Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τρεπεκλής: Δεν αντέχουμε άλλες μειώσεις

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής σε δηλώσεις του σήμερα, στα τοπικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι ΟΤΑ εντός του Σεπτεμβρίου, ως διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά και το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.
Δηλώσεις Δημάρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή
«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει αρκετά. Έχουν...
μειωθεί δραματικά οι πόροι μας, οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ, και πλέον δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω μειώσεις. Θέλω να καταλάβετε ότι δεν είναι θέμα Δήμου Κέρκυρας αλλά του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή περίπου 50 Δήμοι στη χώρα, παίρνουν προκαταβολές για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια για να είμαστε εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τους δημότες μας. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τις προνοιακές μας δομές, το κοινωνικό έργο, να μην ξέρουμε αν μπορούμε να είμαστε εντάξει στα συσσίτια στους άπορους και τους μη δυνάμενους.
Πρέπει η πολιτεία να δει άμεσα και σοβαρά το θέμα της Αυτοδιοίκησης και να προβεί σε διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις για να στηρίξει το θεσμό. Ο Δήμος Κέρκυρας αυτή τη στιγμή είναι μείον 1,5 εκ. ευρώ το μήνα, που σημαίνει 18 εκ. ευρώ ετησίως. Αν είχαμε αυτά τα χρήματα, χωρίς περισσότερους πόρους, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζουμε από την Κεντρική Ένωση Δήμων, για τις 12 & 13 Σεπτεμβρίου έχουν ως κύριο αίτημα να μην υποστούμε περισσότερες περικοπές στα έσοδά μας και βεβαίως δεν ξεχνούμε το αίτημά μας, χρόνιο πια, για απόδοση των παρακρατηθέντων. Εκτός των κινητοποιήσεων θα συναντηθούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτές όλων των κομμάτων για να τους θέσουμε τα προβλήματά μας και να ζητήσουμε τη στήριξή τους. Δεν έχουμε αυθαίρετες διεκδικήσεις, έχουμε εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, και σας δηλώνω ότι πραγματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες μειώσεις».