Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων από τα Ιόνια Νησιά, άρχισε σήμερα στις 10.30 το πρωί, στην Κέρκυρα, η συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χ. Φούχτελ και τα μέλη γερμανικής αντιπροσωπείας, με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφέρειας Vorpommern-Rügen.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, επικεντρώνοντας...
στον τομέα της υγείας, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα, γνωστοποιώντας τόσο στο Γερμανό Υπουργό όσο και στα μέλη της αντιπροσωπείας του, κάτω από ποιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες βρίσκεται η Περιφέρεια, που καλείται – ισότιμα – να συνεργαστεί με μια Περιφέρεια της Γερμανίας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, επικεντρώνοντας...
στον τομέα της υγείας, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα, γνωστοποιώντας τόσο στο Γερμανό Υπουργό όσο και στα μέλη της αντιπροσωπείας του, κάτω από ποιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες βρίσκεται η Περιφέρεια, που καλείται – ισότιμα – να συνεργαστεί με μια Περιφέρεια της Γερμανίας.
Ομιλία Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να σας καλωσορίσω στη έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να εκφράσω την ευχή οι εργασίες που θα ακολουθήσουν να είναι εποικοδομητικές, επ΄ ωφελεία των πολιτών του τόπου μας.
Πριν ξεκινήσουμε όμως, οφείλω να σταθώ σε ένα γεγονός, απόρροια της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ύφεσης που ταλανίζει τη χώρα μας αλλά και άλλα κράτη της Ευρώπης, κυρίως τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Κινδυνεύουν από έλλειψη φαρμάκων οι ευπαθείς ομάδες
Από την περασμένη Δευτέρα οι Φαρμακοποιοί όλης της χώρας έχουν σταματήσει την πίστωση προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια συμπολίτες μας να στερούνται φαρμακευτικής περίθαλψης.
Η σκέψη μας είναι κοντά στους συμπολίτες μας των ευπαθών κυρίως ομάδων, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς και άλλες κατηγορίες χρονίως ασθενών, οι οποίοι πρέπει αδιαλείπτως και απρόσκοπτα να ακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει χορηγηθεί, για να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας τους.
Όταν διακυβεύεται το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος, η υγεία του, όλα τα άλλα φαντάζουν μικρά και περιττά.
Ομολογώ ότι σήμερα βρίσκομαι σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας τις δύο όψεις του νομίσματος της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
Η διφυής εικόνα του Θεού Ιανού. Από τη μία, ο δύσκολος αγώνας για την επιβίωση των χρονίως πασχόντων συμπολιτών μας και από την άλλη η ανάγκη ανασυγκρότησης της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας μας.
Προφανώς και δεν μπαίνουν στο ζύγι, γι’ αυτό στέλνω το μήνυμα ότι η καρδιά μας και η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα διαμαρτύρονται για το αυτονόητο δικαίωμα που έχουν στην περίθαλψη και στην παροχή φαρμακευτικής φροντίδας.
Δεν τους συμπαραστεκόμαστε μόνο ηθικά ή νοερά αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μου αρέσει και δεν εκφράζει το πολιτικό ήθος της σημερινής Περιφερειακής αρχής, να απαριθμεί τις ενέργειες που έχουν γίνει, χωρίς βεβαίως να είναι θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες που μας έχουν ανατεθεί από τον Καλλικράτη. Αυτό βεβαίως το νομοθετικό κενό δεν αποτελεί άλλοθι ούτε ευκαιρία για να μιμηθούμε τον Πόντιο Πιλάτο. Αναλαμβάνουμε όλες τις ευθύνες ακόμα και αυτές που δεν μας αναλογούν, όταν αισθανόμαστε την ανάγκη να βρεθούμε κοντά και στο πλάι με τους συμπολίτες μας.
Μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, οφείλει πρωτίστως να μη στερεί από τους πολίτες του το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια.
Η κατάσταση, όμως, στον καταρρέοντα ΕΟΠΥΥ και γενικότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδεικνύει τα λάθη του παρελθόντος τα οποία ενδεχομένως μας οδήγησαν πιο βαθιά στην κρίση αλλά και στην ανάγκη ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να παρέχει αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο
Κυρίες και Κύριοι,
Αναφέρθηκα σε αυτό το θέμα για να περιγράψω στους συμμετέχοντες σε αυτή τη σύσκεψη και, κυρίως, στους φίλους Γερμανούς μέσα σε πιο κλίμα καλούμαστε να συνεργαστούμε και ουσιαστικά σε ποια κατεύθυνση οφείλουν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγχρωτίσουν το βηματισμό τους.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο, η Ευρώπη που σέβεται το άτομο και ο πυρήνας των πολιτικών της να είναι ανθρωποκεντρικός. Δε θέλουμε την Ευρώπη των αγορών και την οικονομικής καταδυνάστευσης των λαών. Δε θέλουμε την ευημερία των αριθμών αλλά την ευημερία των ανθρώπων.
Η Ευρώπη και η Γερμανία οφείλουν να αναγνωρίσουν τι προσπάθειες του Ελληνικού λαού και να δώσουν οξυγόνο σ’ αυτή την τιτάνια προσπάθεια, ώστε να έχει αίσιο αποτέλεσμα.
Σε αυτό το πνεύμα και με θεμελιώδη αρχή της προσπάθειάς μας για συνεργασία, την αρχή της αμοιβαιότητας, σας υποδεχόμαστε σε αυτόν τον τόπο, ο οποίος ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό τρόπο φιλοξενίας προς τους επισκέπτες του.
Να εδραιώσουμε μια σχέση εμποτισμένη με τις αρχές τις αλληλοεμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης
Κύριε Υπουργέ,
Την προηγούμενη φορά, πριν από δύο περίπου μήνες, όταν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και πάλι στην Κέρκυρα, σας είχαμε πει ότι, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Με χαρά παρακολουθώ ότι υιοθετήσατε αυτή την άποψη.
Όμως οφείλουμε και εμείς από την πλευρά μας να αποδείξουμε ότι επιθυμούμε να καταστήσουμε το κράτος μας ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.
Ο Ελληνικός λαός, τα δύο τελευταία χρόνια, κάνει υπεράνθρωπες θυσίες και έχει κληθεί να πληρώσει λάθη που δεν του αναλογούν. Και αυτό οφείλουν όλοι οι εταίροι μας, στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, να το αναγνωρίσουν.
Ο Ελληνικός λαός έφθασε σε σημεία εξαθλίωσης, αφού αποδομήθηκαν οι βασικές λειτουργίες του κράτους, όπως είναι η υγεία και η παιδεία και γύρισε σε βιοτικά επίπεδα δεκαετίες πίσω σε άλλες παρωχημένες εποχές για ένα Ευρωπαϊκό κράτος. Και αυτό δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από κανένα εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ελληνικός λαός, δύο χρόνια τώρα, δέχτηκε αδίκως και σε πολλές περιπτώσεις σκοπίμως και υποβολιμαία, τη χλεύη και την απαξίωση, με χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν σε έναν υπερήφανο και ελεύθερο λαό. Και αυτό το κλίμα θα πρέπει να ανατραπεί, αν όντως προσδοκούμε στη συνεργασία και στη συνύπαρξη των λαών μας.
Λάθη και ακραίες συμπεριφορές έγιναν απ’ όλες τις πλευρές και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσετε. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν και να προσεγγίσουμε το μέλλον με πνεύμα καλής θέλησης και αγαστής συνεργασίας.
Οφείλουμε να σταθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και είναι πολλά και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν και είναι τα λιγότερα. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να δημιουργήσουν και όχι για να καταστρέψουν.
Αναγνωρίζω ότι πολλοί βλέπουν αυτή την προσπάθεια με αρκετή καχυποψία και επιφυλακτικότητα αλλά προσωπικά πιστεύω ότι στη ζωή πρέπει να τολμάς και να εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις σου και τις ικανότητές σου αλλά και να αξιοποιείς τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται.
Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ και είμαστε απέναντί σας, ισότιμοι συνομιλητές, με στόχο να εδραιώσουμε μια σχέση, η οποία να στηρίζεται στις αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλοεκτίμησης.
Να εδραιώσουμε μια σχέση εμποτισμένη με τις αρχές τις αλληλοεμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης και να αποτινάξουμε τα σύνδρομα και τις φοβίες του παρελθόντος.
Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, αντιθέτως είναι δύσκολη και επίπονη και ο δρόμος μακρύς αλλά όπως λέει πολύ σοφά ο Ελληνικός λαός «ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται» και οι Επτανήσιοι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε καλοί καπεταναίοι και άξιοι ναυτικοί. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόσαστε στον τόπο που γεννήθηκε ο Οδυσσέας.
Ανοίγουμε δρόμους και διερευνούμε διεξόδους για τους πολίτες
Έχοντας την πεποίθηση ότι η Πολιτική και οι Πολιτικοί ανοίγουν δρόμους, διερευνούν διεξόδους και δημιουργούν ευκαιρίες για τους πολίτες, υπηρετώντας με τον τρόπο αυτό το κοινό συμφέρον, αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας της Γερμανίας για διερεύνηση δυνατότητας συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με Περιφέρεια της Γερμανίας.
Στην πρώτη μας συνάντηση είχαμε την ευκαιρία τόσο ο κ. Φούχτελ όσο κι εγώ, να καταγράψουμε τις προτάσεις των φορέων που είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν στην πρώτη σύσκεψη, οι οποίες αφορούσαν τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Με βάση τις προτάσεις αυτές συντάχθηκε ένα σχέδιο συνεργασίας αλλά και συζήτησης, βάσει του οποίου είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε.
Το σχέδιο αυτό δόθηκε στους αρμόδιους φορείς για να το μελετήσουν, να τον τροποποιήσουν, να το βελτιώσουν και παράλληλα ορίσαμε ομάδες εργασίας, ανά τομέα, προκειμένου να γίνει καλύτερη και πιο εξειδικευμένη επεξεργασία του σχεδίου.
Για να διευκολύνουμε τη συζήτηση, προηγήθηκε μια συνάντηση στην έδρα της Περιφέρειας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι φορείς είχαν τη δυνατότητα υποβολής διευκρινιστικών ερωτήσεων αλλά και ανάπτυξης ενός διαλόγου, με βασικό στόχο την καλύτερη προετοιμασία της σημερινής συνάντησης.
Οι επιμέρους ομάδες που δημιουργήθηκαν κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς συζήτηση και διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης των προτάσεων αυτών.
Σήμερα, έχουμε τη ευκαιρία – από κοινού – να ακούσουμε τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, να εξετάσουμε ενδελεχώς τις προτάσεις και να καταλήξουμε στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από μια αμφίδρομη σχέση και συνεργασία, που τη διέπει η αρχή της αμοιβαιότητας και του κοινού οφέλους είτε αφορά αυτό στην οικονομία είτε στην κοινωνία είτε στον πολιτισμό.