Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΙΟΝΙΟ-ΚΡΗΤΗ

Στη Νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία PGS θα αναθέσει το ελληνικό δημόσιο τη διενέργεια σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην περιοχή νότια της Κρήτης. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που είχε αναλάβει αντίστοιχες έρευνες στην Κύπρο.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τόσο στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής όσο και σε...
 συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους.
Η όλη διαδικασία, μαζί με την ερμηνεία των δεδομένων που θα συλλεχθούν, θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο γύρος παραχωρήσεων για έρευνες με γεωτρύπανα θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2014.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία ανάμεσα στις 4 που είχαν προκριθεί στον δεύτερο γύρο, ήταν η τεχνική της επάρκεια και η πρότερη εμπειρία, το γεγονός ότι διαθέτει δική της υποδομή (ερευνητικό σκάφος κλπ) καθώς και το ότι δεν ζήτησε προθεσμία για την προχρηματοδότηση.
Η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει, ως γνωστόν, προ ενός έτους, με τη δημόσια πρόσκληση που είχε απευθύνει το ελληνικό δημόσιο.
Για την επεξεργασία των φακέλλων που είχαν υποβληθεί συγκροτήθηκε στο υπουργείο περιβάλλοντος επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία, όπως επεσήμανε ο κ. Λιβιεράτος, εργάστηκε χωρίς αμοιβή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας υπήρχε ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ, ολοκληρώνεται η συγκρότηση του φορέα που θα έχει την ευθύνη για τις έρευνες των υδρογονανθράκων, η οποία είχε καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών.

ΠΗΓΗ:http://www.matrix24.gr