμβασης τον Οκτώβριο του 2013, υλοποίηση του έργου τον Δεκέμβριο του 2013 και λειτουργία της μονάδας τον Ιανουάριο του 2016. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 61,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήσεις θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό 40%. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής καθώς «ένα όνειρο χρόνων γίνεται πραγματικότητα», ενημερώνοντας ότι όταν παρέλαβε τον Σύνδεσμο Καθαριότητας βρήκε οφειλές ύψους 2,5 εκ. ευρώ από τους πρώην Δήμους. Ο κ. Τρεπεκλής εξήγησε ότι η μέθοδος που έχει επιλεγεί αποκλείει την καύση των απορριμμάτων και ζήτησε από το Σώμα να ψηφίσει το έργο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κέρκυρα. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Επικαιροποίηση των αποφάσεων για τη λήψη δανείου από το ΤΠκΔ

Εισηγητής στο θέμα ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερωτόκριτος Καρύδης, ο οποίος ενημέρωσε ότι βάσει του Νόμου 4038/12, δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του θέματος. Έτσι με τις 26 ψήφους της πλειοψηφίας και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Μ. Διαβάτη και τις 9 αρνητικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων των υπολοίπων παρατάξεων ψηφίστηκε η λήψη δανείου ύψους 14εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές του Δήμου Κέρκυρας, προερχόμενες κατά κύριο λόγο από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, προς ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.α. «Θα υπάρξει αναλυτικός πίνακας τι θα πληρώσουμε και σε ποιον. Με το δάνειο αυτό θα πάρει ανάσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική αγορά. Δεν θέλαμε το δανεισμό, αλλά είναι αναγκαίο κακό» δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής.

Μεταφορά μαθητών σχολικού έτους 2012 – 2013

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερωτόκριτος Καρύδης και το Σώμα, με τις αρνητικές ψήφους των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Εμπρός», επικύρωσε την κήρυξη του διαγωνισμού για τις σχολικές μεταφορές ως άγονου και την αναδοχή από την ΠΙΝ της ευθύνης των σχολικών δρομολογίων.

Λύση σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κέρκυρας και της εταιρείας ΣΑΡΟΚΟ PARKING AE

Εισηγητής στο θέμα ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό του έργου, δήλωσε ότι υπάρχει πλέον η λύση το έργο να εκτελεστεί μέσω του προγράμματος Jessica και ζήτησε την εξουσιοδότηση του Δημάρχου ώστε να προβεί σε όλες τις ενέργειες που ο νόμος ορίζει ώστε να γίνει επιτέλους το έργο. «Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι κανενός. Ελεύθερος θα είναι ο διαγωνισμός ας έρθει όποιος εργολάβος θέλει να λάβει μέρος. Δεν μπορεί όμως να περιμένει ο εργολάβος πότε θα ανοίξει ο αναπτυξιακός νόμος για να κάνει το έργο. Τώρα έχουμε την ευκαιρία μέσω Jessica. Το έργο θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό και θα δώσει έσοδα στο Δήμο» δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής. Το Σώμα με την αρνητική ψήφο της Μ. Υδραίου, την αποχή του Γ. Ραιδεστινού ψήφισε την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Κέρκυρας για νομικές ή άλλες ενέργειες ώστε να προβεί στη λύση της σύμβασης υπαιτιότητα του εργολάβου.

Περί εγκρίσεως αγοράς οικοπέδου για την κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Κοντοκαλίου

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καταλληλότητας στο οικόπεδο που αρχικά είχε επιλεγεί για την ανέγερση σχολείου στο Κοντόκαλι, δήλωσε ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Σπύρος Μωραΐτης. Αυτά είναι η πρόσβαση, τα όρια που είναι τροποποιημένα στο Κτηματολόγιο, η χρήση του που δεν προβλέπεται για την ανέγερση σχολείου από το κληροδότημα αλλά και η κλίση του οικοπέδου. Είναι επισφαλής η δυνατότητα ανέγερσης σχολείου και μονόδρομος η λύση αγοράς οικοπέδου μέσω ΕΣΠΑ, δήλωσε ο κ. Μωραΐτης. Το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε να προβεί η Υπηρεσία στις απαραίτητες ενέργειες για δημοσιοποίηση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά οικοπέδου στο Κοντόκαλι, προκειμένου να ανεγερθεί το σχολείο.

Για τον Ερημίτη
Εκτός ημερήσιας διάταξης το Σώμα συζήτησε για την επαπειλούμενη πώληση του Ερημίτη πρώην Δήμου Κασσωπαίων. Τοποθετήσεις έκαναν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων και Φορέων της περιοχής οι κ.κ. Φατήρας και Μοσχόπουλος, ζητώντας από το Δήμο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή του ξεπουλήματος της περιοχής. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πανταζής ενημέρωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται δυσχερής η πώληση, καθώς εντός της περιοχής βρίσκεται δημοτική περιουσία που δεν μπορεί να πωληθεί, ενώ επεσήμανε ότι ο Δήμος εγκαίρως έχει συζητήσει το θέμα και έχει λάβει αποφάσεις κατά της πώλησης της περιοχής.

Περί οργανισμών συλλογικής διαχείρισης
Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πανταζής μετά την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (14/9/2012). Προκειμένου να χορηγηθεί άδεια χρήσης μουσικών οργάνων στα καταστήματα απαιτείται η έγγραφη άδεια από τις οργανισμούς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Η Επιτροπή έχει γίνει δέκτης παραπόνων και καταγγελιών διότι λόγω των αυξανόμενων χρεών είναι αδύνατη η πληρωμή προς τις εταιρείες αυτές αφενός αλλά και εξαιτίας τη υιοθέτησης μεθόδων από κάποιες από τις εταιρείες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα δικαιώματα που τους αναλογούν από τη νομοθεσία.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η δημόσια εκτέλεση μουσικού έργου θεωρείται ποινικό αδίκημα κακουργηματικής μορφής ενώ πρόκειται για συναλλαγή δύο ιδιωτών. Ο κ. Πανταζής πρότεινε να ζητήσει το Σώμα να αντιμετωπιστούν νομοθετικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, να οριστεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και κατηγοριοποίηση των αμοιβών, να σταματήσει η εμπλοκή δημοσίων υπηρεσιών στις εισπράξεις που κάνουν οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων και να καταργηθεί η προσκόμιση της άδειας που δίνουν αυτές οι εταιρείες ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση άδειας μουσικών οργάνων. Η απόφαση αυτή θα δοθεί και στην Κεντρική Ένωση Ελλάδας προκειμένου να αναληφθούν σε κεντρικό επίπεδο πρωτοβουλίες. Το Σώμα ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση.